Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Hajduk podmirio kredit i više nema dugovanja prema Gradu Splitu

- Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo današnjom uplatom u potpunosti zatvorili dug po jamstvu za kredit koji smo imali prema Gradu - rekao je Kos
20. prosinca 2017. u 19:10 5 komentara 599 prikaza
27.08.2016., Split - U prostoru SC Gripe pocela je jutros oko 9 sati glavna skupstina HNK Hajduk s.d.d. Predsjednik Hajduka Ivan Kos. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Pet godina nakon podizanja kredita od 30 milijuna kuna kojim je klub spašen od stečaja, Hajduk je uplatio Gradu iznos od 2.690.999,80 kuna čime je dugovanje u potpunosti vraćeno. 

Rijeka osvojila hrvatski kup Godina Rijeke i Dinama Ovih deset događaja obilježili su Hrvatsku ligu u 2017. godini

- Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo današnjom uplatom u potpunosti zatvorili dug po jamstvu za kredit koji smo imali prema Gradu. Grad je jamstvom pomogao Hajduku u trenutku kad mu je to bilo najpotrebnije. Danas se kao vlasnik ponaša partnerski i odgovorno te smo uz puno truda, kvalitetnu suradnju i bez ugrožavanja poslovanja Kluba, vratili dug i zatvorili još jedno bitno poglavlje. Još jednom hvala svim gradskim upravama koje su kroz ove godine svojim odlukama pokazale povjerenje i razumijevanje prema Hajduku, a nadam se kako smo odgovornim poslovanjem i vraćanjem duga to povjerenje opravdali. Vjerujem da su današnjim činom i svi zagovornici toga da se Hajduku pomogne te 2012. godine konačno došli na svoje - poručio je predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos.

Prisjetimo se kako je 12. listopada 2012. godine Gradsko vijeće odbilo dati jamstva za spas Hajduka, no već 15. listopada 2012. je na sjednici jamstvo za saniranje hitnih obveza, sprječavanje ovršnih postupka i osiguranja tekuće likvidnosti ipak izglasano.  Sjednici je nazočilo samo 16 vijećnika koji su bili jednoglasni. Paralelno sa sjednicom, ispred Banovine bilo je nekoliko tisuća pripadnika Torcide i koji su čekali odluku vijeća. Nedugo zatim, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu za sanaciju sadržanu u jamstvu koje je Grad Split dao klubu i kredit od 30 milijuna kuna podignut je u dvije banke (PBZ i HYPO) u iznosima po 15 milijuna kuna.

Hajduk je 2013. godine vratio dio duga, no nije mogao pratiti ugovorenu dinamiku pa je Grad Split kao jamac podmirio dug prema bankama u visini 23.000.000,00 kn u listopadu i studenom 2013. te u siječnju 2014. ostatak od 8.192.478,78 kuna. Hajduk se tada obvezao podmiriti dugovanje u roku od tri godine. Grad je obračunao kamate na dug za jamstvo od dodatnih 1.132.302,99 kuna.

Kroz taj period klub umjesto Grada izvršava neophodna ulaganja u stadion te je u više navrata u skladu s mogućnostima podmirivao svoju dug koji je prije Gradskog vijeća u listopadu 2016. iznosio 25.470.765 kuna. Još jednom tražena je odgoda plaćanja od dodatne godine dana, što su vijećnici, prepoznavši pozitivne trendove u poslovanju Kluba i odobrili. Uz uplate, klub cesijama potraživanja od organizatora Ultra Europe Festivala Hajduk nastavlja vraćati svoj dug. U proračunu Grada Splita za 2017. godinu za rad Akademije izdvojen je iznos od 5 milijuna kuna, a jednako je predviđeno i za 2018.

Odlukom Gradskog vijeća 12. prosinca ove godine, a na temelju nalaza sudskih vještaka i korekcija od strane gradskih službi, Hajduku je priznat dio ulaganja u stadion Poljud za  prethodnih devet godina u visini od 9,86 milijuna kuna.

Nakon svega, Hajduk je još uplatio Gradu 2.690.999,80 kn što na današnji dan, na zadovoljstvo obje strane, znači da je u potpunosti podmireno i zatvoreno dugovanje HNK Hajduk prema Gradu na ime kredita.

Željko Kopić Hajduk Kopić: Lijepo je biti drugi, ali nećemo to naglasiti kao završni uspjeh Dinamo - Istra U emisiji Stadion Jeličić vidi Benkovića u Rusiji, a Soudani je najbolji igrač lige Torcida Unatoč visokoj pobjedi Torcida vrijeđala hajdukovce, Janicu i HNS, momčad otišla bez pozdrava
Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Artukovic:

    Vratiti dug bez kamata je u najblazem slucaju sukob interesa....a u najgorem ostacivanje drzavnog proracuna za 7 milijona kuna,a na sta bi se mogao oglasiti i USKOK.

  • ilijan:

    Hajduk nije podmirio kredit, kredit je Split oprostio tako da tu dorh ima pune ruke posla.

  • matK.O.:

    sad će dovest de geu,pogbu,hazarda,marcela,ramosa,a možda i Marija Budimira iz rudeša.