Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan odluke

I prije Dalića smo imali svjetsku marku: Uzme li prvenstvo, Niko će stati uz bok velikanu

18.05.2019.
u 07:12

Robert i Niko su po svemu, objedinimo li njihove igračke i trenerske dosege, najuspješnija nogometna braća u povijesti

Naravno da Rummeniggeov ekspresni demanti smjenjivanja Kovača, plasiranog iz “dobro obaviještenih izvora”, nikako nije mogao doći do izražaja u bujici negative koja je zapljusnula sjedište Bayerna u münchenskoj Säbener Strasse. I to samo dan uoči utakmice u kojoj će Niko Kovač s Bayernom, osvoji li i samo bod u susretu s Eintrachtom kod kuće, izboriti naslov prvaka!

Tako navodno dobro upućeni njemački nogometni portal Goal.com tvrdi da će Bayern na kraju sezone, ma kako god ona završi za Bavarce, smijeniti trenera Niku Kovača!

Monotoni treninzi, disharmonija među igračima, upitne taktičke odluke..., sve se to navodi kao uzrok nezadovoljstva čelnika Bayerna prema bratskom dvojcu na klupi, a navodno je ono kulminiralo nedavno, na utakmici u Nürnbergu, u kojoj je Bayern tek mršavo remizirao (1:1), čak u posljednjim sekundama izbjegao poraz.

- Trenerovo ponašanje šteti klubu. Kovač je već tjednima mentalno pao, a zapravo bi trebao biti psihički jak - rekao je za Goal izvor blizak Bayernu i Niki Kovaču.

Najlošiji rezultat u Ligi prvaka

Bayernovu treneru na teret se stavlja i ispadanje iz Lige prvaka već u osmini finala, što je najlošiji Bayernov rezultat u tom natjecanju još od 2011. godine, te najslabiji bodovni učinak u Bundesligi (trenutačno ima 75 bodova) još od 2012. godine kada su Bavarci bili doprvaci.

Zanimljivo, pa i indikativno je kako se ovaj tjedan Kovačevom smjenom bavio i visokotiražni njemački sportski magazin Sport Bild postavljajući retoričko pitanje - ima li Bayern alternativu za Niku Kovača?

Tamo su odmah nabacana i imena potencijalnih nasljednika, poput ocvalog Arsenea Wengera, zatim Tuchela, Van Bommela, Ten Haga, Rangnicka, Pochettina i Lopeteguija, ali sve bez ikakvog čvrstog uporišta i provjerene informacije.

Nitko se, međutim, u Njemačkoj prigodno, s obzirom na to da se u Münchenu danas očekuje slavlje, nije bavio Kovačevim trenerskim postignućima i onim što su Niko Kovač i njegov brat Robert u posljednje dvije godine postigli kao bundesligaški treneri.

A oni su po svemu, objedinimo li njihove igračke i trenerske dosege, najuspješnija nogometna braća u povijesti.

A konkurecija je i te kako zvučna: Gary i Phil Neville (nekada zajedno u Valenciji), Ronald i Erwin Koeman (prije zajedno u Evertonu), Ronald i Frank de Boer (u isto vrijeme radili u Ajaxu), Simone (Lazio) i Pippo Inzaghi (nekad trener Milana), Guilermo i Gustavo Schelotto (prije treneri Boca Juniorsa, sada u LA Galaxyju)...

Najprije, Niko i Robert Kovač zajedno su, kao hrvatski reprezentativci, nastupili na četiri velika natjecanja, a u klupskim dresovima obojica s Bayernom imaju dvostruke krune u Njemačkoj te čak i svjetski klupski naslov.

Dakle, Niko Kovač danas će stati uz bok Franza Beckenbauera, koji je također osvojio naslove s Bayernom kao igrač i kao trener.

Idemo dalje: Niko Kovač, u paru s bratom Robertom, odveo je hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Potom je u proljeće 2016. godine, u dramatičnom finišu prvenstva, uspio spasiti Eintracht od ispadanja, u sljedećoj sezoni s istim je klubom ušao u finale Kupa, a godinu poslije (2018.) senzacionalno osvojio Kup nokautiravši Bayern u finalu.

Zaostajali devet bodova

Na kraju, Niko Kovač je ove sezone također već u finalu Kupa, dok je osvajanje naslova prvaka sad već u sferi formalnosti. Da podsjetimo, Bayern u posljednje dvije sezone nije uspio osvojiti dvostruku krunu, a Niki je ona sada na pladnju.

Pa kad smo već kod pohoda na naslov prvaka, nije naodmet podsjetiti da je Niko Kovač s Bayernom nakon 15. kola Bundeslige za Borussijom zaostajao čak devet bodova, a u 24. kolu već ju je bio dostigao.

I na kraju, svoga najvećega konkurenta za naslov prvaka nokautirao je s 5:0 u utakmici koja je širom otvorila Bavarcima put prema naslovu. Pa iako je Kovač trener neslomljivih principa, katkad i kapriciozan, tvrdoglav, inatljiv i zadrt, nije li ipak podmuklo i mučki nakon svega toga dovoditi u pitanje njegov status?

Čak i za Bayern, koji nosi nadimak FC Hollywood, zbog kombinatornih igara, senzacionalnih obrata i blještavila koje ga prati, smjenjivanje Kovača u trenutku najveće slave bilo bi presedan.

Nikin i Robertov veliki dan u Münchenu ujedno je još jedna glamurozna promocija hrvatskog nogometa. Naime, ovo je tek treći naslov prvaka za hrvatske trenere u ligama petice, prvi nakon Zebecova 1979. s HSV-om i točno 50 godina nakon Bayernove prve bundesligaške titule, također u režiji trenerskog diva Zebeca.

Valjda nam se sada svima napokon razbistrila slika: i prije Dalića imali smo jednu svjetsku marku od izbornika! 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije