Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako biti drugi?

Brbić je to učinio pod pritiskom i tako si sam skuhao ostavku

18.06.2020.
u 07:04

Kako se stvari raspliću za Hajduk, možda je Brbić tim potezom smijenio i samoga sebe jer, podsjećamo, predsjednik je zimus najavio odlazak u slučaju neosvajanja drugoga mjesta

Najprecizniju i najbolniju dijagnozu Tudorova Hajduka dao je u prijenosu utakmice s Varaždinom radijski reporter Srđan Fabijanac.

– Za ovakav Hajduk sreća je da igra bez publike – sve je izrekao u jednoj rečenici Fabijanac.

1/5

Nažalost, Tudorov prethodnik Damir Burić nije imao tu sreću. Umjesto da ga je hrabrila i podupirala kada nije išlo, publika je Buriću preko noći okrenula leđa, vrijeđala ga i tjerala s klupe, da bi na kraju tom pritisku podlegao i predsjednik Brbić i povukao potez protivan svim sportskim zakonitostima.

Rad i trud nije sporan, ali...

Umjesto da stane iza trenera koji je, kakav god Hajduk bio, držao drugo mjesto, on ga je smijenio. Kako se stvari raspliću za Hajduk, možda je Brbić tim potezom smijenio i samoga sebe jer, podsjećamo, predsjednik je zimus najavio odlazak u slučaju neosvajanja drugoga mjesta.

Bez namjere da ovdje obezvrijedimo Tudorov rad i trud, kao i posvećenost Stanića i Kepčije, u ovom trenutku i činjenice i dojam govore da se Hajduk odlaskom Burića nije pomaknuo s mrtve točke. Zapravo jest, ali – unatrag.

Krenemo li od izvedbi koje Hajduk prezentira na proljeće, one iz perspektive gledatelja doista ne sliče ni na što, najmanje na ozbiljnu, odgovornu, inventivnu, raznovrsnu igru. Takav je Hajduk bio i jesenas, i ta je kreativna blokada nastupila nakon katastrofalnog poraza od Gzire Uniteda. Nažalost, taj je poraz stajao posla dotadašnjeg trenera Oreščanina, s kojim je Hajduk prošloga proljeća, u smislu napadačke igre, bio uvjerljiviji i od Burićeva i od Tudorova.

A sada neumoljive brojke. Dakle, Igor Tudor u svojih je deset nastupa na klupi bijelih osvojio 53 posto bodova, dok je Burićev postotak u prvih 19 kola bio 61,4. S takvim bodovnim učinkom Tudorov Hajduk trenutačno je trećeplasiran s bodom manje od Rijeke, dok je Burićev Hajduk na kraju jeseni bio drugoplasiran s bodom više od Rijeke (koja je imala utakmicu manje).

Damir Burić u trenutku odlaska s klupe imao je devet bodova manje od Dinama (35-44), a u međuvremenu ta je Dinamova prednost u odnosu na Hajduk udvostručena. Također, i Rijeka je prešišala bijele, dok je Lokomotiva sa sedam bodova zaostatka došla bijelima na jedan bod te ih u nedjelju, nakon međusobnoga ogleda, može i preskočiti. Po aktualnoj formi, to ne bi bilo nikakvo iznenađenje jer lokosi su u boljemu stanju od Hajduka, kao i još nekolicina prvoligaša.

Tudor naprosto nije našao dobitnu formulu i, pritisnut imperativom drugoga mjesta, mora pod hitno pronaći i osposobiti spasonosnih 15-16 igrača. Njegovo eksperimentiranje s brojem protagonista u proteklih deset kola dosegnulo je broj od čak 23, dok je ih je Burić u 19 kola koristio 28. Pitanje je, naime, je li doista trenutak da Hajduk u prijelomnim trenucima sezone, uza svu svoju nadarenost, izvlače golobradi klinci poput Čuića, Brnića, Krekovića ili Blagaića.

Otkad se igra Liga 10, a ovo je njezino sedmo izdanje, Hajduk nikada nije bio bolje plasiran od trećega mjesta. Dapače, posljednji put drugu poziciju dohvatio je još tamo u sezoni 2011./2012., kada je prvenstvo na klupi počeo Krasimir Balakov, a dovršio ga Mišo Krstičević.

Od tada Hajduk je samo u dvije sezone (2013./2014., te 2015./2016.) na klupi imao samo jednoga trenera; najprije Igora Tudora, potom Damira Burića. U prvoj od tih sezona Hajduk je s Tudorom osvojio Hrvatski kup, a u drugoj, s Burićem, barem u prvom dijelu držao je korak s Dinamom, a potom je, nakon rasprodaje igrača, na proljeće stagnirao.

Previše eksperimentiranja

U svim ostalim sezonama Hajduk je po pitanju struke lutao, improvizirao i eksperimentirao pa je stoga i Hajdukova momčad na terenu gotovo preko noći gubila prepoznatljivost i vjerodostojnost.

Kao i u prošloj, bijeli su i u ovoj sezoni već u rukama trećega trenera pa stoga i ne čudi da na ionako loše selekcioniranu momčad ti šokovi ostavljaju duboke tragove. Sportski rezultat sve je slabiji, a zahtjevna i izbirljiva publika sve nezadovoljnija.

Stoga, kako god ova sezona završila, Hajduk ne bi smio upasti u još jednu pogrešku i opet se olako odreći Tudora i njegovih suradnika. Dajte mu najmanje još jednu sezonu pa mu onda sudite.

Boljega, ‘luđega’ i većega hajdukovca od Tudora ionako nećete naći.

>>>> Samo još tri osobe na svijetu znaju što i ovaj Hrvat, pogledajte kako to radi!

Ključne riječi

Komentara 12

DH
dalibor.hren
17:42 18.06.2020.

Isti sastav (Brbić, Tudor), isti rezultati kao i prije 4 godine!

RE
RedTree
13:28 18.06.2020.

Tudoru, svaka čast na igračkoj karijeri i što je navijač kluba, ali iskreno je na terenu katastrofa. Zastarjeli sustav, igrači ne igraju na svojim pozicijama, nema igre, samo napucavanje, mučimo se protiv najslabijih

LU
LukasNola
08:25 18.06.2020.

Potpisujen zadnju rečenicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije