Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPRAVO POTVRĐENO

HNS pokrenuo postupak protiv Livaje, napadač Hajduka bit će kažnjen, evo što ga sad čeka

25.05.2023.
u 12:37

Prvi je nakon incidenta Marka Livaje reagirao HNS, Hajduk se još ne oglašava

Nakon završetka utakmice finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa odigranog u Rijeci, u kojem je Hajduk svladao Šibenik s 2:0, pokrenut je disciplinski postupak protiv igrača Hajduka Marka Livaje zbog pjevanja  pjesme neprimjerenog sadržaja, kazali su nam u HNS-u kada smo ih kontaktirali u vezi s incidentom s Rujevice u kojem su igrači Hajduka, predvođeni kapetanom Markom Livajom, poveli uvredljivu i nasilnu navijačku pjesmu Torcide i provocirali protivničke navijače i klub iz Šibenika. Nakon ovog poteza jasno je da se Livaji sprema kazna Disciplinske komisije HNS-a, koja je nadležna za Kup, ali s obzirom da delegat susreta finala Kupa u Rijeci Ivan Vukojević nije sporni trenutak neposredno nakon utakmice unio u zapisnik, Livaju je netko morao prijaviti HNS-u da bi došlo do reakcije.

Disciplinski sudac HNS-a to nema pravo napraviti po službenoj dužnosti. I dok se iz Livajina kluba još ne oglašavaju, reakcija i smirivanje tenzija stigli su promptno iz HNS-a. 

Upravo je na njihovim stranicama službeno potvrđeno pokretanje postupka, dakle Livaju je prijavio netko iz HNS-ove nogometne obitelji, baš kao u slučaju iz prosinca 2021. godine kada je heroja navijača Hajduka prijavio povjerenik Prve HNL Josip Brezni, a sve zbog incidenta pred Poljudom nakon pobjede protiv Dinama u Zagrebu kada je napadač Hajduka i aktualni član hrvatske reprezentacije pjevao pjesmu "Dinamo, srpsko ime to", a kasnije tijekom slavlja snimljen je i kako pjeva još jednu navijačku pjesmu s tribine: "Purgera i Riječana i šakama i nogama i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka..." 

Postupak HNS-a je poruka Dalića  

S Livajom je tada pjevao i Danijel Subašić, obojica su kažnjeni (Livaja s 35 tisuća, Subašić s 20 tisuća kuna). Iako je logično da prijavi Livaju nakon novog prijestupa i uvreda koje je uputio tijekom slavlja, k tome za vrijeme javnog okupljanja i utakmice visokog rizika, zbog čega bi na njegove riječi imala pravo postupati i policija a ne samo delegat susreta, on to, neobjašnjivo, nije učinio. Tu se pravno komplicira situacija, ali HNS je odmah prekinuo tu priču i prijavio Livaju. Na Rujevici je sinoć njegove povike slušao i izbornik Zlatko Dalić, sigurni smo da je dobro sve vidio i čuo, deset dana prije okupljanja reprezentacije s kojom već godinama šalje drukčiju poruku navijačima.

Nakon incidenta u kojem je vrijeđao Dinamo Livaja se u pisanom obrazloženju disciplinskom sucu Prve lige ispričao, ali to nije učinio i javno, pa njegova isprika nije imala isti intenzitet kao pjevanje pred tisućama navijača.

Što sad čeka Livaju? 

O prekršaju koji je napravio govori članak 44. Disciplinskog pravilnika, a pravno gledajući prema njemu Livaja nije recidivist jer je prošlo više od godinu dana otkako je vrijeđao Dinamo i pjevao o "letvama i šakama za Purgere i Riječane" do večeri kad je poručio u megafon: "Pi*ke šibenske, dobit ćete batine". Iako on u praksi jest recidivist i to teži slučaj, rasplet incidenta s Rujevice ostaje nedorečen u odnosu na pravila.

A pravila kažu ovako: 

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

– igrač – novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica
– djelatnik – novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:
– igrač – zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,
– djelatnik – novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci.

1) Smatrat će se da nije kažnjavan:

– počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen ukorom, pa u roku od šest mjeseci ne učini novi disciplinski prekršaj,

– počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen novčanom kaznom ili vremenskom kaznom od šest mjeseci ili zabranom igranja određenog broja utakmica, pa tijekom jedne godine od izdržane kazne ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj,

počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen vremenskom kaznom većom od šest mjeseci ili oduzimanjem bodova, pa u roku od tri godine od izdržane ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj. 

Novčana kazna i do šest utakmica zabrane – to su za Livaju važne odredbe ovog pravilnika, ali za njegov status bit će ključne reakcije izbornika Dalića i Livajina kluba, kakve će pozicije oni zauzeti prema ponašanju megazvijezde HNL-a i u kojem će smjeru odvesti priču o njegovu utjecaju na hrvatski nogomet. 

Komentara 17

BL
blackeder2022
13:42 25.05.2023.

Livaji nogometašu Hajduka i nogometnom dragulju,kapa do poda.Livaji hrvatskom reprezentazivcu vrata reprezentacije zaključati.Reprezentativac Hrvatske predstavlja i Hajduk i Šibenik i Dinamo i Manjadvorce i Mrđušu Donju,onaj tko nema ljudske inteleligencije da saživi s tim po vlastitom izboru nije dostojan Hrvatskog reprezentativnog dresa.Nogometna virtuoznost je jedno a ljudska inteligencija je drugo.

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
13:07 25.05.2023.

ne treba ga žestoko kazniti, 5 utakmica bilo bi primjereno

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
13:09 25.05.2023.

Tko će im onda pucati penale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije