Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veslači slavili jubilej

Gusar se sjetio naše prve velike medalje

'pixsell-hrvatska-split-05.12.2009.-split veslacki klub gusar proslava prve hrvatske medalje koju je osvoio veslacki klub gusar 1929 te je bilo polaganje vjenaca za sve poginule veslace juniori kluba
'Nino Strmotic/PIXSELL'
06.12.2009.
u 11:08

Prije 80 godina splitski je osmerac osvojio srebro na EP-u, što je prva hrvatska medalja s nekog velikog natjecanja.

Mnogi splitski sportski djelatnici prisjetili su se jučer u domu veslača Gusara legendarnog osmerca toga kluba koji je prije 80 godina, davne 1929., osvojio srebro na Europskom prvenstvu u poljskom Bydgoszczu. To je, tvrde u Gusaru, prva hrvatska medalja s nekog velikog natjecanja u povijesti.

– Naši su veslači osvojili te i dalje osvajaju mnogobrojne medalje. Ne smijemo zaboraviti da su naši momci 1932. godine osvojili i prvo zlato na EP-u, a prva hrvatska olimpijska medalja, i to zlatna, ona je našeg četverca iz 1952. godine.

- Mi smo klub velike tradicije, naši su veslači bili uspješni, ne samo na sportskom planu nego i na znanstvenom. Iz legendarnog osmerca iz 1929. čak su petorica bili akademski građani, tradiciju sada nastavljaju Boraska, braća Skelin i drugi – priča Duško Krstulović, predsjednik HVK Gusar.

A u sjećanje na srebro s EP-a, jučer je prvi put zaplovio osmerac koji nosi ime "Bydgoszcz 1929.". U nabavi čamca za tu kraljevsku veslačku disciplinu pomogli su, ne skrivaju to u klubu, Vlada RH te posebno bivši premijer Ivo Sanader koji je veliki prijatelj Gusara.

– Sam čamac stoji oko 300 tisuća kuna, no još moramo pronaći oko 60 tisuća za PDV – kaže Krstulović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije