Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Olimpijske igre u Tokiju

Gradonačelnik Tomašević obećao Jarun očistiti od lopoča

- Kratkoročna rješenja postoje i na njima se i radi, no mi tu moramo pronaći dugoročno rješenje vezano za mulj i druge probleme koji se oko Jaruna vuku već neko vrijeme.
01. kolovoza 2021. u 10:40 3 komentara 2078 prikaza
Sinkovići doček
Foto: Dražen Brajdić
Pogledajte galeriju 1/9

Šest medalja hrvatskih sportaša u Tokiju i šest govornika na dočeku braće Sinković i Damira Martina u zagrebačkoj zračnoj luci. Nadamo se da to neće biti trend I da će s brojem medalja rasti i broj onih koji imaju potrebu, pred televizijskim kamerama, zahvaliti hrvatskim sportašima na zadovoljstvu koje su im priuštili osvajanjem olimpijskih medalja.

HRVATSKI PONOS Zlatna braća Sinković: Ispisali smo povijest, a inspiracija nam je obitelj

Jedan od onih koji se u "odboru za doček" pojavio prvi put bio je novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević što se od njega i očekivalo jer ipak je riječ o elitnim sportašima iz glavnog nam grada.

>> Pogledajte doček braće Sinković i Damira Martina

- Nisam tu da preuzmem bilo kakve zasluge što se tiče Grada Zagreba nego da iz perspektive poštovanja, čestitanja i zahvale svih građana sportašima na uspjesima koji nas obvezuju da radimo više, ulažemo više, da bolje organiziramo sustav sporta u gradu i da on daje što bolje rezultate sa što efikasnijim trošenjem resursa.

Gradonačelnik Tomašević u svoj je mandat krenuo ekonomično, s rezanjem troškova gdje je god to moguće, pa smo ga pitali hoće li možda rezati ulaganja u sport?

- Ja vjerujem da se s postojećim resursima, boljom organizacijom i boljom relokacijom, postići bolji rezultat. Kada gledam sportsku infrastrukturu, u koju se definitivno nije dovoljno ulagalo, tu nas čekaju kapitalna ulaganja.

A takvo što potrebno je i veslačkoj stazi na Jarunu na kojoj cvatu lopoči do mjere da onemogućuju treninge veslača. Što se tu može učiniti?

- Kratkoročna rješenja postoje i na njima se i radi, no mi tu moramo pronaći dugoročno rješenje vezano za mulj i druge probleme koji se oko Jaruna vuku već neko vrijeme.

A to je nešto na što su ukazali i dvostruki olimpijski pobjednici Martin i Valent Sinković koji je imao potrebu kazati nam i ovo:

- Hrvatsko veslanje je fenomen. Pa mi smo u poretku veslačkih osvajača medalja ispred Velike Britanije, Amerike i Njemačke, a imamo tri konkurentna A seniora.

Osim zlata Sinkovićevih, tome je skoru pripomogla i bronca Damira Martina koji je priznao:

- Naši izvanzemaljci su osvojili zlato, a ja sam se iznenadio sa svojom broncom, nisam je očekivao, no tu je.

Što će i kako će dalje Damšo nije rekao, ali je s ovim dao naslutiti da ga intrigira što bi sa tri zdrave godine mogao napraviti u Parizu.

- Sljedeće igre su već za tri godine, mogu ih namirisati.

U kontekstu priče o većem dometu male Hrvatske nego to ga je ostvarila velika Amerika valja reći da je SAD, zapravo, doživio neuspjeh. Štoviše, bez veslačke medalje na Olimpijskim igrama Amerikanci su prvi put ostali nakon 113 godina. Posljednji put to se zbilo u Londonu 1908. godine gdje ih, zapravo, nije niti bilo.

A "izvanzemaljci" Sinković idu dalje, barem je tako najavio Martin:

- I nakon Rija smo rekli, a i sada ću ponoviti, i da više ništa ne osvojimo osvojili smo puno. No, ima u nama još vatre.

NAPETA NOĆ Roditelji braće Sinković otvorili dušu: Kako smo se osjećali nakon medalje? Prvo čaša vode

Obojicu su dočekale njihove životne suputnice, Valenta njegova Antonela a Martina supruga Manuela, baš kao što je pred Damira Martina došla njegova Ivana i to s povećim trudničkim trbuhom. U to ime predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić je primjetio:

- Znate da se kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena a ti oslonci naših "svemiraca" su gospođe Sinković a našeg "Iron Mana" gospođa Martin.

Mi bismo tom društvu dodali i gospođu Đurđicu Bralić, kineziologinju u mirovini, koja je još uvijek silna potpora jednom od najboljih svjetskih veslačkih trenera.

- Bude li moj suprug dobrog zdravlja ići će on ne samo u Pariz 2024. nego i u Los Angeles 2028.

Kako je to ustvrdio Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a, veslanje ima kultni status u hrvatskoj olimpijskoj obitelji.

- Veslanje nam je podarilo šest olimpijskih medalja, a simptomatično je da su u četiri medalje sudjelovala braća. Najprije braća Skelin, sada braća Sinković a u najavi su i braća Lončarić.

Na istom letu i istom primanju, u VIP salonu Zračne luke Zagreb, bile su i tri džudašice (Matić, Prodan, Maranić) koje su svi, a najviše izaslanik Predsjednika RH Željko Jovanović, pokušavali utješiti. No, žalost za propuštenim prilikama u njihovim očima nije se mogla sakriti.

Onaj sretniji dio ove priče bili su navijači braće Sinković i Damira Martina. Dočekali su ih skandiranjem, ovacijama, transparentima, zagrljajima... Štoviše, mnogi od njih čekali su preko sat vremena da olimpijski medaljaši odrade primanje u VIP salonu samo da bi se s njima i slikali.

Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Pacta_Conventa:

    Da se nije dvadeset godina valjao po cesti i zaustavljao gradnju crkve , mogao je ocistit cijeli grad , a naravno sad ide zeleni telefon za lopoce , da se moze dojavit gdje ima lopocs , pa da komunalac dode pokupit

  • nasvom ramen nosim znamen:

    to su prave stvari. jedva sam čekao da se taj lopoč makne.

  • lijepa_li si:

    kao i onaj drugar, što je govorio...ZA mnom, juuriiiiiš ..lopoč nema šanse!