Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plavi stroj

Fenomen Dinama: Postali momčad u nekoliko mjeseci

Dinamo - Inter
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/5
27.10.2018.
u 14:17

Znali smo gledati atraktivniji Dinamo u povijesti, ali ne i Dinamo koji je ovako rezultatski uspješan kad je o Europi riječ

Puno je onih koji su nas pitali kako je moguće da je Dinamo tako dobar. Pa gdje ste našli Oršića, tko je taj Dilaver, gdje je igrao Theophile, tko je Kadzior... Mogli su tako još puno nabrajati jer Dinamo je ovog ljeta doveo 15-ak igrača, a jako brzo počeo je izgledati jako dobro.

Ma ne samo izgledati, znali smo gledati atraktivniji Dinamo u povijesti, ali ne i Dinamo koji je ovako rezultatski uspješan kad je o Europi riječ.

Ova momčad nema straha

Naime, pobjedom u Trnavi protiv Spartaka Dinamo je stigao na korak do europskog proljeća. I tako blizu tom povijesnom uspjehu nije stigao tek slučajno, stigao je s tri pobjede, od toga dvije na velikim nogometnim imenima kao što su Fenerbahçe i Anderlecht. Uz to, Dinamo je u tim utakmicama izgledao izuzetno zrelo, samo je jedno poluvrijeme u te tri utakmice, i to prvo upravo u Slovačkoj, izgledao nedovoljno dobro iako je zapravo pokazivao i tada da je bolji od Spartaka.

Zasluge za ovakav Dinamo pripadaju cijelom klubu, ali prije svega Nenadu Bjelici. Naime, kad je dolazio u Dinamo, Bjelica je rekao što želi od momčadi, kakav nogomet želi igrati i onda krenuo u dovođenje igrača. I tu je napravljen ključan potez.

– Tražili smo kvalitetne igrače za pozicije koje su nam bile deficitarne, ali inzistirali smo na karakteru igrača – više nam je puta kazao trener Dinama.

Baš tu se nerijetko griješilo u Dinamu, nije se toliko gledao karakter koliko ostale ‘performanse’, a karakter je taj koji može biti katalizator u stvaranju momčadi, igre i onda i rezultata.

Da, ova momčad, i oni koji su ostali i oni koji su došli, ima karakter, nije kao dugogodišnji Dinamo koji bi nakon jednog primljenog gola padao i nudio se suparniku na pladnju, ne pada ni nakon nekakve greške, već igra dalje i traži put k pobjedi.

– Ma kakav strah nakon što je Spartak poveo? Gledajte, ova momčad nema nikakvog straha, ovo je momčad s “mudima” i, kad smo gubili, vjerovali smo i znali smo da ćemo okrenuti, da samo moramo igrati svoju igru i da nam Slovaci onda neće moći parirati – objasnio je kapetan Dinama Arijan Ademi koji je već dugo u Maksimiru i dobro zna o čemu govori.

Svi plavi govore o toj kemiji u momčadi, o karakteru, kako se to stvorilo uz tako puno novih igrača i novog trenera?

– Dogodio se pravi klik, kako među nama igračima, tako smo svi mi kliknuli s trenerom. Prvo i osnovno, dovedeni su karakterni igrači, spojili smo se i to se zasad pokazalo kao veliki uspjeh – kaže kapetan plave momčadi.

Nenad Bjelica ponudio je jednostavan recept po kojem je tako brzo složio vrlo respektabilnu momčad koja je uspješna i u Europi:

Bjelica otkrio recept

– Red, rad i disciplina, uvažavanje svakoga. Vjerovao sam i vjerujem u svoje igrače, u ova četiri mjeseca pokazao sam da vjerujem svakome od njih, ali znaju da samo kao momčad mogu napredovati, biti bolji i najbolji. Da, vjerovao sam da možemo biti ovako uspješni jer ja sam po prirodi pozitivac, ako je nešto i negativno, onda iz toga želim nešto naučiti i pretvoriti u pozitivno. Doduše, u Dinamu na sreću u ova četiri mjeseca nisam imao prilike puno učiti iz negativnih stvari jer pobjeđujemo. No čvrsto stojimo na zemlji, kontroliramo dosta dobru ovu malu euforičnu atmosferu. To je i posao nas trenera i ljudi u klubu da spustimo malo loptu na zemlju – veli Bjelica.

Da, kod njega nema euforije i to je jedan od razloga uspjeha Dinama, razmišlja o svojoj momčadi, o sljedećem suparniku. I ono što je najvažnije, momčad ga slijedi, sluša. Očito zna s njima, iako ima veliki kadar, nema nezadovoljnih, a i to je itekako važan dio trenerskog umijeća. Kako smo nezasitni, bit će zanimljivo vidjeti može li Dinamo i bolje od ovoga.

Ključne riječi

Komentara 17

ST
stefj
15:02 27.10.2018.

Dinamo pokušava igrati brzo i raditi stalan pritisak na protivnika. Uz to nema neke velike zvijezde, pa da ostatak ekipe može stajati i čekati da taj pojedinac nešto napravi... I to daje rezultate, mada igra često završi na napucavanju visokih lopti, bez srednjeg reda i sl. Radi brzine igre se i češće griješi, no ipak to nisu igrači koji primaju desetke milijuna € godišnje i nerealno je očekivati vrhunske izvedbe s minimumom grešaka... Ono što je Dinamo dobro napravio ove godine, nije dovodio neke genijalce ili potencijalno vanserijske igrače, već je doveo radnike, koji će odraditi svaku utakmicu što bolje mogu. I ne teži se atraktivnoj igri, nego se pragmatično pristupa svakoj utakmici. Čak su i navijači to prihvatili... Eh, da, poučeni dugogodišnjim iskustvom, mislim da se i danas dobar dio navijača Dinama pita, što sada Dinamo može zeznuti da izgubi proljeće. Ako ne klub, onda onda "navijači"...

PI
pinkec
16:35 27.10.2018.

Mladi i poletni uz pravog trenera, ali i milijun domoljubnih navijča, koji su pokazali svoju snagu na dočeku "Vatrenih"!

ER
EroK
16:39 27.10.2018.

Bravo modri dečkI! Bravo Dinamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije