Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATAJENJE SRCA

Hrvatska prva u svijetu uvodi specijalnu dijagnostičku metodu koja bi trebala spašavati živote sportašima

Igor i Zvonko Pamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.06.2019.
u 20:48

Hrvatski nogometni savez stoga je poslao dopis svim klubovima Prve, Druge i Treće nogometne lige (muškarci i žene) kako bi igrači iz navedenih rizičnih skupina, bez obzira na dob, bili pravodobno pozvani na pregled

Hrvatska prva u svijetu uvodi specijalnu dijagnostičku metodu u svrhu prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša.

Taj pokusni projekt predstavljen je jučer u Kući nogometa, uz nazočnost predsjednika HNS-a Davora Šukera, predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a dr. Dragana Primorca i poznatog njemačkog kardiologa dr. Johannesa Brachmana iz klinike u Coburgu.

>> Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ciljana skupina u projektu koji je briljantno predstavio dr. Primorac sportaši su iz rizičnih skupina, među kojima su sportaši s osobnom ili obiteljskom anamnezom kardiovaskularnih oboljenja, sportaši sa specifičnim kardiovaskularnim nalazom nakon kliničkog pregleda, sportaši s ranijim epizodama slabosti ili pretjeranog umora koji nije u skladu s naporom, sportaši s nerazjašnjenim gubitkom svijesti i bolovima u prsima pri naporu...

Opasnost od ‘tihih’ bolesti

Hrvatski nogometni savez stoga je poslao dopis svim klubovima Prve, Druge i Treće nogometne lige (muškarci i žene) kako bi igrači iz navedenih rizičnih skupina, bez obzira na dob, bili pravodobno pozvani na pregled te kako bi se kod njih napravio cjeloviti kardiološki pregled uključujući i 12-kanalni elektrokardiogram, a ako postoji sumnja na bolest srca, i ultrazvuk srca, ergometrija te 24-satni holter.

Nakon toga, kod selektiranih sportaša će se dodatno analizirati 292 gena zajedno s pripadajućim mutacijama koji se u medicinskoj literaturi povezuju sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša.

U navedena stanja između ostalog ubrajaju se i razni poremećaji električne aktivnosti srca, među kojima značajno mjesto zauzimaju nasljedni poremećaji ionskih kanala srca ili strukturne promjene srca, poput kardiomiopatije.

Kad je riječ o kardiomiopatijama, na žalost iznenadna srčana smrt se često događa prije pojave bilo kakvih prethodnih simptoma i svaki dijagnostički podatak koji može smanjiti učestalost ovakvih stanja je dragocjen, kaže dr. Primorac.

Ciljani genetički testovi

Sistematski pregledi sportaša koji uključuju kompletnu kardiološku obradu (elektrokardiogram, ergometriju, ultrazvuk srca, holter EKG), značajno povećavaju osjetljivost preventivnog pregleda. Iz tog razloga dvije najutjecajnije svjetske kardiološke organizacije, American Heart Associtation i European Society of Cardiology, snažno podržavaju uvođenje preventivnih pregleda sportaša kao strategije za rano otkrivanje “tihih” srčanih bolesti.

Iznimno intenzivna tjelesna aktivnost može privremeno povećati rizik od iznenadne srčane smrti u predisponiranih sportaša. Medicinska literatura navodi da zbog povećanih tjelesnih aktivnosti sportaši imaju 2,8 puta veći rizik od iznenadne srčane smrti u usporedbi s populacijom koja ne prakticira sportske aktivnosti. Posebno je značajno da do ovako dramatičnog stanja mogu dovesti bolesti koje imaju genetsku podlogu.

Zbog toga, medicinska struka osim uvođenja detaljnih kliničkih pregleda sportaša, odnedavno preporučuje i uvođenje ciljanih genetičkih testova, zato što mogu pravodobno kod pojedinca ukazati na postojeću genetsku predispoziciju.

Među prvima koji će biti podvrgnut novoj dijagnostičkoj metodi pregleda srca je 28-godišnji Zvonko Pamić, bivši igrač Dinama i brat preminuloga nogometaša Alena Pamića.

- Drago mi je da se nešto pokrenulo oko prevencije srčane smrti sportaša. Na žalost, svi znaju za moga brata i druge kolege-sportaše koji su iznenadno preminuli. Mogu se samo zahvaliti dr. Primorcu i HNS-u da se nešto pokreće i nadam se da će to pomoći da bude što manje takvih tragedija - kazao nam je Pamić.

Jeste li nakon bratove smrti bili podvrgnuti pretragama srca?

- Išao sam na normalne, sportske pretrage i, hvala Bogu, zdrav sam - dodao je Zvonko. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije