Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRAT ĆE ZA AUSTRIJU

Zbog nespretnosti HNS-a izgubili smo jednoga od najvećih talenata u dijaspori!

30.03.2018.
u 07:22

- Glavni instruktor HNS-a Sreten Ćuk nam je kazao: “Neka Franjo igra za Austriju i neka nam zabije dva gola pa ćemo onda vidjeti što ćemo.”

Hrvatski nogometni savez izgubio je jednoga od najvećih talenata u dijaspori, 14-godišnjega igrača Augsburga Franju Ivanovića, koji će odsad nastupati za mlade selekcije Austrije. Naime, Ivanović je rođen u Austriji, u okolici Innsbrucka, a posljednje dvije i pol godine nastupa za njemački klub, u kojemu – briljira.

Tako su, primjerice, prošli vikend kadeti Augsburga pobijedili Bayern s 3:1, a Ivanović je postigao pogodak i asistirao. No, vratimo se na početak priče; zašto je daroviti dečko koji je već nastupao za Hrvatsku odabrao Austriju?

Zimski kamp u Puli

– Da, moj sin Franjo nekoliko je puta nastupao za hrvatsku reprezentaciju do 15 godina – kaže Franjin otac Miro Ivanović i objašnjava:

– Bio je na okupljanju u Vukovaru u travnju prošle godine, potom i u lipnju na gostovanju u Crnoj Gori. Cijelo to vrijeme bili smo u kontaktu s HNS-om, gospodom Srebrićem i Tomaškom, koji je bio koordinator za dijasporu za mlađe kategorije.

Gdje se onda i zašto stvar zakomplicirala?

– Dobili smo poziv za zimski kamp u Puli u prosincu, na koji se Franjo rado odazvao, kao član reprezentacije do 15 godina. U prvoj utakmici, protiv Slovenije, nije dobio ni minute, a u sljedećoj, protiv hrvatske selekcije U-16, igrao je samo petnaestak minuta. Zar je to korektan odnos, zar sam ja vozio 1600 kilometara da bi mi sin igrao 15-20 minuta na dvije trening-utakmice? Nakon toga poslao sam dopis HNS-u, na ruke Zorislavu Srebriću, Marijanu Kustiću, Nevenu Šprajceru i Sretenu Ćuku, tražeći objašnjenje, no odgovor nisam dobio. Kako su nam se istodobno javili Austrijanci, jer Franjo je u listopadu prošle godine igrao i jednu utakmicu za njih, odlučili smo prihvatiti njihov poziv. Tako će Franjo na mini SP-u selekcija do 15 godina, koji će se od travnja do svibnja održavati u Austriji, Sloveniji i Italiji, nastupiti za Austriju – ističe Miro Ivanović.

Prije negoli je obitelj Ivanović odlučila da Franjo igra za Austriju, najavila je tu mogućnost ljudima iz HNS-a. Nisu ni trepnuli.

- Glavni instruktor HNS-a Sreten Ćuk nam je kazao: “Neka Franjo igra za Austriju i neka nam zabije dva gola pa ćemo onda vidjeti što ćemo.”. Tada sam prelomio i odlučili smo izabrati Austriju. I čim smo se bili odlučili za nju, odmah nas je nazvao team menadžer saveza, pa sportski direktor saveza Schöttel te izbornik selekcije do 16 godina, koji je najavio i dolazak u Augsburg da se upozna s Franjom – nastavlja Miro Ivanović.

Kontaktirali smo i s HNS-ovim glavnim instruktorom Sretenom Ćukom, zaduženim za sve mlađe kategorije. Kaže da nije upućen u kvalitete mladoga Ivanovića budući da je tek od siječnja stupio na dužnost u HNS-u, ali da je bio u kontaktu s njegovim ocem Mirom Ivanovićem.

– Istina je da sam rekao neka nam zabije dva pogotka i onda ćemo ga sigurno primijetiti, ali što sam drugo mogao reći, budući da dečka nisam nikada gledao, a na njega je očito već bio izvršen pritisak iz Austrije? Zašto Franjo Ivanović nije igrao više na okupljanju u Puli, na to nisam njegovu ocu mogao dati odgovor, osim što mogu reći da vjerujem stručnosti i procjeni našeg izbornika U-15 Ivančića - kaže Ćuk.

Rakitića nismo izgubili

Je li Franjo Ivanović zauvijek izgubljen za Hrvatsku?

- Hrvatska se ne odriče niti jednoga igrača, a ne možemo utjecati na odluke u pojedinačnim slučajevima kada netko drugi, poput sada Austrijanaca, vrši pritisak na mladoga nogometaša. Franju Ivanovića ćemo pratiti, kao i brojne druge naše mlade igrače u dijaspori, i imamo vremena do njegove 21. godine, u slučaju ekstra kvalitete igrača, čekati njegovu konačnu odluku za čiju će selekciju igrati. Pa i Rakitić je bio kapetan Švicarske do 21. godine, pa je potom odabrao Hrvatsku - ističe Ćuk.

Napomenimo kako je Franju Ivanovića HNS-u servirao koordinator za praćenje mladih igrača u Njemačkoj, Danijel Lučić. On je istaknuo kako je Franjo ekstra talent i prvi upozoravao naš Savez kako mladić ima ponudu Austrije...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije