Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OBEĆANA ZEMLJA'

Filip je u finalu Svjetskog prvenstva: Bez stresa i nervoze, onako laganini

storyeditor/2022-07-16/PXL_130921_34596630.jpg
Goran Stanzl/PIXSELL
17.07.2022.
u 11:13

– Dat ću sve od sebe pa što ispadne. Bilo bi idealno baciti novi hrvatski rekord, baciti kuglu prvi put preko 22 metra. Ali, to su samo želje. Siguran sam da će stadion biti dupkom pun jer nastupaju čak četiri Amerikanaca, a kugla je u SAD-u jako popularna. Pa na kvalifikacijama je bilo 15.000 gledatelja – najavio je finale Mihaljević.

Filip Mihaljević plasirao se u finale bacanja kugle na Svjetskom prvenstvu koje se prvi put u povijesti održava u SAD-u, u gradu Eugeneu. Filipu je za finale bio dovoljan hitac iz druge serije – 21,17 metara. U prvoj seriji bacio je kuglu 20,56 metara dok je u trećoj seriji prestupio.

– Zadovoljan sam. Kako ne bih bio kada sam ostvario prvi cilj. Kvalifikacije su uvijek stresne, uvijek je tu prisutna nervoza. Srećom, kvalifikacije kugle bile su u večernjem terminu, što meni puno bolje odgovara. Znao sam da je hitac iz druge serije dovoljan za prolaz u finale, tako da se u trećoj seriji nisam htio nepotrebno izlagati nekakavom riziku koji bi možda uvjetovao ozljedu – rekao je Mihaljević.

Norma za ulazak u finale bila je 21,20 metara. Zu daljinu prebacili su Amerikanci Crouser (22,28) i Kovacs (21,50), Novozelanđanini Walsh (21,44) i Gill (21,24), te Talijan Ponzio (21,35). U finale su još po rezultatu ušli Amerikanci Awotunde (21,18) i Piperi (21,03), Brazilac Romani (20,98), Nigerijac Enekwechi (20,87), Norvežanin Thomsen (20,27) i Meksikanac Munz (20,24).

U rubriku iznenađenja mogu se uvrstiti oba Poljaka, Bukowiecki i Haratyk, koji nisu ušli u finale. Bukowiecki ove sezone ima hitac 21,66 metara i sigurno bi bio u finalu kandidat za medalju – istaknuo je Mihaljević.

Kakvi su bili uvjeti na stadionu?

– Odlični. To je inače novi stadion na kojem nikad nisam nastupao. Puno puta nastupao sam na starom stadionu tako da mi je barem grad Eugene dobro poznat. Vrijeme je bilo taman, nije bilo vruće, nije bilo hladno, ništa nije puhalo. Vjerujem da će tako biti i u finalu. Što se tiče smještaja i hrane, tu nemam nikakve primjedbe – istaknuo je hrvatski rekorder u bacanju kugle.

Što možemo očekivati u finalu?

– Dat ću sve od sebe pa što ispadne. Bilo bi idealno baciti novi hrvatski rekord, baciti kuglu prvi put preko 22 metra. Ali, to su samo želje. Siguran sam da će stadion biti dupkom pun jer nastupaju čak četiri Amerikanaca, a kugla je u SAD-u jako popularna. Pa na kvalifikacijama je bilo 15.000 gledatelja – rekao je Mihaljević.

Finale bacanja kugle na rasporedu je, po hrvatskom vremenu, u noći s nedjelje na ponedjeljak (3.27 sati).

– Nekada je kugla bila sve u istom danu, kvalifikacije i finale. Ovo je bolje jer se stignem odmoriti dva dana – naglasio je Mihaljević.

U svojoj dosadašnjoj karijeri Mihaljević je osvojio broncu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu koje je također održano u Americi, u gradu Portlandu 2016. godine. Tko zna, možda mu je Amerika obećana zemalja za medalje. Vidjet ćemo uskoro.

Peruanka Kimberly Garcίa León i Japanac Toshikazu Yamanishi u brzom hodanju na 20 kilometara, te Dominikanska Republika u štafeti 4 x 400 metara mješovito osvojile su prve tri zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu. No, priča dana je bila Amerikanka Allyson Felix. U 36. godini broncom u mješovitoj štafeti 4x400 metara osvojila je rekordnu devetnaestu medalju na SP-u, a ujedno i u svojoj zadnjoj utrci u karijeri. Bila je na pobjedničkom postolju na osam SP-ova i za jedno prvenstvo popravila rekord koji je prethodno dijelila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem. Razmak između prve i posljednje medalje sada je 17 godina, a prije je bio 16 i u vlasništvu Španjolca Jesúsa Ángela Garcije u hodanju (1993. – 2009.).

No, do zlata Felix nije mogla jer je Dominikanska Republika vodila gotovo sve vrijeme.

U ciljnoj ravnini posljednje predaje Fiordalizu Cofil prestigla je Amerikanka Kennedy Simon i izazvala oduševljenje gledatelja. Kada se činilo da će SAD osvojiti prvo zlato, neumoljiva Cofil u posljednjim je metrima osigurala pobjedu Dominikancima s 3:09.82. Ovo je drugo najbolje vrijeme u povijesti, a svjetski rekord (3:09.34) postavio je SAD za zlato na prethodnom SP-u u Dohi 2019. godine. Femke Bol je izvanrednom završnicom osigurala srebro Nizozemskoj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije