Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Hrvatska prva u svijetu uvodi specijalnu dijagnostičku metodu koja bi trebala spašavati živote sportašima

Hrvatski nogometni savez stoga je poslao dopis svim klubovima Prve, Druge i Treće nogometne lige (muškarci i žene) kako bi igrači iz navedenih rizičnih skupina, bez obzira na dob, bili pravodobno pozvani na pregled
13. lipnja 2019. u 20:48 909 prikaza
Igor i Zvonko Pamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska prva u svijetu uvodi specijalnu dijagnostičku metodu u svrhu prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša.

Iker Casillas Iker Casillas Legendarni Španjolac izašao iz bolnice nakon srčanog udara te dao zanimljivu izjavu

Taj pokusni projekt predstavljen je jučer u Kući nogometa, uz nazočnost predsjednika HNS-a Davora Šukera, predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a dr. Dragana Primorca i poznatog njemačkog kardiologa dr. Johannesa Brachmana iz klinike u Coburgu.

>> Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ciljana skupina u projektu koji je briljantno predstavio dr. Primorac sportaši su iz rizičnih skupina, među kojima su sportaši s osobnom ili obiteljskom anamnezom kardiovaskularnih oboljenja, sportaši sa specifičnim kardiovaskularnim nalazom nakon kliničkog pregleda, sportaši s ranijim epizodama slabosti ili pretjeranog umora koji nije u skladu s naporom, sportaši s nerazjašnjenim gubitkom svijesti i bolovima u prsima pri naporu...

Opasnost od ‘tihih’ bolesti

Hrvatski nogometni savez stoga je poslao dopis svim klubovima Prve, Druge i Treće nogometne lige (muškarci i žene) kako bi igrači iz navedenih rizičnih skupina, bez obzira na dob, bili pravodobno pozvani na pregled te kako bi se kod njih napravio cjeloviti kardiološki pregled uključujući i 12-kanalni elektrokardiogram, a ako postoji sumnja na bolest srca, i ultrazvuk srca, ergometrija te 24-satni holter.

Nakon toga, kod selektiranih sportaša će se dodatno analizirati 292 gena zajedno s pripadajućim mutacijama koji se u medicinskoj literaturi povezuju sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša.

srčani udar možete spasiti život Kako prepoznati znakove upozorenja od srčanog udara

U navedena stanja između ostalog ubrajaju se i razni poremećaji električne aktivnosti srca, među kojima značajno mjesto zauzimaju nasljedni poremećaji ionskih kanala srca ili strukturne promjene srca, poput kardiomiopatije.

Kad je riječ o kardiomiopatijama, na žalost iznenadna srčana smrt se često događa prije pojave bilo kakvih prethodnih simptoma i svaki dijagnostički podatak koji može smanjiti učestalost ovakvih stanja je dragocjen, kaže dr. Primorac.

Ciljani genetički testovi

Sistematski pregledi sportaša koji uključuju kompletnu kardiološku obradu (elektrokardiogram, ergometriju, ultrazvuk srca, holter EKG), značajno povećavaju osjetljivost preventivnog pregleda. Iz tog razloga dvije najutjecajnije svjetske kardiološke organizacije, American Heart Associtation i European Society of Cardiology, snažno podržavaju uvođenje preventivnih pregleda sportaša kao strategije za rano otkrivanje “tihih” srčanih bolesti.

Iker Casillas ZAHVALIO SVIMA Iker Casillas se oglasio iz bolnice i otkrio kako se osjećao nakon srčanog udara

Iznimno intenzivna tjelesna aktivnost može privremeno povećati rizik od iznenadne srčane smrti u predisponiranih sportaša. Medicinska literatura navodi da zbog povećanih tjelesnih aktivnosti sportaši imaju 2,8 puta veći rizik od iznenadne srčane smrti u usporedbi s populacijom koja ne prakticira sportske aktivnosti. Posebno je značajno da do ovako dramatičnog stanja mogu dovesti bolesti koje imaju genetsku podlogu.

Zbog toga, medicinska struka osim uvođenja detaljnih kliničkih pregleda sportaša, odnedavno preporučuje i uvođenje ciljanih genetičkih testova, zato što mogu pravodobno kod pojedinca ukazati na postojeću genetsku predispoziciju.

Na Cvjetnom trgu održana akcija "Sve za tvoje srce" sudjelovali građani Na Cvjetnom trgu održana akcija "Sve za tvoje srce"

Među prvima koji će biti podvrgnut novoj dijagnostičkoj metodi pregleda srca je 28-godišnji Zvonko Pamić, bivši igrač Dinama i brat preminuloga nogometaša Alena Pamića.

- Drago mi je da se nešto pokrenulo oko prevencije srčane smrti sportaša. Na žalost, svi znaju za moga brata i druge kolege-sportaše koji su iznenadno preminuli. Mogu se samo zahvaliti dr. Primorcu i HNS-u da se nešto pokreće i nadam se da će to pomoći da bude što manje takvih tragedija - kazao nam je Pamić.

Jeste li nakon bratove smrti bili podvrgnuti pretragama srca?

- Išao sam na normalne, sportske pretrage i, hvala Bogu, zdrav sam - dodao je Zvonko. 

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti