Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski kapetan

Duvnjak otkrio do kada će igrati za Hrvatsku: 'A dalje tko zna...'

14.05.2020.
u 10:29

Još nisam prebolio poraz u finalu EP-a ove godine protiv Španjolske

Domagoj Duvnjak (32), kapetan hrvatske rukometne reprezentacije, imao je iza sebe sjajnu sezonu. S reprezentacijom Hrvatske osvojio je europsko srebro, proglašen je za MVP-a turnira, a s Kielom je osvojio naslov prvaka Njemačke.

Još uvijek je u igri za osvajanje drugog domaćeg trofeja, kupa, a nakon četiri godine Kiel je ponovno sudionik završnog turnira Lige prvaka.

1/15

– Tako sve to izgleda na papiru. Ali istina je da smo naslov osvojili osam kola prije kraja jer je prvenstvo zbog koronavirusa prekinuto i priznati su rezultati. Imali smo dva boda više od Flensburga i utakmicu manje. Što se tiče njemačkog kupa, završnica će se odigrati u veljači sljedeće godine, a Final-Four Lige prvaka je pomaknut na kraj prosinca – rekao nam je Duvnjak.

Moramo nositi maske

Ovako dugo bez pravog treninga i utakmica nikad niste bili, čak ni u mlađim dobnim skupinama?

– Za mene, a vjerujem i za većinu vrhunskih sportaša, ovo je jedna sasvim nova situacija. Jednostavno nismo navikli mirovati. Odjednom smo dobili jako puno slobodnog vremena. Vjerujte mi, radije bih svaki dan igrao utakmicu nego da bude ovako.

Mogla bi vam se ispuniti želja sljedeće godine kada će ritam biti „ubitačan“.

– Da, netko je izračunao da ćemo imati više od 100 klupskih utakmica. Kada se tome još dodaju obaveze s reprezentacijom, a u 2021. nas čeka SP u Egiptu, pa kvalifikacije za Olimpijske igre, potom i Zlatna liga. I na kraju, nadam se nastupu u Tokiju, na svojim četvrtim Igrama. Za sada imam broncu iz Londona – rekao je Duvnjak.

Hoćete li uspjeti dogurati i do petih Igara, u Parizu 2024. godine?

– Uh, teško je reći, a kamoli tako nešto obećati. Imat ću tada 36 godina. Ugovor s Kielom imam do 2022. godine, dakle sigurno igram do 34. godine. Što će biti poslije, dosta će ovisiti o mom fizičkom stanju, o tome hoće li ili neće biti ozljeda.

Cijelo vrijeme pandemije ste u Kielu?

– Da. Neki strani igrači otišli su svojim kućama, a ja, eto, čekam da se situacija još više smiri. Svakodnevno pratim vijesti, pratim kakvo je stanje u Njemačkoj, a i u Hrvatskoj. Vjerujem da ću uskoro prema rodnom Đakovu. Jedno je sigurno, a to je da ću cijeli lipanj imati slobodno. Prema nekim informacijama pripreme za novu sezonu trebale bi početi početkom srpnja. No, sve je to za sada “u zraku”. Svaki dan su neke nove informacije.

I kako su tekli dani u karanteni?

– Kada je bilo najgore, kao i svi, strogo sam se držao svih pravila. Izlazio sam iz stana samo u nuždi. Vrijeme sam provodio gledajući televiziju, dopisujući se u grupi na WhatsAppu sa suigračima iz reprezentacije, ali sam i svaki dan trenirao. Imao sam ključ naše trenažne dvorane i tamo bih odlazio i vježbao sam sat, sat i pol. Nekad bi se dogodilo da nas bude dvoje na treningu. Naravno, sa mnom je supruga, da je ne bih zaboravio...

Kakva je bila situacija u Kielu što se tiče koronavirusa?

– Rekao bih dobra. U cijeloj regiji bilo je 500 oboljelih, a u regiji živi 2,8 milijuna ljudi. U samom Kielu bilo je oko 200 oboljelih što su po meni dobre brojke. Ovdje se svi pridržavaju mjera i trenutačno je na snazi mjera da se bez zaštitne maske ne može ući u zatvorene prostore, bilo da je riječ o manjem dućanu ili velikom šoping-centru.

Barem vas s maskom neće prepoznati nitko od obožavatelja kojih, vjerujem, imate jako puno u Kielu...

– Da, tu bi nošenje maske moglo biti prednost premda nikad nisam imao nikakvih neugodnosti.

Bili ste malo aktivniji i na društvenim mrežama?

– Da, jesam. Bio sam gost na nekim podcastima, a imao sam i jedno lijepo iskustvo na Instagramu live s Deanom Kotigom, poznatim lovcem iz kviza Potjera koji je, eto, postao jedna od vodećih influencera u Hrvatskoj.

Znate li se vas dvojica od ranije?

– Ne. Nikad se nismo upoznali. Jednostavno mi se javio i pitao bih li mu želio biti gost preko Instagrama. Čovjek je jako šaljiv, odigrali smo jedan zaista smiješan kviz. Inače redovito pratim Potjeru.

Igrat ćemo bez gledatelja

Toliko je dobro pratite da biste mogli i sudjelovati?

– A to nikako. Veći sam znalac u gledanju.

Vratimo se malo na rukometne teme. Neće li biti malo čudno igrati dvije Lige prvaka? U listopadu kreće nova sezona, a u prosincu je Final-Four u Kölnu?

– Znam da možda netko želi čuti moje stručno mišljenje o odluci EHF-a da se završni turnir igrao tako kasno. Mogu samo reći da sam igrač i, kako ljudi koji su zaduženi za natjecanje odluče, tako će biti. Nadam se da će do prosinca, kada se igra Final Four, gledatelji moći na tribine. Koliko sam čuo, prvih nekoliko kola u njemačkoj ligi igrat će se sigurno bez gledatelja. Za mene će to biti također jedno novo iskustvo. Ne sjećam se da sam ikad u karijeri igrao službenu utakmicu pred praznim tribinama – zaključio je Duvnjak.

Duvnjak odrađuje svoju 11. godinu u njemačkoj ligi. Došao je 2009. u Hamburg iz Zagreba za tada europski rekord od 2,25 milijun eura.

U HSV-u se zadržao do 2014. kada prelazi u Kiel. U ovih 11 godina osvojio je Ligu prvaka, prvenstvo i kup s HSV-om te Ligu EHF-a i dvaput njemački kup s Kielom.

– Mnogi suigrači mi već govore što još radim u tako jakoj ligi. A meni je gušti igrati u Njemačkoj, svaka utakmica je puna dvorana.

U hrvatskoj reprezentaciji je od 2007., osvojio je olimpijsku broncu, svjetsko srebro i broncu, tri europska srebra i dvije bronce.

– Užasno mi je žao što sam ove godine izgubio svoje četvrto finale. To protiv Španjolske mi je bio jedan od najtežih poraza karijere. Ali, pobjeda nad Norveškom u polufinalu mi je pak jedna od najdražih – rekao je Duvnjak.

>> Pogledajte Červarov govor nakon Eura

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar LindaII91
LindaII91
20:09 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije