Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navijački dnevnik

Hrvatski navijači oduševili Ruse pa doživjeli dramu na bjeloruskoj granici

Hrvatski navijači
Foto: Ivan Halar
1/10
18.06.2018.
u 23:38

Noć se gotovo spojila s danom, no za nas nije bilo stajanja. Nakon kratkog sna krenuli smo dalje za Nižnji, gdje nas čeka spektakl s Argentinom

Navijačka Patrola do gola koja prati hrvatsku reprezentaciju u Rusiji ne posustaje unatoč nekim teškoćama koje se povremeno pojave na njezinu putu!

Ništa ne može slomiti pozitivan duh i dobro raspoloženje hrvatskih navijača koji redaju stotine kilometara samo s jednim ciljem – da budu vjetar u leđa našoj momčadi kad je najpotrebnije. O. K., i da se pri tome dobro zabave.

Čarobna kalinjingradska večer na stadionu nalik na kruzer pretvorila se u jednako tako čarobnu noć prožetu slavljem i navijačkom pjesmom. Nigerija je apsolvirana bez problema i bio je red to dostojno proslaviti. A slavlje je počelo već na tribinama.

– Daj nas slikaj s ovim komadom – naredili su mi Goran i Boris, legendarni vozači koji u mnogome ovih dana dijele sudbinu naših navijača, dok su spremno pozirali s atraktivnom ruskom plavušom Elenom u hrvatskom dresu.

Ona je izazovnim plesom itekako privlačila poglede i podizala atmosferu tijekom utakmice.

– I da si objavio u Večernjaku, kad vide ovu fotku, bum glavni u mojoj Stubičkoj Slatini – ushićen je bio Goran. 

Foto: Ivan Halar

Po izlasku sa stadiona članovi Patrole zapjevali su i poznati hit ''Neopisivo'', a pridružili su im se i mnogi drugi navijači.

Pjesma se nastavila i u autobusu koji nas je prevozio prema središtu grada. U njemu je bilo i nekoliko potištenih Nigerijaca koje su Hrvati odlučili oraspoložiti pjesmom pa su prilagodili hit Tutti Fruttija – ''Dalmacijo''.

 

– Nigerijoooo, moja ružo procvala, Nigerijoooo sva od zlata i bisera... – orilo se u busu.

I dok Nigerijcima nije bilo jasno što se točno događa, jedan stariji Rus s oduševljenjem je pratio ''nastup'' navijača.

Kad im je naš vođa puta Dario objasnio da je pjesma posvećena njima, Nigerijci su uzvratili također svojom pjesmom...    

Vrativši se na središnji trg u Kalinjingradu, zatekli smo mnogo Hrvata iz svih krajeva svijeta. Sve je vrvjelo dresovima s crveno-bijelim kvadratićima.

 

Neopisiva gužva bila je na svakom koraku, u kafićima, restoranima... a domaćini Rusi srdačno su pozdravljali naše navijače, čestitali im, grlili ih i tražili za fotografiranje.

A gotovo nemoguće je opisati reakcije prolaznika kad su naši dečki iz kombija za zagrijavanje pustili rock preradu ruske himne.

Prvo nevjerica i šok, a potom, kad bi shvatili kako je riječ o himni, Rusi su prilazili, tražili selfije, uzvikivali ''Horvatija'' i poželjeli sreću našoj reprezentaciji.

Općenito domaćini SP-a jako su srdačni prema strancima i za njih je mundijal velik događaj.

– Zaista uživamo ovih dana. Super je to što je toliko stranaca stiglo u Kalinjingrad – prenijeli su nam svoje oduševljenje mladi Aleksej i Ana.

Hrvatski navijači
1/11

– Kako se zoveš? – upitao me Aleksej.

– Ivan – odvratih mu.

– Ivan? Pa ti si Vanja, Vanjuška! – uzviknuo je i otkrio kako je život u Rusiji težak te da planira preseliti se u Berlin.

– Prosječna plaća ovdje je oko 300 dolara, što je premalo za normalan život – kazao je.  

Dok smo razgovarali, iz kafića je dopirala pjesma hrvatskih navijača, a potom i uzvici ''Hrvatska, Hrvatska''. Ubrzo se orilo i ''Rusija, Rusija''.

Vijorile su se hrvatske i ruske zastave, a domaći i naši navijači zajedno su feštali. Tekli su potoci alkohola, a kad je tome tako, neizbježni su i incidenti.

Nije dugo trebalo da dođe do tučnjave u kojoj su ovog puta sudjelovali samo pijani Rusi. Odmah su stigli i specijalci te priveli izgrednike.

Inače, na Trgu pobjede bilo je mnogo policajaca i vidi se da Rusi ulažu dosta truda kako ne bi došlo do većih incidenata. A moj dojam jest kako u napetim situacijama čak malo i gledaju kroz prste našim navijačima.

Taj dojam stekao sam vidjevši okršaj jednog krupnog Hrvata koji je nosio dres s natpisom Petrić na leđima te nešto mlađeg Rusa.

Baš težak udarac u glavu primio je Rus pa su ga njegovi prijatelji morali pridržavati da ostane na nogama. Policija je ponovno brzo reagirala, ali odvela je samo Rusa.

A malo je nedostajalo da i Sale, član naše ekipe, zapadne u nevolju. Jedan omaleni Rus u kojem je bilo o-ho-ho promila alkohola, a možda i nečeg drugog, iz samo njemu znanih razloga nasrnuo je na njega. Sale je za glavu viši, no nije reagirao već je uspio smiriti napetu situaciju.

Noć se gotovo spojila s danom, no za nas nije bilo stajanja. Nakon kratkog sna krenuli smo dalje, za Nižnji, gdje nas čeka spektakl s Argentinom.

Ostavili smo iza sebe Kalinjingrad koji će naši navijači zauvijek pamtiti po dobrom, a put nas je preko Litve odveo do Bjelorusije. Točnije granice s tom zemljom koja zbog strogog režima predsjednika Aleksandra Lukašenka provodi opsežne provjere na granicama.

Stoga smo na ulazak čekali čak tri sata. Prešavši granicu u jedan sat u noći zaustavili smo se kako bismo nešto pojeli i popili, no odmah nas je zaskočila patrola kako bi provjerila vinjetu. Potom su vozači izgubili još sat vremena na ispunjavanje formulara.

I nakon svih tih traumatičnih trenutaka na granici, a prije ulaska u Minsk, još jednom smo se zaustavili. Ponovno je krenula pjesma, redale su se hrvatske navijačke, ali i ona koja je postala hit ove skupine...

– Nigerijooo moja ružo procvala...

A bjeloruski vozači pozdravljali su i trubili veselim navijačima. Put ih vodi u Moskvu, avantura se nastavlja...

Komentara 16

Avatar Toni Broo
Toni Broo
00:54 19.06.2018.

Dobar članak, šteta što i to malo dobrih članaka na večernjaku redovito zagađuju trolavi bolesnici iz SDP-a ili Srbije. Nije mi jasno koja je to potreba jugo-ljevičarskih trolova (u ovom slučaju Gringo i trpimir53) da zagađuju svaki članak koji imaimaa veze sa Hrvatima koji pokazuju otvoreno svoju ljubav prema Hrvatskoj? Koji ste vi jugosi ljevičarski luzeri, jadnici i usamljenici, ne možete se pomiriti da većina Hrvata u domovini i dijaspori voli Hrvatsku. Ne možete podnijeti hrvatsko zajedništvo, vi ljevičarski trolovi ste zlo!

Avatar navijač
navijač
06:48 19.06.2018.

A di su. srbići u majčici Rusiji? Ni nezna se za njih. Valjda nemaju novaca za put, znaju samo srst po portalima.

VJ
vjekoslavkatalina
07:33 20.06.2018.

.....lako je kad je đep pun love...tesko ej kad ides sa jednom pastetom i pola kruha e to su pravi navijaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije