Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajduk nezadovoljan

Hrvatski klubovi će godišnje od TV prava dijeliti 7 do 9 milijuna eura

09.06.2020.
u 20:05

Hajduk će podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže TV pravima utakmica HNL-a u kojima je domaćin

Švedska agencija Magine Pro bit će novi vlasnik televizijskih prava za utakmice Hrvatske nogometne lige, od 2022. do 2029., a možda već i od sljedeće sezone ako daju odgovarajuću ponudu dosadašnjem vlasniku Hrvatskom telekomu te, naravno, ako se s tim suglase hrvatski prvoligaši. Hrvatski nogometni savez jučer je objavio priopćenje u kojemu naglašava da su “klubovi načelno upoznati s pristiglim ponudama te kako je pristupio fazi pregovora s ponuditeljima”.

– Predstavnici osam prvoligaša iskazali su zadovoljstvo predstavljenom ponudom te su bili suglasni s prijedlogom koji smatraju dobrim za daljnji razvoj hrvatskog nogometa, pri čemu predstavnik Intera nije bio prisutan, dok se Hajduk izuzeo iz odlučivanja o ovoj temi – stoji u priopćenju HNS-a.

Brbić traži punu informaciju

HNK Hajduk odmah se oglasio priopćenjem naglasivši kako su na spomenutom sastanku tek načelno prezentirane pristigle ponude, a izdvojena je jedna, financijski najizdašnija, na rok od 10 godina (7 fiksno + 3 opcija produljenja).

– Predsjednik uprave Marin Brbić tražio je punu informaciju o ponuđaču s najizdašnijom ponudom radi utvrđivanja svih okolnosti za donošenje najbolje odluke. Unatoč zahtjevu predsjednika Brbića, HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne referencije spomenutog ponuđača. U medijima su se pojavile informacije da je riječ o tvrtki koja je osnovana prije samo tri mjeseca s temeljnim kapitalom od 6000 funta koja se na natječaj javila bez ikakvih bankovnih jamstava za predanu ponudu. HNK Hajduk smatra da ozbiljan partner na tako dugi rok mora dati bankovno jamstvo za prvu godinu odmah pri sklapanju ugovora i već od sljedeće sezone otkupiti pravo isplatom postojećem vlasniku TV prava, što bi bilo logično – i za novog ponuđača i za klubove 1. HNL. Ovako ostajemo dvije godine u iščekivanju i neizvjesnosti hoće li se spomenuti dogovor uopće realizirati, to više što u tom trenutku nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, imajući u vidu izbore u HNS-u koji nas čekaju iduće godine – stoji među ostalim u Hajdukovu priopćenju, uz dodatak kako će HNK Hajduk podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže TV pravima utakmica HNL-a u kojima je domaćin.

Tko je uopće Magine Pro? Prema dostupnim podacima, tvrtka je osnovana 2012. i njezino poslovanje nije bilo pretjerano profitabilno sve dok prošle godine nije bila promijenjena vlasnička, a potom i upravljačka struktura.

Naime, sredinom prošle godine deficit švedske kompanije iznosio je 11,8 milijuna eura, a tada se kao spasitelj pojavio najbogatiji Argentinac, naftni magnat Alejandro Pedro Bulgheroni (76). On je otkupio dug tvrtke i preuzeo vlasništvo nad njom te na njezino čelo postavio Šveđanina Mathewa Wilkinsona.

Još se ne zna platforma

Prosječnom pratitelju Hrvatske lige to, naravno, nisu pretjerano važni podaci. Njega će zanimati samo – na kojoj platformi će moći gledati prvoligaške utakmice, a to još nije poznato.

Novi vlasnik TV prava dužan je osigurati produkciju utakmica Hrvatske lige i dužan je osigurati emitiranje u Hrvatskoj.

Dakle, slijede pregovori s TV kućama i telekomunikacijskim operatorima, a teoretski je moguće da novi vlasnik napravi i svoj televizijski kanal.

Prema neslužbenim informacijama, klubovi će godišnje od TV prava dijeliti sedam do devet milijuna eura, a cijeli paket prelazi deset milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 1

RE
RedTree
21:01 09.06.2020.

Grčka liga godišnje 58 milijuna eura, Švedska 54 milijuna, Norveška 44 milijuna eura, a Sjeverna Irska(skoro amateri) 7 milijuna i to na svi na rok od 3,4 godine i prodaju direktno tv kućama. Mi liga viceprvaka svijeta isto kao liga koji su skoro amateri i to izgleda opet prodajemo posredniku, što znači da će on zaraditi dodatni novac a ne klubovi i to na rok od deset godina. Znači Šveđani i Grci u godinu i pol će zaraditi koliko naši u deset! Lakrdija žešća i ovdje puna potpora Hajduku što ovo ne želi potpisati i nerazumijevanje da se klubovi ne bore za svoj najvažniji interes u današnjem nogometu. A jedan AEK uskoro otvara novi moderni stadion od 30 tisuća mjesta, a nama se Maksimir doslovce raspada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije