Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
račun za huligansko ponašanje

Uefa donijela odluku, HNS kažnjen sa 100 tisuća eura!

Mario Mandžukić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
20.06.2016.
u 17:46

Hrvatskoj to nije najveća kazna u povijesti, zbog svastike smo kažnjeni istim iznosom, ali i s dvije utakmice bez publike, a nedavno smo kažnjeni i sa 135 tisuća eura i dvije utakmice bez publike zbog incidenata na prijateljskim susretima protiv Izraela i Mađarske.

Hrvatski nogometni savez danas je doznao kaznu za nerede koje su naši navijači napravili u petak u St. Etienneu na utakmici s Češkom u drugom kolu Europskog prvenstva. HNS će zbog navijačke upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta u teren, nereda među navijačima te rasističkog ponašanja biti kažnjen novčano – sa 100 tisuća eura.

Inače, u obrazloženju se navodi i to da je HNS-u zabranjeno do kraja turnira prodavati ulaznice navijačima koji su evidentirani kao huligani (!?).

Hrvatskoj to nije najveća kazna u povijesti, zbog svastike smo kažnjeni istim iznosom, ali i s dvije utakmice bez publike, a nedavno smo kažnjeni i sa 135 tisuća eura i dvije utakmice bez publike zbog incidenata na prijateljskim susretima protiv Izraela i Mađarske.

>>Možemo čak biti i zadovoljni Uefinom kaznom

>>Davor Šuker poslao poruku huliganima i otkrio na koga se trebamo ugledati

>>Vrijeme je da se država počne baviti tim problemom

Tijek današnjeg dana:

17.56 – Hrvatska je tako kažnjena novčano (100 tisuća eura). Uefa u obrazloženju podsjeća da je istraga pokrenuta zbog navijačke upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta u teren, nereda među navijačima te rasističkog ponašanja.

17.48 – Iako se nagađalo da će Uefa odluku donijeti sutra, na njezinim stranicama objavljeno je da je HNS kažnjen sa 100 tisuća eura!

16.25 – Prema posljednjim, neslužbenim informacijama, saznajemo da bi se sve ipak moglo odgoditi za sutra...

15:15 – Uefa neće izbaciti Hrvatsku. Bit će to jedna od najvećih novčanih kazni u povijesti, ali će vatreni ostati na Euru, doznala su 24 sata.

14.31 – Uefa je objavila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Albanaca (pirotehnika, bacanje predmeta i ulazak navijača na teren) i Rumunja (pirotehnika i bacanje predmeta na travnjak). O Hrvatskoj još ni riječi...

14.00 – Hrvatska nogometna reprezentacija sletjela je u Bordeaux gdje će sutra igrati posljednju utakmicu skupine sa Španjolskom. I u Čačićevu taboru iščekuju se vijesti o kazni.

12.15 – Još uvijek nema vijesti o kazni...

11.40 – Uefa bi o kazni prvo trebala obavijestiti Hrvatski nogometni savez, a onda bi i javnost trebala biti upoznata s odlukom.

Uefa je prije objavila da se Hrvatski nogometni savez tereti zbog bacanja pirotehničkih sredstava i drugih predmeta na teren, nemira u gledalištu te rasističkog ponašanja. Navodno je među našim navijačima viđena zastava sa slovom "U" , pjevale su se pjesme neprimjerenog sadržaja, ali ipak će najveći teret našem savezu biti huligansko ponašanje – bacanje pirotehničkih sredstava na teren i prekid susreta u 86. minuti.

Ključni je čovjek Uefine Disciplinske komisije Austrijanac Thomas Partl, a Europska nogometna federacija odluku bi trebala objaviti oko podneva.

Izvršni dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović smatra da će "to biti jedna od najgorih kazni koje smo ikad dobili", dok predsjednik Davor Šuker ne vjeruje da će nas Uefa izbaciti s Eura. Olakotna okolnost mogla bi biti to što je HNS poduzeo sve mjere kako bi spriječio incident na tribinama.

– Raspolagali smo informacijama da će određeni dio huligana pokušati prekinuti utakmicu. Uoči utakmice, tri dana prije, detaljno i fotografski opisali smo što će se dogoditi i to dostavili Ravnateljstvu policije. Dva dana prije upozorili smo Uefu, istog dana obavijestili smo i francusku policiju i sve relevantne službe koje se bave huliganizmom. Dan uoči utakmice održan je sigurnosni sastanak na kojem smo sve detaljno upoznali sa svime što se planira na ovoj utakmici. Raspolagali smo jako dobrim informacijama, sve je to ponovljeno i na dan utakmice. Prije početka utakmice s delegatom utakmice podijelili smo informacije da je velik dio pripadnika ultra skupina ušao na tribinu na kojoj su se nalazili hrvatski navijači, što je i fotodokumentirano. U poluvremenu smo dobili informaciju da će se točno u 85. minuti prekinuti utakmica uporabom pirotehnike i pokušajem ulaska u teren – rekao je HNS-ov povjerenik za sigurnost Miroslav Marković.

Oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja smatra da su za sve krivi "neprijatelji Hrvatske" i "orjunaši", dok je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio da je to sukob navijača s vodstvom HNS-a koji ne podržavaju.

>> Razvoj događaja pratite na portalu Večernjeg lista

Komentara 330

AB
abendblatt
12:08 20.06.2016.

Novinari, nemojte srati i teroriste nazivati "Hrvatskim navijacima" to je uvreda za svakog Hrvatskog navijaca, a ja cu osobno podici krivicne prijave protiv svakog izgrednika kad ih Policija potvrdi, pa nek sad "odvjetnici terorista" razmisle o privatnim tuzbama.

DI
Dingač
10:44 20.06.2016.

trebala bi uefa i francuska strepiti zbog nesigurnosti u njihovoj državi. hrvatska treba tužiti francusku zbog terorističkog napada na naše igrače i gledatelje u francuskom stadionu! zašto francuskom veleposlaniku hrvatska predsjednica nije održala prosvedni govor i izbacila ga iz zemlje !? dosta je sprdnje s našom zemljom i sa nama hrvatima gdje god dođemo. nismo mi štakori da se plašimo svakog psihopate koji prođe pored nas. ako oni kazne nas kaznimo i mi njih. mi imamo francuze u šaci ... njihove tvrtke posluju u hrvatskoj a ne naše u francuskoj. francuski proizvodi strše na našim policama u trgovinama a hrvatskih nema nigdje u francuskoj. dosta je tih hrvatkih neprijatvlja. izbacimo ih iz zemlje pa onda možemo početi s uzajamnim tužbama.

MA
markro3
10:43 20.06.2016.

Ne smiju biti dvostruki kriteriji. Ako nisu kaznili francusku reprezentaciju zbog terorističkog napada ISIL-a i prekida utakmice s Njemačkom, ne bi trebali kazniti ni hrvatsku reprezentaciju zbog malo blažeg terorističkog napada. Treba kažnjavati teroriste neka oni plate štetu. Ovrhe odmah njima i njihovim roditeljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije