Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba karijera

Dok je Del Bosque bio glavni u školi Reala, Čačić je trenirao Tvornicu parnih kotlova

Ante Čačić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
15.12.2015.
u 15:30

Je li Čačićev 'zonaški' background njegov hendikep? Može li se takav trener nametnuti kao autoritet našim zvijezdama?

Osim što na EP dolazi kao šef reprezentacije s najkraćim stažem, Ante Čačić (62) i jedinstvena je pojava na europskom izborničkom nebu kao trener čiji je uspon do prestižne funkcije počeo gotovo od najnižih nogometnih rangova. Preko zagrebačke zone, međurepubličke lige i bespuća libijske Sahare do otmjenih pariških salona i elitnoga Uefina turnira.

Namjerno smo stoga provezli paralelni slalom kroz trenerske karijere dvojice suparnika na Euru, našega Čačića i izbornika Furije, živuće legende Del Bosquea. Kojim su se to pistama u isto vrijeme vozila dvojica izbornika?

Primjerice, Ante Čačić trenersku je karijeru počeo 1986. godine u Prigorju iz Markuševca i u podsljemenskoj zoni našao odskočnu dasku prema tadašnjem TPK-u (Tvornici parnih kotlova), današnjem HAŠK-u.

Blagodati kraljevskog kluba

Del Bosque se za to vrijeme nije morao dokazivati u amaterskim ligama. Na početku trenerske karijere servirana mu je Realova druga momčad, a odmah potom i funkcija šefa Realove škole.

Dok se naš Odisej Ante potucao od Zadra i Dubrave do Zaprešića, gordi plemić Vicente uživao je u blagodatima svoga kraljevskog statusa u kraljevskom klubu. U proljeće 1994. godine čak je vodio 11 utakmica na klupi prve momčadi. Pod svojom čizmom imao je Buya, Chenda, Martina Vasqueza, Hierra, Michela, Prosinečkog, Butraguena, Zamorana...

Nekako u isto vrijeme naš je Ante, zajedno s klanom Laljak, "kemijao" s ovom Interovom 11-oricom: Rumbak, Knez, Kasumović, Soldo, Kučko, Perković, Lučan, Šoić, Čalo, Bogdanović, Jurčec.

Na istim adresama, na Bernabeuu i u Zaprešiću, dvojica stručnjaka bila su i 2002. godine. Da su Ante i Vicente tada igrali međusobno, glava te utakmice izgledala bi ovako: Casillas, Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos, Makelele, Figo, Solari, Zidane, Raul, Morientes vs. Čavlina, Skulić, Milić, Ježić, Brnas, Godar, Čalo, Bogadi, Brlek, Domjanić, Kiseljak.

Koliko će 'zonaški i međurepublički' background Čačiću biti hendikep na izborničkoj funkciji?, pitamo Antina nekadašnjeg šefa u mladoj reprezentaciji Ivu Šuška.

– Rad s amaterima ne može biti hendikep. Tamo se igra iz ljubavi i trener je uspješan ako te igrače pridobije za sebe, da mu vjeruju. A Ante je sve to prošao – kaže Šušak i dodaje:

– S obzirom na to gdje je sve radio, Ante nije bio jako medijski eksponiran, ali to ne umanjuje njegove trenerske kvalitete. Kad se birao novi izbornik, bio sam pristaša hrvatske pameti na našoj klupi i pozdravio sam odabir Čačića znajući što je sve prošao u karijeri i kakvim znanjem raspolaže.

Sada će mu biti lakše

Ćiro ga bocka da ne može biti dovoljno autoritativan našim zvijezdama. Šušak na to kaže:

– Igrači brzo shvate s kim imaju posla; koliko taj trener zna, koliko respektira njihovu kvalitetu i koliko ih brzo može ukomponirati u momčadsku igru. Prve tri utakmice izvrsno su iskorištene za stvaranje pozitivnog ozračja i simbioze među igračima te sada, kada su igrači shvatili da je znalac i da nikoga neće zakinuti, Anti će biti lakše. Međusobno je povjerenje uspostavljeno.

>>Hrvatska u teškoj skupini, prva utakmica protiv Turske

>>Zbog Turske još imam noćne more, nikada to neću preboljeti

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije