Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Klarić

Dobro jutro, pobjednici! Hrvatska je viceprvak svijeta

16.07.2018.
u 06:30

Mjesec dana hrvatski nogometaši i njihov izbornik Dalić činili su Hrvatsku boljom

Dragi čitatelji, jutros smo se probudili kao pobjednici, kao viceprvaci svijeta. Hrvatski san nastavili smo sanjati, ima li išta ljepše od toga. Sinoćnje slike koje su obišle svijet čine nas ponosnima i velikima.

Hrvatska se borila u uzavreloj moskovskoj areni s Francuskom. Velika Hrvatska u društvu velike Rusije i Francuske. Slavilo se do kasno u noć u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Imotskom, Slavonskom Brodu, Mostaru, Sarajevu, Širokom Brijegu, Canberri, Ottawi, New Yorku, Dubaiju, Dublinu, Berlinu, Frankfurtu... Slavilo se u svakom kutku svijeta gdje živi ijedan Hrvat ili prijatelj Hrvatske.

>> Pogledajte kako su hrvatski navijači pratili finale

Već godinama na velike obljetnice imam svoj mali ritual: uz prvu jutarnju kavu pustim pjesmu Daleke obale „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“ i utonem u misli. Pred očima se izmjenjuju slike mojih prijatelja koji su otišli u rat s osmijehom na licu i starkama na nogama, i nisu se vratili. Na trenutak ih ugledam „kroz kapljice kiše“ i osjetim „svu ljepotu da su pored mene tu“. Ta pjesma za mene ima rehabilitacijsku vrijednost, u njoj je satkano toliko ljubavi prema Hrvatskoj bez imalo agresije prema drugima. To me smiruje. Čini boljim čovjekom.

Mjesec dana hrvatski nogometaši i njihov izbornik Dalić činili su Hrvatsku boljom. Vratili su joj ponos, izvukli je iz pesimizma. Naciji, izranjavanoj cijelim nizom stvarnih i umjetnih podjela, političkim nestabilnostima, gospodarskim krizama, gubljenjem vjere u vlastite sposobnosti i znanje onih koje biramo i koji nas predstavljaju, trebalo je nešto veliko i pozitivno. To ste, gospodine Daliću, Vi i vaši junaci. Ne želim Vas opteretiti odgovornošću za sljedeće dane i mjesece.

1/10

Ne, vi ste svoj posao odradili. Sada je na nama ostalima da odigramo svoje male i velike utakmice, kao pojedinci, kao dionici obitelji, zajednice, države. Svjestan sam da će primirje koje je trajalo proteklih petnaestak dana već sutra doživjeti svoje prve sukobe. Pisali ste mi neki od vas i nakon uvodnika posvećenog ulasku u finale tražeći „njihovu“ odgovornost za društveni pesimizam; zanimljivo, rijetki su napisali da su preispitali sebe i „svoje“.

No to je život. Bez obzira na sve, male i velike uspone i padove, treba vjerovati. Treba se nadati i raditi na tome da postanemo uređena zemlja. Iskoristimo barem djelić ovog zanosa koji nas je spojio u moćnu i jedinstvenu naciju. Već smo jedanput uspjeli, zašto ne bismo ponovno. Neka nam različitosti postanu prednost u gradnji sretne i uspješne države. Hrvatska to može!

1/7

Komentara 23

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
06:51 16.07.2018.

HRVATSKA JE PRVAK SVIJETA!

ST
stefj
06:50 16.07.2018.

Veliki uspjeh Hrvatske, malo je falilo do zlata. Rezultat ne pokazuje dobro stanje na terenu. Sreća i sudac su nam ovaj puta okrenuli leđa, no u konačnici Francuska je bila efikasnija i zasluženo pobijedila. Zapravo ispada da smo se sami pobijedili, Francuzi su vodili 2:1, a da nisu uputili niti jedan udarac u gol...

Avatar AligatorXO
AligatorXO
07:13 16.07.2018.

Tko napiše ijedan negativan komentar o ovim zlatnim dečkima proklet bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije