Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNO

Hrvatska nakon sudske presude HNS-u mora platiti 70 milijuna kuna!

Davor Šuker
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/7
31.01.2018.
u 11:59

Ministarstvo taj novac mora platiti zbog nepoštivanja ugovora o sponzorstvu koji je krajem 1999. potpisao tadašnji ministar turizma Ivan Herak.

Hrvatska država, odnosno ministarstvo turizma dužno je Hrvatskom nogometnom savezu nešto manje od 70 milijuna kuna nakon pravomoćne sudske presude, pišu Sportske novosti.

Ministarstvo taj novac mora platiti zbog nepoštivanja ugovora o sponzorstvu koji je krajem 1999. potpisao tadašnji ministar turizma Ivan Herak.

Davor Šuker
1/6

Herak se tim ugovorom obvezao da će Ministarstvo turizma iduće tri godine HNS-u kao glavni sponzor isplaćivati dva milijuna maraka godišnje, a HNS je zauzvrat trebao isticati znak, slogan i reklame hrvatskog turizma na centralnim mjestima na stadionu, semaforima i prostorima oko stadiona. 

Od ugovorenog novca HNS je primio samo 600.000 kuna, a Herak je ubrzo nakon sklapanja tog ugovora uhićen zbog malverzacija novcem Ministarstva. Među ostalim, predmet istrage bio je i sponzorski ugovor s HNS-om. Iako je kazneni postupak protiv Heraka na kraju obustavljen, i Državni ured za reviziju zaključio je da takav ugovor o sponzorstvu nije trebalo zaključiti. 

Heraka je na mjestu ministra turizma zamijenila Pave Župan Rusković, a Ministarstvo turizma na sudu je 2000. pokrenulo postupak za poništenje spornog ugovora te povrat 600.000 kuna. HNS je pak uzvratio protutužbom te je tražio isplatu novca za sve tri godine navodeći da su oni svoje obveze iz ugovora ispunili.

Država je na kraju ostala dužna 24,8 milijuna kuna, ali je taj iznos višestruko narastao zbog kamata.

Podsjećamo, Izvršni odbor HNS-a nedavno je imenovao Ivana Heraka za glavnog managera strateškog planiranja, EU fondova i promocije.

Komentara 11

RS
rasta sev
13:38 31.01.2018.

Treba paziti što se potpisuje, ugovori se u svakoj pravnoj državi moraju poštivati, kada je Sanader potpisao sporazum sa sindikatima svi se držali tog potpisa i tražili novce bez obzira što je isti pod optužbama za korupciju. Drugo je pitanjee kakve to kadrove biramo na važna mjesta u državnim poduzećima i ostalim držav. institucijama sigurno ne po stručnim i moralnim vrijednostima.

NE
neboiznadzagreba
12:32 31.01.2018.

Milijuni i milijarde bačeni u vjetar, a nitko nije kriv, nema nepotizma, nema korupcije, pravosuđe radi svoj posao... Tko ovdje nije normalan? Oni koji pristaju sve to plaćati - država, to smo mi.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
12:27 31.01.2018.

Nemate vi šta podsjećati već istražiti i pisati o tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije