Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kohorta sprema korteo

Euforija i san o jeseni u Europi: Osijek pred najvećim izazovom u povijesti

17.08.2017.
u 08:55

Propali Baraćev transfer ide u korist kluba, a navijači im daju energiju 12. igrača.

Pred Osijekom je najvećih 180 minuta u klupskoj povijesti. Osjećaju to i navijači, dan i pol uoči utakmice protiv bečke Austrije već je bilo prodano gotovo 12.000 ulaznica (od kojih je čak 5200 godišnjih), svakim satom sve ih je manje, a Kohorta se sprema za najveći korteo koji je grad vidio.

Uzvratnu utakmicu protiv PSV-a trener Osijeka Zoran Zekić bio je označio povijesnom za klub. Kakva je tek onda ova protiv Austrije, posljednje prepreke pred senzacionalni plasman u skupinu Europske lige?

Bilo bi glupo sada stati

– Još jedna povijesna – nasmijao se trener Osijeka pa nastavio:

– Jako je lijepo kada u kratkom vremenu možeš odigrati dvije takve utakmice. Sad kada smo došli do 4. pretkola, bilo bi glupo da stanemo. Idemo uzeti sve – najavio je Zekić.

Uživa u trenutku jer onaj trag koji u matičnom klubu nije uspio ostaviti kao igrač, ostavit će kao trener.

– Klub, igrači, navijači i ja živimo svoj san, ali moramo ostati trezveni – kaže Zekić koji je dobio neočekivano pojačanje u rosteru. Mateo Barać nakon propalog transfera u Ajax vratio se u Gradski vrt i bit će u kadru za Austriju, no trener još dvoji hoće li biti starter.

1/5

– Nevjerojatno ga je bilo gledati, pojavio se na treningu kao da se ništa nije dogodilo. Jednostavno ima takav jak mentalni sklop, samo je rekao: “Idemo dalje.”

Idućeg protivnika Zekić je imao dovoljno vremena skautirati, no u bečkoj momčadi uslijedit će prinudne korekcije zbog ozljede kapetana Grünwalda, ali i transfera nekadašnjeg hrvatskog U21 reprezentativca Petra Filipovića koji odlazi u tursku Konyu.

– Ne želim se opterećivati u kakvom će sastavu istrčati. Momčad je upoznata s osnovnim stvarima u njihovoj igri, ali želim da se fokusiraju na sebe, da se raduju ovoj utakmici jer nitko im nije ništa darovao, sami su došli do ovoga svega i ne trebaju se plašiti ničega. Za mene su oni već heroji! Došli smo do situacije o kojoj nitko nije razmišljao prije PSV-a i zato nema razloga da budemo uplašeni – motiviran je Zekić.

Osijek ima šanse

A jedan od onih koji iz prve ruke može svjedočiti o snazi Austrije jest Ivan Kardum, bivši vratar Osijeka i bečke momčadi u sezoni u kojoj je igrala Ligu prvaka. Nasmijao se kada je ždrijeb spojio njegova dva bivša kluba.

– Eto kako život može biti zanimljiv... Ponosan sam na rezultate Osijeka ove sezone, na sve što se događa u klubu i gradu, a ta priča može postati još ljepšom. Austria se nikako ne smije podcijeniti, imaju veliku tradiciju, uostalom klub su s najviše pokala u Austriji. Možda su trenutačno ranjivi, ali ako Osijek zadrži razinu prethodnih utakmica, ima velike šanse za prolaz u skupinu Europske lige – kaže Kardum koji je posljednjih godinu i pol dana vratar litvanske Suduve, a čak je i jedan od zamjenika kapetana.

Jedan od Zekićevih aduta bit će i mladi vratar Marko Malenica koji je ovu sezonu odigrao skoro bez pogreške. Uostalom, u dvije mu utakmice napadači PSV-a nisu uspjeli zabiti gol.

– Vrhunski talent koji je već sada vrhunski vratar, ponosan sam na njega. “Maleni” je još jedan dokaz koliko trener vratara Domagoj Malovan radi dobar posao.

Iza Kardumove Suduve također je sjajno euro ljeto. Izbacili su bjeloruski Shakhtyor, letonsku Liepaju, potom senzacionalno i švicarski Sion, a od plasmana u Europsku ligu dijeli ih još sam dvomeč protiv Ludogoreca.

– Mnogima smo jedno od iznenađenja kvalifikacija, ali mi u klubu vjerovali smo u dobar rezultat u Europi. Ludogorec je favorit, imaju više europskog iskustva od nas, ali nećemo se predati. Ako ponovimo dosadašnje utakmice, imamo se čemu nadati – zaključio je Kardum.

Komentara 2

AR
Artukovic
10:56 17.08.2017.

Molim se da Osjek prode u skupine EL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije