Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unaprijed odlučeno

VIDEO Hrvatskoj komplimenti ali ne i domaćinstvo SP-a koje je dodijeljeno financijski moćnoj Kini

28.05.2023.
u 12:00

Članovi Izvršnog odbora World Taekwondoa u kuloarima su ocijenili hrvatsku prezentaciju najboljom pa zato pobjednička kineska i nije dobila pljesak jer je sve unaprijed bilo odlučeno

Unatoč jako kvalitetnoj desetminutnoj prezentaciji kandidature, Hrvatska ipak neće biti domaćin narednog Svjetskog prvenstva u tekvondou koje će se 2025. održati u Kini.

Zahvaljujući izrazito angažiranom lobiranju predsjednika i dopredsjednika Saveza Tonija Nobila i Dragana Primorca, Hrvatska je u ovih dana u Bakuu stekla simpatije najvećeg broja malih zemalja i da je odluka išla na Generalnu Skupštinu najbolje svjetske tekvondaše vjerojatno bismo gledali za dvije godine u Lijepoj Našoj.

 

Nažalost, pod pomalo čudnim okolnostima, čelnici World Taekwondoa (Svjetskog tekvondo saveza) odlučili su da o svemu odlučuje Izvršni odbor u kojem su utjecajnu prevlast ostvarili Kinezi. Dobrim dijelom i brojkama, kako onim o broju onih koji se tekvondoom bave (navodno desetine milijuna) tako i ponuđenim novcem koji je, dakako, puno veći no što su ga mogli ponuditi protukandidati Hrvatska, Bugarska pa čak i Sjedinjene Američke Države. A kada želite kontrolirati stvari onda je to lakše činiti među 31 članom Izvršnog odbora nego na puno brojnijoj Skupštini.

No, ovaj dvojac Nobilo - Primorac, a uz njih je bio i glavni tajnik Saveza Petar Josipović, ostavio je jako dobar dojam pa je sve ovo bila jako dobra pretkampanja za sljedeću kandidaturu, za domaćina Svjetskog prvenstva 2027. godine. Uostalom, tome je, svojom tihom diplomacijom, pridonijela i bivša reprezentativka Nikita Glasnović kao članica Komisije sportaša Svjetskog tekvondo saveza.

VEZANI ČLANCI:

- Ja godinama držim govore u sudnici no ovakvo što još nisam vidio, način na koji je našu kandidaturu prezentirao dopredsjednik Primorac bio je fantastičan, briljirao je - kazao je Toni Nobilo, jedan od najutjecajnijih hrvatskih odvjetnika i dodao:

- Uobičajeno je da odlučuje Skupština no oni su išli na Izvršni odbor i nama tako smanjili izglede. Kina nudi velika sredstva i to je veće i važnije tržište za World Taekwondo i ja to shvaćam a mi se nemamo razloga sramiti naše kandidature. Dapače, svim nam na njoj čestitaju i ja vjerujem da je to zalog za svaku našu buduću kandidaturu.

A profesor Primorac je u svom izlaganju naglasio sljedeće:

- Na današnji dan prije 55 godina Park Sun Jae je održao prvi trening tekvondoa u Hrvatskoj i to je simbolika. Pored toga, predsjednik Nobilo i ja smo zajedno 95 godina u tekvondou. Hrvatska je osvajačica 117 medalja na najvećim svjetskim natjecanjima odnosno na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima. S našom kandidaturom kandidirala se zapravo Europska unija, zajednica od 350 milijuna ljudi.

 

Osim velike moći agresivnog kineskog kapitala, presudnu ulogu u ovakvoj odluci odigrala je i činjenica da aktualni predsjednik World Taekwondoa Korejac Chungwon Choue planira još jedan mandat a izborna Skupština je baš 2025. na sljedećem Svjetskom prvenstvu. I zato je Choue htio da to Prvenstvo bude u Aziji jer tu je jako puno glasova a u Kini je pak puno potencijalnih sponzora svjetske federacije. Tako da se pretvorilo u "festival demokracije" na korejsko-kineski način.

Hrvatski aduti - turistički i sportski imidž male zemlje za velike uspjehe - ovaj put nisu prošli no valja nam pokušati za dvije godine. A tada bi ti aduti i dojam ostvaren u ovoj prigodi, uz ponešto grižnje savjesti članova Izvršnog odbora, mogli prevagnuti. Uostalom, kod proglašenja odluke, a poredak je bio Kina, Hrvatska, SAD i Bugarska, sljedeći domaćini dobili su vrlo mlaki pljesak a predsjednik Choue je, pomalo skrušena  pogleda (vidi se to i na slici), čestitao Primorcu na sjajnoj prezentaciji. A sve to predsjednik HTS-a Nobilo prokomentirao je ovako:

- Nakon ovakve prezentacije ja sam siguran da smo mi favoriti za 2027. godinu. 

VEZANI ČLANCI:

Cjelotjedna natjecanja na Svjetskom prvenstvu, za koje se nadamo da na njemu neće biti unaprijed donesenih odluka, počinju u ponedjeljak kada će Hrvatska imati samo jednog predstavnika a to je Matija Črep (68 kg), član zagrebačkog Iona.

VIDEO Pola milijuna čitatelja dalo je mišljenje treba li Modrić ostati u Realu: Ovo su rezultati

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije