Naslovnica Sport Ostali sportovi

Gimnastička vježba dobila ime po Hrvatici!

– Sretna sam i ponosim se! Velika je to stvar – nije krila oduševljenje Tanja Delladio.
22. listopada 2009. u 09:29 1 komentara 81 prikaza
Tanja Delladio
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/VLM

Ime Tanje Delladio, 20-godišnjakinje iz Preloga, za sva će vremena ostati zapisano u svijetu gimnastike. Naime, Svjetski gimnastički savez odlučio je da će se jedan element u vježbi na dvovisinskim ručama nazvati delladio, u čast gimnastičarki koja ga je prva počela izvoditi na službenim natjecanjima.

Slučajno do ideje

– Sretna sam i ponosim se! Velika je to stvar – nije krila oduševljenje Tanja Delladio.

Riječ je o elementu skoka rukama s niže na višu prečku.

– Možda ne djeluje previše atraktivno, no iznimno ga je teško izvesti. Dokaz tomu je da ga prije mene nitko nije htio koristiti. Ideja za njega rođena je slučajno. Na treningu sam vježbala neke elemente i slučajno sam izvela taj skok – otkrila je Delladio, koja sad još samo čeka potvrdu težinske C ili D kategorije.

Tanja Delladio višestruka je prvakinja Hrvatske, 12. s EP-a u Amsterdamu te finalistica nekoliko turnira Svjetskog kupa.

Čekanje mjesecima

– To su sve rezultati postignuti do 2007. godine. Nažalost, odonda me prate pehovi s ozljedama. U dvije sam godine prošla tri operacije, skočnog zgloba, šake i koljena – zaključila je međimurska gimnastičarka.

Tanja nije prva hrvatska gimnastičarka po kojoj se zove jedan element. Po Tini Erceg zove se jedan element na gredi, a po Mariju Možniku element na preči.

– U prosjeku po spravi ima tridesetak elemenata. Kada sam vježbao pokušao sam izvesti dva elementa na preči da budu priznati po mome imenu, no komisija FIG-a nije to prihvatila. Inače, procedura dugo traje, nekoliko mjeseci – rekao je Tigran Gorički, trener reprezentacije.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • flybuy:

    - Bez ikakve namjere da se nesto ospori rekao bih samo to da se ne radi o vjezbi vec o elementu tj. djelu iste. - O Kerumu bih rekao: Licn o hrabar potez, ali za neke ili ljude obicnih ili ... prikaži još!i prosecnih primanja, statusa ili icega sl. u njegovom slucaju je samp potez ili postupak nekoga koji je prepotentan ili...