Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika vs. sport

Hoće li i Hrvatska zbog Rusa i Bjelorusa bojkotirati boksački SP? Situacija je neizvjesna

Poreč: Nikolina Ćaćić pobijedila je Ukrajinku na Europskom prvenstvu u boksu
Srecko Niketic/PIXSELL
12.03.2023.
u 16:30

Dok Sara Beram nije otputovala u New Delhi iz zdravstvenih razloga, zajedno sa svojim trenerom Franjom Kristićem na put je krenula Nikolina Ćaćić i s obzirom na preporuke HOO-a oko njena nastupa postoji određena neizvjesnost

Norveški boksački savez odlučio je bojkotirati Svjetsko prvenstvo boksačica koje će se od 15. do 26. ožujka održati u New Delhiju. Norveška je već 11. zemlja koja se odlučila na takvu reakciju na odluku Svjetskog boksačkog saveza (IBA) da dopusti nastup ruskim i bjeloruskim boksačicama s državnim obilježjima.

Već 11 zemalja u bojkotu

Prije Norveške, takvu odluku donijeli su i nacionalni boksački savezi SAD-a, Ukrajine, Poljske, Švicarske, Nizozemske, Velike Britanije, Irske, Češke, Švedske i Kanade. Neke od spomenutih zemalja već su donijele odluku vezanu i uz SP boksača koji je predviđen između 1. i 14. svibnja u Taškentu.

S obzirom na to da se prvi natjecateljski dan ženskog SP-a posve približio, samo po sebi nameće se pitanje što će odlučiti Hrvatski boksački savez. Kako smo čuli, oni sami nisu donijeli konkretnu odluku već su čekali što će reći Hrvatski olimpijski odbor. A HOO je HBS-u odgovorio:

"HOO se protivi nastupu ruskih i bjeloruskih sportaša na natjecanjima uz isticanje njihovih himni, zastava i bilo kojeg drugog obilježja. Podržavamo stav MOO-a da ruski i bjeloruski sportaši mogu nastupiti samo kao neutralni, bez obilježja zemalja iz kojih dolaze, uključujući i bilo kakve asocijacije na te zemlje na opremi, rekvizitima i sličnom."

Hrvatski boksački savez planirao je da na ovom Svjetskom prvenstvu nastupe dvije naše boksačice (Sara Beram i Nikolina Ćaćić) no u New Delhi je otputovala samo Nikolina jer je Sara bila spriječena iz zdravstvenih razloga. Zabraniti Nikolini da otputuje bio bi udarac njenoj iznimnoj posvećenosti boksu, a još lošije će biti ako joj netko po dolasku u Indiju kaže da se mora vratiti kući bez nastupa. A po službenim preporukama HOO-a to bi se trebalo dogoditi: 

"U slučaju najave da će ruski i bjeloruski sportaši nastupati uz obilježja zemalja iz kojih dolaze preporučujemo nacionalnim sportskim savezima da otkažu nastup te da upute protest zbog postupanja suprotno stajalištu MOO-a. U slučaju da hrvatski sportaši dođu na natjecanje i da se tek ondje utvrdi nastup ruskih i bjeloruskih sportaša uz isticanje obilježja, preporučujemo da upute protest i da, ako se navedeno postupanje ne otkloni, u znak protesta odustanu od natjecanja."

Kremljov se i dalje inati

Dakle, najbolje hrvatske boksačice, pa tako i HBS, nalaze se u nezahvalnoj situaciji, između čekića i nakovnja. Ako HBS odluči ne nastupiti, kaznit će ih IBA, a ako Hrvatska nastupi, mogla bi joj se dogoditi neka vrsta sankcije, čini se ipak blaže, od MOO-a. A lukavi Kremljov, Rus na čelu IBA-e (pouzdanik predsjednika Putina), ne samo da je uveo nagradni fond kakav boksačice nikad nisu imale (100.000 USD za zlato, 50.000 za srebro i po 50.000 za dvije bronce) već nudi i putne troškove onima koji se postupe suprotno odlukama svojih nacionalnih saveza.

>> Videokomentar utakmice Hrvatska - Italija vaterpolista Tomislava Paškvalina

Komentara 3

Avatar Idler
Idler
17:25 12.03.2023.

Bojkot i usput poterat Rusa s funkcije koju koristi za politiku svoje zemlje !

Avatar KiM
KiM
22:44 12.03.2023.

Kme...

VA
vapor
19:54 12.03.2023.

Bojkot, normalno. Kako je uopće došlo do toga da je to upitno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije