Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba stoljeća

Drviš: McGregor nema baš nikakvih izgleda, kao što ne bi imao ni Miočić!

Mayweather
Foto: Steven Paston/Press Association/PIXSELL
1/3
17.06.2017.
u 22:30

Naš čovjek koji iskustveno može povezati oba svijeta jest Stipe Drviš, bivši svjetski boksački prvak u poluteškoj kategoriji, koji nakon što je okačio rukavice o klin gotovo svakodnevno trenira slobodnu borbu. Ne da bi se borio, već iz vlastita gušta

Jednu vijest borilački fanovi iščekivali su kao rijetko koju dosad, a to je potvrda govorkanja o tome da će uistinu doći do doći do meča između umirovljenog boksačkog velikana Floyda Mayweathera (40) i najpopularnijeg MMA borca Conora McGregora (28).
 Premda će meč (26. kolovoza u Las Vegasu) biti organiziran po boksačkim pravilima, organizacije tog posla prihvatio se predsjednik UFC-a Dana White koji je osjetio da takav okršaj iz fantazije ljubitelja video igrica golica maštu milijuna poklonika borilačkih sportova što pak predstavlja potencijal za golemu zaradu. Uostalom, zbog toga i jest ta borba nazvana “Money Fight”. 
Naš čovjek koji iskustveno može povezati oba svijeta jest Stipe Drviš, bivši svjetski boksački prvak u poluteškoj kategoriji, koji nakon što je okačio rukavice o klin gotovo svakodnevno trenira slobodnu borbu. Ne da bi se borio, već iz vlastita gušta. Uostalom, Stipe je Cro Copov boksački trener pa je upućen u obje strane priče:


- Kao što niti jedan MMA borac nema izgleda u boksu, tako niti jedan boksač nema izgleda u MMA borbi.

Sportski je to jeftina priča

Iz ovog proizlazi da njegov imenjak Miočić ne bi imao Bog zna kakvih izgleda protiv Anthonyja Joshue, a i to je meč o kojem se šuška. Doduše, više iz pravca Miočićeva nego Joshuina stožera:

- Stipin boks je dobar, ali za MMA borca, a za ozbiljniji meč s pravim boksačem to je nedostatno.


Do kuda bi Miočić mogao dogurati u profesionalnom boksu, da sada odlučio promijeniti sport?


- U top 10 teškaša ne može ući, ni približno, ali bi uz dobrog menadžera i promotora možda mogao napraviti dobar skor i to na slabijim teškašima, no čim bi došao na solidnog teškaša ovaj bi ga razotkrio. Ne želim da ispadne da ja kao boksač favoriziram boks, no specijalisti su u velikoj prednosti. Jer, MMA borac boks radi možda dva puta tjedno, jer se u ostalim treninzima mora posvetiti i udarcima nogom, borbi u parteru, hrvanju i slično, a boksač cijeli tjedan trenira samo boks i tako godinama.

Na koncu je Drviš poentirao s ovim:


- Ljudi shvate da je u boksu puno veći novac pa kada dođu do neke razine i shvate da mogu negdje drugdje zaraditi puno više onda prelaze iz sporta u sport. Motivi za održavanje “crossover” mečeva ponajviše su poslovni, a ponajprije je to slučaj s McGregorom i Mayweatherom. Po meni, Mayweather će se igrati s McGregorom. Bilo bi zanimljivije kada bi se borili s malim rukavicama, kakve se koriste u UFC-u, i tu bi McGregoru porastao postotak njegovih izgleda, dok s velikim rukavicama nema baš nikakvih izgleda.


Ni boksački izbornik Leonard Pijetraj nije nimalo optimističan oko izgleda Stipe Miočića u profesionalnom boksu kada bi se ovaj za njega odlučio.

- To je ili želja za zaradom ili eksponiranošću, no to je toliko jeftina priča da ona nema smisla. Među svim MMA borcima nitko ne bi imao izgleda, osim borca poput Andersona Silve koji ima boksačku tehniku. Conor MrGregor nema nikakve izglede protiv Mayweathera, to su samo izgledi za zaradu. Radujem se tom meču, neka se vidi tko uistinu koliko može.

Za ovu temu anketirali smo i negdašnjeg hrvačkog olimpijca i trenera slobodne borbe Bernarda Bana koji nam je predočio slikovitu usporedbu:

- Meni je slobodna borba nešto poput višeboja u atletici, dok su boks, hrvanje, džudo i ostala borilačka umijeća pojedinačne discipline tog višeboja. Logično je da svaki specijalizant, u svojoj disciplini, ima puno više izgleda nego desetobojac. Izgledi McGregora da u toj borbi pobijedi su kao i desetobojcu da u skoku u vis pobijedi prvaka svijeta u toj atletskoj disciplini. To je tema da poklonici borilačkih sportova imaju o čemu pričati i da se na račun toga ta borba može prodati. Po meni, McGregor bi tu borbu mogao izgubiti već nakon par sekundi ozbiljnog boksa. Isto vrijedi i za Miočića protiv Joshue. Miočić je bazični hrvač koji je strahovito napredovao u boksu, no nije dovoljno tehnički potkovan za sraz sa svjetskim teškaškim prvakom. Uostalom, boksačka borba traje 12 puta po tri minute i to je sasvim drugačiji tip izdržljivosti, drugačije su borilačke tehnike i strategije...
S obzirom na to da su tema ove priče ipak MMA borci koji bi se htjeli okušati u boksu, šteta je što nije došlo do boksačkog okršaja između Andersona Silve i Roya Jonesa Juniora, kada su to obojica željeli, ali im se ispriječio predsjednik UFC-a Dana White. Hrabro od 42-godišnjeg Silve koji ima samo dva profesionalna meča u boksu, ali i uspješnu prošlost u tajlandskom boksu.

Zarada pokriva rizik

Takozvanih “crossover” borbi među borcima u punoj snazi baš i nema jer oni koji nisu specijalisti mogu jako puno izgubiti. Reputaciju, ego i vrijednost imena, pa tako i potencijal za buduću zaradu. No, ako je u pitanju zarada kakva se smiješi McGregoru, u borbi s Mayweatherom, onda ni takve mogućnosti nisu problem. Jer, bez obzira na eksploziju popularnosti MMA borbi, u boksu se i dalje puno više zarađuje pa je zov novca uglavnom taj koji MMA borce tjera da razmišljaju o izazivanju boksačkih šampiona. Priče o tome da žele novi izazov, da žele vidjeti tko je najjači na svijetu i slično, samo su pokriće da ne bude toliko očito da je novac većini ipak glavni motiv.

Kao što mnogi rekoše ovo je čisti “money fight”. I ništa drugo.

Komentara 15

MO
mobitel20
01:27 18.06.2017.

Ovaj Ban je to najbolje objasnio. Visebojac protiv specijalizanta. Stipe Drvis je takodjer u pravu ,"nijedan boksac nema sanse u MMA"...Eh, sada...u "krupnijim kategorijama" moglo bi se dogoditi da MMA pobjedi boksaca ili obratno zbog mogucnosti "sretnog udarca" ali to u nizim kategorijama poput McGregorove nije moguce. Sve je jasno, MMA je najkompletniji pa i najbrutalniji skup borilastva a zbog tradicije boks je jos uvijek najpopularniji. "Plemenita vjestina" gdje nokaut nije cilj itd...

DU
Deleted user
22:56 17.06.2017.

kostura je Lupino nalupal u farmi...papak

ZI
zico
02:41 18.06.2017.

on je bježao po ringu zadnji meč i pljunuo na vlastiti sport.....najbitnije mu je da se gol uslika sa Mirkom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije