Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGROMNI NEREDI

FOTO Potpuni kaos u Sofiji: Najmanje 14 ozlijeđenih poslije brutalnog okršaja navijača i policije

UEFA Euro 2024 Qualifier - Group G - Bulgaria v Hungary
STOYAN NENOV/REUTERS
16.11.2023.
u 21:14

Bugarska reprezentacija se već skoro dva desetljaća nije plasirala na neki veliki turnir. Navijači su širom zemlje prosvjedovali nakon poraza od Albanije i Litve u listopadu. Predsedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu Saveza već 18 godina, navijači su proteklih tjedana u 18. minuti svake ligaške utakmice uzvikivali "Ostavka".

U neredima navijača oko stadiona Vasil Levski u Sofiji uoči utakmice između Bugarske i Mađarske u kvalifikacijama za EURO, ozlijeđeno je najmanje 14 osoba. Uoči susreta nekoliko tisuća bugarskih navijača je prosvjedovalo zbog načina kojim se upravlja Bugarskim nogometnim savezom, a prosvjed je prerastao u nasilje.

Navijači su gađali policiju raznim pirotehničkim sredstvima, kamanjem i bocama. Nakon što su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Bugarski mediji prenose kako se sukob smirio nakon više od sat vremena. Ozlijeđeno je najmanje 14 osoba, a među stradalima ima i policajaca. Zapaljen je i jedan autobus, policijski kombi, dok je nekoliko izloga razbijeno.

"Krajnje je razočaravajuće što prosvjedujemo na takav način i uništavamo naš grad," rekao je bugarskim novinarima gradonačelnik Sofije Vasil Terziev.

"Ne prihvaćam da miran prosvjed eskaliraju na ovaj način," dodao je.

Bugarska reprezentacija se već skoro dva desetljaća nije plasirala na neki veliki turnir. Navijači su širom zemlje prosvjedovali nakon poraza od Albanije i Litve u listopadu. Predsedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu Saveza već 18 godina, navijači su proteklih tjedana u 18. minuti svake ligaške utakmice uzvikivali "Ostavka". Zahtjevi prosvjednika bili su ostavka Borislava Mihailova i cjelokupnog vodstva Saveza, te zakazivanje izvanredne Skupštine do veljače 2024. godine na kojoj bi se izabralo novo vodstvo.

"Kap koja je prelila čašu" i razljutila navijače bila je odluka da se večerašnji ogled protiv Mađarske odigra pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji oko kojeg je bilo raspoređeno oko 1.600 policajaca. U strahu od nereda, Mihajlov je prošlog tjedna zatražio od UEFA-e da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama. Ta je odluka izazvala gnjev ne samo među bugarskim navijačima, već i mađarskim navijačima koji su ranije isplanirali put.

VEZANI ČLANCI:

Inače, pogotkom u sedmoj minuti sudačke nadoknade Mađarska je na gostovanju u Bugarskoj izborila remi 2-2, osvojivši bod kojim je osigurala plasman na EURO 2024. u Njemačkoj. Mađarskoj je u Bugarskoj trebao barem bod ili da kasnije večeras Crna Gora ne svlada Litvu kako bi osigurala jednu od prve dvije pozicije u skupini G.

Na koncu su Mađari u dramatičnoj utakmici izvukli bod i sada imaju nedostižnih sedam bodova više od trećeplasirane Crne Gore ispred koje su još dvije utakmice.Mađarska je tako postala deseta reprezentacija koja je osigurala EP nakon Engleske, Francuske, Španjolske, Belgije, Portugala, Turske, Škotske, Austrije i domaćina Njemačke.

Gosti su u susretu igranom u Sofiji poveli u 10. minuti golom Martina Adama. Spas Delev je u 24. minuti izjednačio, no Bugarska je od 37. minute igrala bez isključenog Valentina Antnova. Međutim, u 57. minuti i Mađari su ostali s igračem manje nakon što je isključen Miloš Lerkez. Domaćin je okrenuo rezultat golom Kirila Despodova u 79. minuti iz jedanaesterca, a kada se već činilo da će Bugari upisati prvu pobjedu, Alex Petkov je nesretno skrenuo loptu u vlastitu mrežu za 2-2 i veliko mađarsko slavlje.

VEZANI ČLANCI:

Večeras se u ovoj skupini još sastaju Crna Gora i Litva. Mađarska vodi sa 15 bodova, Srbija ima 13, Crna Gora 8, Litva 6, a Bugarska 3 boda.U skupini A je i prije ovog kola sve bilo riješeno - već u listopadu kvalificirale su se reprezentacije Španjolske i Škotske, a tek u zadnjem kolu doznat ćemo i tko će biti pobjednik skupine.

Trenutačno vodi "Furija" koja je na gostovanju u Limassolu pobijedila Cipar sa 3-1. Španjolcima je bilo dovoljno tek pola sata kako bi razriešili pitanje pobjednika golovima Laminea Yamal (5), Mikela Oyarzabala (24) i Joselua (28). Smanjio je Kostas Pileas u 75. minuti. U drugom susretu Gruzija i Škotska su remizirale 2-2. Oba gola za Gruziju zabio je napadač Napolija Kviča Kvaratškelia (15, 57), dok je za Škote strijelac bio veznjak Manchester Uniteda Scott McTominay (49, 90+3).

VEZANI ČLANCI:

Španjolska vodi sa 18 bodova, Škotska ima dva boda manje, Norveška je na 10, Gruzija ima 8, a Cipar je na nuli. U zadnjem kolu sastaju se Španjolska i Gruzija, te Škotska i Norveška. U skupini F Austrija je na gostovanju pobijedila Estoniju sa 2-0 preuzevši vrh ljestvice. Austrijanci sada imaju 19 bodova, dva više od Belgije koja ima i susret manje, ogled protiv Azerbajdžana. Austriji su pobjedu donijeli Konrad Laimer (26) i Philipp Lienhart (40).

Azerbajdžan je pobijedio Švedsku sa 3-0 u susretu koji nije imao neku važnost, a strijelci su bili Emin Mahmudov (3, 89) i Renat Dadasov (6). Domaćin je od 57. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Bahlul Mustafazade.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
minolta
00:49 17.11.2023.

prosvjedovali nakon poraza??? navijači si daju previše važnosti netko to treba reći i zaustaviti ovo stanje. zašto uopće igrati ako Bugarska mora dobiti Albaniju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije