Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PROMJENA

Doping testovi službeno više ne postoje u UFC-u! Razlog je povratak Conora McGregora

Monaco Grand Prix - Qualifying - Monte Carlo
Foto: XPB/PRESS ASSOCIATION
1/3
12.10.2023.
u 09:02

Odnosi su narušeni kad smo istaknuli da će McGregor morati biti 'čist' šest mjeseci prije svoje povratničke borbe, između ostalog rekao je čelni čovjek USADA-e Travis Tygart

Pomalo nevjerojatne vijesti dolaze nam iz najpoznatije organizacije slobodne borbe na svijetu, UFC-a. U noći sa srijede na četvrtak službeno je potvrđeno da američka antidopinška agencija USADA više neće biti prisutna u programu UFC-a. 

Još od 2015. godine je USADA surađivala s UFC-om i rezultati te suradnje su podizali razinu organizacije. Borci koji su bili pod dopingom su padali na testovima, a najviše je tome prouzrokovalo aktivno i nenajavljeno testiranje boraca, i to je nešto čime se ostale velike MMA organizacije nisu mogle pohvaliti.

No, čini se da je UFC odlučio otići korak unatrag raskinuvši suradnju s agencijom, a glavni razlog tome je povratak popularnog Irca Conora McGregora u oktogon. 

Naime, predsjednik UFC-a Dana White je tražio da McGregor, za kojeg je javno poznato da upotrebljava droge i nedozvoljene supstance otkako je uzeo svoju pauzu od borbi, bude iznimka u programu USADA-e, na što ljudi iz agencije nisu htjeli pristati.

McGregor bi morao šest mjeseci prije svoje prve borbe pri povratku biti čist od svih supstanci, a Irac nije htio igrati po tim pravilima. Nažalost, predsjednik UFC-a je u toj situaciji profit od Conorovog povratka stavio ispred regulacijskih tijela za poštene borbe.

"Tko zna kako će se odigrati situacija s Conorom? Koga briga što USADA govori?‘‘, govorio je prije nekoliko mjeseci predsjednik UFC-a Dana White, jasno davši do znanja koje su njegove namjere i vizije.

- Dugoročno zdravlje i sigurnost boraca, uz poštene i ravnopravne uvjete za sve, USADA-i su bitniji od kratkoročnih profita nauštrb sportaša koji su čisti. Odnosi su narušeni kad smo istaknuli da će McGregor morati biti 'čist' šest mjeseci prije svoje povratničke borbe - između ostalog rekao je čelni čovjek USADA-e Travis Tygart u svojem osvrtu situacije, pa dodao:

- Ne dopuštamo borcima bez odobrene medicinske osnove korištenje lijekova za poboljšanje performansi jednostavno kako bi se što prije vratili u oktogon. Razočarani smo zbog UFC-ovih boraca koji se oslanjaju na naš neovisni globalni program koji provodimo prema ‘zlatnom standardu‘ kako bi zaštitili njihova prava na čistu i sigurnu borbu unutar oktogona. UFC-ov potez ugrožava golemi napredak postignut u sportu pod vodstvom USADA-e - dodao je Tygart.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije