Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE SVIH PITANJA

Hoće li vatreni ostati bez izbornika Dalića? Šuker donosi važne informacije

Zlatko Dalić i Davor Šuker
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
18.03.2020.
u 18:01

Heroju nacije Zlatku Daliću u ljeto ove godine istječe ugovor s HNS-om, a novoga, barem do jučer, još nije bilo na vidiku

Hoće li 53-godišnji Livnjak Zlatko Dalić (53) voditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Europskom nogometnom prvenstvu 2021. godine?, pitanje je svih pitanja našega nogometa, naravno uz odluku kapetana Modrića i dokapetana Rakitića oko nastavka karijere u reprezentaciji.

Naime, heroju nacije Zlatku Daliću u ljeto ove godine istječe ugovor s HNS-om, a novoga, barem do jučer, još nije bilo na vidiku. No, neizvjesnost oko izbornikovoga statusa prekinuo je predsjednik HNS-a Davor Šuker odaslavši optimistične signale iz Kuće hrvatskog nogometa. Šuker je u razgovoru za Večernji list nagovijestio rasplet kojega priželjkuje cijela nogometna Hrvatska.

Vodit će vatrene na EP i SP?

– Između Zlatka Dalića i mene postoji golemi međusobni respekt. Dalić je čovjek koji je osvajanjem drugoga mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, kao i svojim ponašanjem i odnosom prema svojoj funkciji, zadužio hrvatski nogomet. Mi smo se i nakon povratka iz Rusije u ljeto 2018. godine bili ekspresno dogovorili za nastavak suradnje, na ručku u Novom Vinodolskom. Očekujem da će to tako biti i ovoga puta. Jutros sam se čuo s Dalićem, planiramo se naći na ručku sljedećega tjedna i postići dogovor na obostrano zadovoljstvo – kazao nam je Šuker.

Znači li to da Dalić ostaje izbornik i za Europsko prvenstvo 2021.?

– Jednom sam s Dalićem, oko njegovoga statusa, postigao dogovor za dvije minute. Nadam se, s obzirom na naš odnos, da će tako biti i ovoga puta – ponovio je Šuker.

Ostvare li se Šukerova očekivanja, Zlatko Dalić bit će prvi hrvatski nogometni izbornik nakon Miroslava Blaževića koji reprezentaciju vodi na Svjetskom i Europskom nogometnom prvenstvu. Razlika je samo u tome što je Blažević prvo išao na Euro, a potom na SP.

Dalić je do sada, od listopada 2017. godine, vodio Hrvatsku u 30 utakmica (ima 18 pobjeda, pet remija i sedam poraza), po čemu je treći najdugovječniji hrvatski izbornik, iza Ćire Blaževića (72 nastupa) i Slavena Bilića (65).

Dalić je jedini naš izbornik koji je u službenim, natjecateljskim utakmicama pobijedio čak tri bivša svjetska prvaka, Argentinu (3:0) i Englesku (2:1) na Svjetskom prvenstvu, te Španjolsku (3:2) u Ligi nacija, a potpiše li novi ugovor s HNS-om, mogao bi postati prvi šef reprezentacije kojemu se otvara mogućnost plasmana na dva svjetska prvenstva. Jer, sljedeće godine počinju i kvalifikacije za plasman na SP u Katar 2022.

Inače, Šuker nam je jučer kazao kako je nakon 14 dana izašao iz samoizolacije, nakon što je s predsjednikom Nogometnoga saveza Srbije Slavišom Kokezom, oboljelim od koronavirusa, nedavno prisustvovao u Amsterdamu na kongresu Uefe i ždrijebu Lige nacija. Iako nije imao bliski kontakt s Kokezom, predsjednik HNS-a je na preporuku Medicinske komisije HNS-a vlastitom odlukom ušao u samoizolaciju.

Isto su učinili i ostali članovi delegacije HNS-a koji su bili u Amsterdamu, uključujući izbornika Zlatka Dalića. Kako predsjednik Šuker i drugi članovi naše delegacije u Amsterdamu nisu imali nikakve simptome u tom razdoblju, period dobrovoljne samoizolacije je okončan.

Pokazali su odgovornost

– Smatram kako smo ovim potezom pokazali odgovornost u ovoj osjetljivoj situaciji. Iako nismo imali bliske kontakte, nismo željeli bilo što riskirati. Kao što znate, HNS je brzo reagirao prekidom svih natjecanja, a naši zaposlenici će raditi od kuće u ovom razdoblju koliko god je to moguće. Moramo svi preuzeti odgovornost, slijediti upute nadležnih tijela i dati svoj doprinos borbi protiv koronavirusa. Kolegi Kokezi, te predsjedniku Švicarskog nogometnog saveza Blancu, želim brz oporavak od bolesti – dodao je Davor Šuker.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije