Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULJAK ZA VEČERNJI OTKRIVA DETALJE

Hajduk seli s Poljuda na novu arenu? Mega-projekt rješava i gorući problem Splićana sa stanovima

05.06.2023.
u 18:16

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak za Večernji list otkriva detalje projekta koji mijenja lice grada i rješava goruće probleme Splićana, ali i podržati europske ambicije Hajduka. - Ovakav projekt naš grad i klub zaslužuju, a mi smatramo da ga možemo realizirati iako su rokovi vrlo ambiciozni. Pokušali smo u jednom projektu pomiriti neke od osnovnih ciljeva grada Splita: izgraditi stanove za najam i kongresni centar te osigurati Hajdukovu prostor i ambijent za njegove europske ambicije, da budemo spremni na to kad se dogodi. Sve tri faze započele bi odmah i istovremeno, za Večernji list detalje otkriva splitski gradonačelnik.

Rekordnu Hajdukovu godinu u kojoj je klub ubilježio najveći prihod u povijesti te neto dobit od oko milijun eura, uz nestvaran rast marketinških prihoda (sa 15,7 milijuna kuna u 2021. do 37,9 milijuna kuna u 2022. godini) i bazu od skoro 80 tisuća članova garnirao je prije nekoliko dana na Godišnjoj Skupštini dioničara splitski gradonačelnik Ivica Puljak, kada je najavio izgradnju goleme sportsko-rekreacijske zone od izlaza iz tunela Marjan do naselja Brodarica gdje bi, kao vrhunac projekta, na Parku mladeži niknuo kompleks s novim nogometnim stadionom kongresnim centrom i gradskim stanovima za dugoročni najam. Puljak je mnoge iznenadio s ambicioznom najavom, ali na razradi projekta radi se već duže vrijeme, Hajduk i Grad Split sastančili su pola godine i zajednički dogovorili tri potencijalne faze: obnovu Poljuda, rekonstrukciju i proširenje dodatnih sadržaja oko Poljuda i Gradski projekt Brodarica, kao treću točku gradnje na atraktivnom zemljištu površine 10 hektara u centru Splita, nekadašnjem igralištu RNK Split te stadionu Atletskog kluba Split. 

 - Ovakav projekt naš grad i klub zaslužuju, a mi smatramo da ga možemo realizirati iako su rokovi vrlo ambiciozni. Pokušali smo u jednom projektu pomiriti neke od osnovnih ciljeva grada Splita: izgraditi stanove za najam i kongresni centar te osigurati Hajdukovu prostor i ambijent za njegove europske ambicije, da budemo spremni na to kad se dogodi. Sve tri faze započele bi odmah i istovremeno, za Večernji list detalje otkriva splitski gradonačelnik.

Obnova Poljuda trebala bi krenuti u drugom kvartalu iduće godine, procjena troškova je 30-40 milijuna eura, a uključuje obnavljanje armirano-betonske i krovne konstrukcije protupotresno ojačanje, obnovu atletske staze i prstenova oko stadiona, izgradnju multifunkcionalnog terena te potpuno novu rasvjetu i ozvučenje.

- Sve to će osigurati da Hajduk neprekidno igra na Poljudu, a cilj je da u svakoj utakmici kod kuće igra pred 20 tisuća navijača. To je moguće i ovo je način, sad smo na prosjeku od skoro 17 tisuća. Imamo postojeće dozvole za planirane radove što olakšava administraciju i sve se može ugovoriti s nositeljima autorskih prava stadiona. 

Poljud je prioritet za Plekovića. Tamo bi ostala Akademija, ali i igrale reprezentacije, ragbi klubovi, žene...

U drugoj fazi, u okviru proširenja dodatnih sadržaja oko Poljuda izgradili bi se dodatni tereni, podzemno parkiralište, prostori za akademiju, još jedan objekt ispod Zapadne tribine.... A pod najzanimljivijom i najzahtjevnijom 'fazom 3' nalazi se plan izgradnje nove Hajdukove arene i stanova za dugoročni najam. Problem stanovanja i cijena stanova u Splitu je gorući, pa je fokus na najavi izgradnje novih gradskih kvadrata, po uzoru na Beč i Berlin.

- Uz novi stadion planiramo i prostore koji trebaju gradu: kongresni centar, poslovni centar i gradske stanove za dugoročni najam. Početak radova bi bio početkom 2026. godine, a završetak bi bio do Europskih igara 2027. godine. S gradonačelnicima Zagreba, Rijeke i Osijeka u sklopu naše inicijative osnovali smo radnu skupinu za koncept priuštivog stanovanja i uskoro ćemo izaći u javnost s detaljima, riječ je o stanovima za dugoročno najam, ima raznih modela koje razvijamo. Ovo je vrlo ambiciozan plan, ali nije skroz nerealan i može osigurati rješenje gradskog problema, a ujedno i europske ambicije i stabilnost Hajduku.

Ključno je pitanje tko će sve to platiti. 

- Moramo pronaći model koji neće opteretiti grad, a koji će istovremeno biti primamljiv i Hajduku i ogromnom broju njegovih navijača. Obnovu Poljuda financirali bi Grad Split i država. Predvidjeli smo poslovno-komercijalne sadržaje za investitore, pa sukladno tome može se dogoditi da Split nema dodatnih ulaganja osim u gradske stanove. Kongresni centar može nositi ime sponzora, a može i stadion. 

Iako Poljud ide u obnovu, Hajduk računa kako će mu uz goleme parametre rasta novi stadion biti prijeko potreban.  Natjecanje u Europi, koje je postavljeno kao jedan od osnovnih i još neostvarenih ciljeva Uprave Lukše Jakobušića, otvorili bi niz mogućnosti za zaradu, preko Hospitalityja, dodatnih sadržaja na dane utakmica i svega što pruža europski nogometni ambijent. S novim stadionom Split bi imao sve - osim rezultata. No i to će doći, čvrsto je uvjeren splitski gradonačelnik. Kao i tisuće navijača kojima su dolasci na Poljud ritual, bez obzira na rezultat.

14.09.2022., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 02. kolo, HNK Hajduk - HNK Rijeka. Gradonacelnik Splita Ivica Puljak Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

- Grad Split kao većinski vlasnik daje potporu, u rad i struku se ne miješamo, rezultate ne komentiramo. Hajduk mora ostati narodni klub, model kakav ima Naš Hajduk s Nadzornim odborom i cijelom hajdučkom zajednicom pokazao se kao uistinu izvrstan i to treba nastaviti dalje, govori Puljak.

Pitanje je i kako će publika reagirati na najavu mogućeg preseljenja jer Hajduk bi u slučaju izgradnje novog stadiona, sugerira Puljak, preselio utakmice prve momčadi, dok bi na Poljudu ostala akademija.

- Kada bismo izgradili novi stadion, Poljud bi mogao biti multifunkcionalni stadion za druge sportove, tu mogu igrati žene, ragbi klubovi, reprezentacije Hrvatske, možemo organizirati koncerte i festivale poput Ultre bez višemilijunskih troškova i upropaštene trave, otvara nam se i sjajna mogućnost organiziranja raznih sportskih turnira na dva stadiona u istom gradu, što je velika prednost.

Komentara 15

BA
bacenheider
18:39 05.06.2023.

Najprije zavrsite gradsku dvoranu,a onda razmisljajte o stadionu.

DU
Deleted user
19:05 05.06.2023.

Ne znam bih li zaplakao ili se nasmijao.

Avatar Cornelius
Cornelius
19:44 05.06.2023.

A kaj je to hajduk?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije