Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinjenje

Europa više ne smije biti kolonija NBA klubova

Luka Dončić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
03.06.2020.
u 19:30

Europski klubovi moraju od NBA lige dobivati veće udjele za proizvodnju igrača. U NBA-u ionako dominiraju Europljani

Krajnje je vrijeme da se košarkaška Europa ujedini i zatraži pravedniju zadovoljštinu za proizvodnju NBA zvijezda.

Naslov je to teksta na najčitanijem europskom košarkaškom portalu Eurohoops koji poziva ponajprije Svjetsku košarkašku organizaciju (Fibu), a uz njih i Euroligu, da se suprotstave kolonijalnoj eksploataciji europskih “rudnika dragulja”.

I doista, ako se nešto ne učini, europska klupska scena mogla bi nastaviti siromašiti jer mlade europske igrače, na onu stranu Atlantika više ne privlači samo glamur i novac NBA lige, na koju temu Davor Užbinec, direktor ljubljanske Cedevita Olimpije, ističe:

– Otkako je NBA liga povećala ugovore igrača koji igraju u razvojnoj G ligi, bivšem NBDL-u, sve je više igrača iz ostatka svijeta, ali i Amerikanaca, koji su u tom natjecanju spremni čekati svoju NBA priliku. I ne samo to nego su NBA klubovi i proširili listu igrača na plaći s 15 na 17, što je dodatna pozivnica mladim Europljanima koji sada odlaze već s 19-20 godina. A Fiba na sve to pristaje samo da ima NBA igrače na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima.

A navedene činjenice jedan su od važnijih razloga zašto NBA liga poslovno, pa i sportski, vidljivo raste iz sezone u sezonu, dok košarkaška Europe u posljednja dva desetljeća kao da stoji u mjestu. A tome je tako jer NBA ubire i “plodove” nesloge između Fibe i Eurolige, odnosno rogatanja dvaju jaraca na brvnu.

Uostalom, i sam izvršni direktor Eurolige Jordi Bertomeu priznao je da Europi trebaju četiri klupska natjecanja. A riječ je o Euroligi i Eurokupu, odnosno Fibinoj Ligi prvaka i Europa kupu.

Fiba mami Lietuvos

A u toj priči najveći je problem što je Fiba zakasnila učiniti pa sada očajnički pokušava poslovnijoj konkurenciji pomrsiti planove. Tako na površinu izlaze priče o tome kako Fiba nemalim novčanim iznosima mami bivše euroligaše da pristupe njihovoj Ligi prvaka u kojoj, zapravo, ima jako malo nacionalnih prvaka. Tako se moglo čuti da su litavskom klubu Lietuvos Rytasu ponudili 250 tisuća eura da pristupi k njima obećavši im još i neke bonuse.

Istovremeno, svjetska košarkaška organizacija ništa ne poduzima da se izmijeni kolonizatorski ugovor s NBA ligom koji je još prije gotovo tri desetljeća potpisao tadašnji glavni tajnik Fibe, danas pokojni, Bora Stanković.

– Fiba ne da je slabo radila, ona je spavala. Fiba je bila dekadentna, autarhična, zatvorena organizacija koja se, svojedobno, prodala Euroligi – nedavno nam je kazao slavni srpski trener Božo Maljković, koji se zalaže da proizvođači igrača od toga moraju imati puno veće koristi.

A kada bi se taj ugovor s NBA ligom ponovo ispregovarao, onda se ne bi događalo da za svaki transfer nekog izvanameričkog igrača NBA klubovi ne smiju izdvojiti više od 750 tisuća USD. Pa, zar je to fer u odnosu na činjenicu da u NBA ligi nema sastava koji stoji manje od 100 milijuna dolara?

Štoviše, svih 30 klubova kreće se u rasponu od 108,8 milijuna (NY Knicks) do 137,3 milijuna USD (Portland Trail Blazers). Osim toga, tri važne pojedinačne nagrade prošle godine odnijeli su europski košarkaši. MVP sezone bio je tamnoputi Grk Giannis Antetokounmpo, za prvog defenzivca sezone izabran je Francuz Rudy Gobert, a novakom godine proglašen je Slovenac Luka Dončić.

A tog slovenskog košarkaškog fenomena njegov Dallas kupio je od Real Madrida za samo 750.000 USD dok je ostatak do dva milijuna dolara igrač morao platiti sam, što je sveukupno premalo u odnosu na ono kakvog su Mavericksi igrača dobili.

I zato je Real Madrid u pravu kada za svoga aktualnog razigravača, sjajnoga Argentinca Facunda Campazza, traži šest milijuna dolara, a ta svota ne bi trebala biti iznimka, nego pravilo.

Jer, europska košarka očajnički treba financijski poticaj i bilo bi fer da ga dobije od proizvodnje elitnih NBA igrača. No, da bi se to postiglo, Fiba i najjači europski klubovi trebali bi raditi zajedno, a ne da su svako na svojoj strani obale rijeke neslaganja.

Golobradi u NBA

Čak i ako ne dođe do dogovora oko broja klupskih natjecanja u Europi, europski košarkaški autoriteti moraju se dogovoriti oko povisivanja odšteta, posebice za mlade europske igrače koji golobradi odlaze u NBA.

A njih klubovi danas uzimaju kao projekte, a ne kao gotove igrače, pa se događa da neki od njih čame na klupi i putuju po Americi kao “dodatna prtljaga” umjesto da za to vrijeme igraju u Europi za neki od jačih klubova.

VIDEO Toni Kukoč za Večernji list otkrio zašto ga je Jordan isprovocirao

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije