Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobični sportovi

Guranje niz padinu, a pobjednik dobiva - sir

19.11.2017.
u 07:07

Na Novom Zelandu popularan je zorbing, u Aziji sepak trkraw, dok se u Indiji gledaju utakmice pola na slonovima

Sreo sam prije neki dan prijatelja koji je slovio za solidnog nogometaša. Pitao sam ga u prolazu zašto više ne dolazi na treninge, a on je onako na prvu kazao:

– Idem na treninge. Gotovo svaki dan.

Što, potpisao si za neki drugi nogometni klub?

– Ne, treniram frizbi – rekao je.

Frizbi? Zar je to sport? Koliko se sjećam, frizbi je zabava za park...

– A ne. Postoje prava natjecanja. Ukratko, cilj je igre uhvatiti frizbi u suparničkoj gol-zoni. S frizbijem nije dozvoljeno trčati te je potrebno proslijediti disk suigraču unutar deset sekundi. Dozvoljeno je kretanje frizbija u bilo kojem smjeru. U slučaju netočnog dodavanja, kada frizbi padne na pod, izađe izvan granica terena ili ga presretne igrač suprotne momčadi, obrana preuzima frizbi i postaje napad – kazao mi je prijatelj na brzinu dodavši:

– Igra se sedam protiv sedam na otvorenom, odnosno pet protiv pet kada se igra u dvorani, a utakmice se igraju ili na određeno vrijeme ili do određenog broja pogodaka. Sve probleme igrači rješavaju između sebe pa suci na terenu nisu potrebni – zaključio je prijatelj koji je član kluba Flying Disc klub Zagreb.

I dok većina ljudi zna gotovo napamet sve sportove koji su zastupljeni na Olimpijskim igrama, malo je onih koji znaju da postoje i Svjetske sportske igre neolimpijskih sportova. Na tim igrama postoje sportovi za koje smo sigurno čuli poput rukometa na pijesku, boćanja, padobranstva, biljara, sportskog plesa, orijentacijskog trčanja, skvoša, skijanja na vodi... Ali ima i nekih neobičnih poput fistballa, racquetballa, korfballa i netballa.

– Kad sam bio na Svjetskim igrama u Kaohsiungu, gledao sam utakmicu u fistballu. Prvo sam mislio da gledam odbojku, ali koliko znam, odbojka se igra u dvorani, a ovo je bilo na otvorenome. A i igralište je bilo preveliko za odbojku. Onda sam mislio da je riječ o ragbiju. Ali nije. Trebalo mi je pola sata da shvatim da je to nekakva kombinacija odbojke i nogometa. Uglavnom ništa nisam shvatio – rekao je Hrvoje Horvat, tadašnji reprezentativac Hrvatske u rukometu na pijesku.

Brojni su neobični sportovi koji se igraju mnogim zemljama diljem svijeta. Tako je na Novom Zelandu jako popularan zorbing. To je sport u kojem je osoba osigurana unutar kapsule u velikoj prozirnoj lopti koja se rotira po tlu ili niz padinu. Zorb možete koristiti na svim mekšim podlogama koje ga neće oštetiti te po svim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima.

Najviše se igra u Engleskoj, Novom Zelandu, Švedskoj, Australiji, Kanadi, Japanu. Igra je izumljena 1994. godine, prema ideji Dwanea van der Sluisa i Andrewa Akersa. No, da i ova aktivnost može biti kobna, dokazuje nesreća u Češkoj 2009. godine kada je muškarac poginuo na zorbingu, a u siječnju ove godine na skijalištu u Rusiji zorbing je također završio kobno za jednog muškarca kojem se zorb oteo kontroli prilikom spuštanja niz snježnu padinu i završio kilometar dalje u rijeci. Bitno je napomenuti da je ova vrsta sporta službeno uvrštena u ekstremne sportove svijeta kao sigurna disciplina.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije