Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret finalu

Iako su već 33 godine, Ronaldo je na nivou 23-godišnjaka

Cristiano Ronaldo
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
25.05.2018.
u 16:19

Osim što dolazi prvi i odlazi zadnji s Realovih treninga, kod kuće izvodi raznovrsne vježbe u vlastitoj režiji.

Cristiano Ronaldo, jedan od najvećih nogometaša svih vremena, jako dobro nosi svoje godine. Njegovo je isklesano tijelo plod dobrih gena u sprezi s fanatičnim profesionalizmom. S 33 godine, Portugalac je u godinama koje u profi-nogometu slove za veteranske, no taj epitet njemu ne pristaje. CR je počeo profesionalnu karijeru u Sportingu sa 17 godina i u prvoj sezoni odigrao 31 utakmicu.

Tijelo 23- godišnjaka

Potom je proveo šest sezona u Man. Unitedu, a ovog će mjeseca napuniti devetu u Real Madridu. Šesnaest godina profi-nogometa dovoljno je da istroši organizam svakog igrača, no ne i Cristianov.

Cristiano Ronaldo
1/8

Ne samo što je skoro cijelu karijeru oslonac dvaju od najvećih svjetskih klubova, nego nosi veći teret od dugovječnih ofenzivaca ranijih epoha kao što su bili Alfredo di Stéfano, Ferenc Puskás i Johan Cruijff. U 21. stoljeću klubovi i reprezentacije igraju mnogo više utakmica nego ikad prije, a CR je prisutan gotovo na svakoj. Za klubove je nastupio 761 put, a za reprezentaciju 149 puta, što daje zbroj od 910 utakmica. Za manje od dvije godine doći će do tisućice. Njegova uloga u Realu zahtijeva stalno otkrivanje i dolaženje u priliku za pogodak, no ostaje mu dovoljno snage da zabije Juventusu škaricama u četvrtfinalu Lige prvaka. Realova je liječnička služba početkom godine podvrgla svog superstara testovima i zaključila da je biološki na nivou 23-godišnjaka. Cristiano je i kao klinac imao izvanrednu tehniku i brzinu, ali je bio štrkljav.

– Čuo sam kako jedan vršnjak kaže drugome, “jesi vidio što je izveo, taj je dečko zvijer!” Drugi mu je odgovorio, “da, ali je tanak kao grančica”. Stvarno sam bio kost i koža. Nisam imao mišića. S 11 godina odlučio sam da ću vježbati kao nitko da to ispravim.

Već za godinu dana izgradio dovoljnu muskulaturu da prođe na probi u Sportingu. Sa 16 je stasao do prve momčadi, a sa 17 je debitirao u Primeiri. Međutim, kad je s 18 zadivio Alexa Fergusona na prijateljskoj utakmici i preko noći završio u Premier Leagueu, uvidio je da mu treba – još mišića!

Kako je postajao snažniji, od Fergusona je dobivao sve veću minutažu i pomicao se s krila prema sredini, gdje mu guste obrane više nisu smetale. Napunivši 21 godinu, dosegao je idealnu težinu i savršen omjer mišića i masnoća. S takvim je proporcijama izrastao u najkorisnijeg igrača Manchester Uniteda i osvajača Zlatne lopte 2008. Nošeni njegovim pogocima, vragovi su nanizali tri engleska naslova zaredom, Ligu prvaka i Svjetski kup, a Florentino Pérez provodio je noći slažući financijsku konstrukciju za najskuplji transfer svih vremena.

Privatna teretana

Nakon što ga je 6. lipnja 2009. Pérez predstavio kao Realovo pojačanje, 92 milijuna eura vrijedni Cristiano je u svom novom madridskom domu počeo slagati privatnu teretanu. Obavezni treninzi nisu bili dovoljni za postati najbolji Realov strijelac svih vremena.

Osim što dolazi prvi i odlazi zadnji s Realovih treninga, kod kuće izvodi raznovrsne vježbe u vlastitoj režiji.

Radi trbušnjake i sklekove, diže utege i pliva u kućnom bazenu. Potom obavlja vodenu masažu mišića i ulazi u 60.000 eura skupu komoru za krioterapiju, gdje se na par minuta izlaže ekstremno niskim temperaturama. Navodno je kratkotrajno “zaleđivanje” izvanredno blagotvorno po mišiće. Ni to nije sve od njege koju si pruža Portugalac: ne pije alkohol, održava organizam optimalno hidratiziranim, hrani se znanstveno odabranim namirnicama i nikad ne ostaje kasno vani.

Cristiano je jedinstven po količini i trajanju podnesenih napora i po ostvarenim uspjesima. Ryan Giggs igrao je u Manchester Unitedu do četrdesete, ali se ljeti odmarao zajedno s ostalim kolegama iz velške reprezentacije. 
Zlatan Ibrahimović branio je boje istog kluba do 36., no nije osvojio nijednu Zlatnu loptu ni Ligu prvaka niti trofej s reprezentacijom. CR je postigao mnogo više, a izgledno je da to nije sve u karijeri čiji se kraj ne nazire.

 

Komentara 9

Avatar Diavolo
Diavolo
22:05 25.05.2018.

Kakve su to velike godine 33?? Odlične u biti i nije star .... Nabijem Real i zizua na kolac

Avatar pittbull
pittbull
16:58 25.05.2018.

Da se Messi nije rodio sigurno bi bio najbolji iako ima igraca koji i tehnicki bolji i talentiraniji od Ronalda ali dokaz uz malo talenta i puno rada se moze biti najbolji ali da se nije rodio vanzemaljac Messi.

Avatar pittbull
pittbull
16:57 25.05.2018.

Da se Messi nije rodio sigurno bi bio najbolji iako ima igraca koji i tehnicki bolji i talentiraniji od Ronalda ali dokaz uz malo talenta i puno rada se moze biti najbolji ali da se nije rodio vanzemaljac Messi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije