Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGIČAN DOGAĐAJ

Hrvat gledao kako nogometaš umire na terenu: Imao je srčanu anomaliju, nijedan klub ga nije htio

Raphael Dwamena
Printscreen
16.11.2023.
u 08:37

- Dwamena je bio okrenut prema našem golu, stajao je na otprilike 25 metara od našega gola. Odjednom se zateturao i pao. Naš golman mu je prvi priskočio u pomoć, pokušao mu je izvaditi jezik, ali je igrač već bio jako zgrčen, i to je bilo nemoguće.

Raphael Dwamena, 28-godišnji ganski nogometaš i član albanskog prvoligaša Egnatia, preminuo je od srčanog udara protekle subote na nogometnom terenu, za vrijeme ogleda svoje momčadi protiv prvaka Partizanija. Liječnička pomoć je stigla vrlo brzo i nogometaša se pokušalo reanimirati na samom travnjaku. Odvezen je u bolnicu gdje je potvrđena smrt.

A pomoćni trener u Partizaniju, Hrvat Mario Kuić, svjedočio je ovom tragičnom događaju.

- Kruže svakakve priče. Bio je odličan igrač, ali nije prošao u Brightonu, pa u još nekim klubovima. Čak je trebao doći kod nas u Partizaniju, ali nitko nije htio igrača sa srčanom anomalijom. Bio je i u Austriji, Danskoj, na kraju je Albanija bila jedina liga u kojoj su mu dopustili igrati. Ima veliku obitelj, trebao mu je novac, igrao je na vlastitu odgovornost - rekao je Kuić za 24sata te dodao:

- Bio je gol-aut za nas. Naš se golman spremao vratiti loptu u igru, sasvim obična situacija. Dwamena je bio okrenut prema našem golu, stajao je na otprilike 25 metara od našega gola. Odjednom se zateturao i pao. Naš golman mu je prvi priskočio u pomoć, pokušao mu je izvaditi jezik, ali je igrač već bio jako zgrčen, i to je bilo nemoguće. Utrčale su obje liječničke ekipe, hitna pomoć je bila već na stadionu. Užas, nemoćno gledaš kako se mladi život gasi.

- Odmah sam se prisjetio trenutka kad sam radio u Osijeku, sličnu tragediju smo prošli kad je Gabrijelu Bobanu preminuo brat. Teško je i pričati o takvim situacijama. Sad je ovdje u Albaniji vodstvo Egnatije, kluba za koji je Dwamena igrao, pod velikim pritiskom, smatraju da im je važnija kvaliteta od ljudskog zdravlja. Uvijek mislimo da se neće dogoditi ništa strašno, da smo sportaši, a onda se zamislite kad se nešto ovako dogodi.

Nesretni Dwamena na početku nogometne karijere u Gani je označen kao vrlo talentirani nogometaš, ali su jednako tako brzo uočeni njegovi problemi sa srcem. Prije šest godina je trebao potpisati ugovor s engleskim Brightonom, ali u klubu nisu pristali na to jer su na liječničkim pregledima otkriveni spomenuti problemi.

Tijekom 2020. godine podvrgnut je operaciji srca te mu je ugrađen defibrilator koji je samoinicijativno odlučio odbaciti prošle godine. Posljednjih godina je igrao za Levante, Zaragozu, Vejle i Linz, dok je ove sezone s devet pogodaka bio najbolji strijelac albanskog prvenstva. Za reprezentaciju Gane je odigrao devet utakmica te je postigao dva pogotka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije