Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATKO RUDIĆ

Dobro je da je Sandro uzeo više inicijative

15.12.2017.
u 19:03

– Sukno je već na OI u Riju pokazivao jednu zrelost, u Budimpešti je to i potvrdio. Ja sam i prije smatrao da on treba poduzimati više inicijative, a on to sad i radi. U ovom je trenutku doista ponajbolji igrač na svijetu – kaže Rudić.

Zvali su ga “diktator”, “tiranin” i kako već ne, ali njegova se sportska filozofija pokazala nadmoćnom i pobjedničkom. Za tiranima i diktatorima nitko ne žali, a o Ratku Rudiću (69) svi njegovi bivši igrači imaju samo riječi hvale. Jer omogućio im je da i sami – uz puno uloženog napora, doduše – budu uspješni i trofejni.

Među mnogim “disciplinama” u kojima vjerojatno nikad neće biti dosegnut izdvajamo sljedeće: jedini je vaterpolski trener koji je s tri različite reprezentacije (SFRJ, Italija, Hrvatska) osvajao i naslov svjetskog prvaka i olimpijski naslov; jedini je vaterpolski trener koji je četiri puta zaredom osvajao medalju na OI (1984. – 1996.); na ovaj ili onaj način nastupio je na svim OI od 1968. do 2016., 13 puta.

Luka Lončar ima tajming

Zlato na SP-u u Melbourneu 2007. bilo je i za njega važno, ali još više za hrvatski vaterpolo, jer nam je to bila prva zlatna medalja (nakon tri srebra) na velikim natjecanjima.

1/5

– Već na početku priprema za taj SP osjetio sam u momčadi jedan pozitivan duh, to trener osjeti. Prije Melbournea osam dana smo proveli u Sydneyu, adaptirali se. Kad je počelo prvenstvo, malo smo se mučili s Amerikancima i Australcima, vodili smo pa bi nam se oni približili, ali smo nakon toga u dvobojima s Rusijom i Srbijom odigrali fantastično. Za finale s Mađarima se zna: Vićan je obranio gotovo siguran gol, a potom je Marković zabio u protuudaru. Onda se dogodila cijela ta priča u Hrvatskoj, vidjeli smo koliko je ljude razgalilo to što smo postigli i bili smo naravno superzadovoljni – prisjeća se Rudić.

Deset godina poslije Hrvatska opet ima svjetsko zlato, a Ratko je sada u ulozi člana žirija za izbor vaterpolista godine.

Sukno je već na OI u Riju pokazivao jednu zrelost, u Budimpešti je to i potvrdio. Ja sam i prije smatrao da on treba poduzimati više inicijative, a on to sad i radi. U ovom je trenutku doista ponajbolji igrač na svijetu – kaže Rudić.

Tucak odradio odličan posao

Ponešto o ostalima?

Bušlje je udaljio sidraša od gola i tako značajno pomaže obrani. Garcia je donio kvalitetu nama, ali se i sam podignuo. Lončar ima sjajan tajming...

Član ste Stručne komisije HVS-a i Predsjedništva Jadrana zaduženi za struku. Kakvo je stanje?

– Reprezentacija je probila tu barijeru osvajanja prvog mjesta, to je bitno. Tucak je odradio izvanredan posao, a sad smo dobili i Vrlića. Imamo tri kvalitetna sidraša, a to nitko nema. Danas inače vlada manjak kvalitetnih sidraša. Jadran je imao taj peh da je ostao bez ozlijeđenih Šetke i Krapića, ali radi se dobro. Moglo bi i bolje kad bi se uspio natkriti bazen na Zvončacu, ovako je u Poljudu velika gužva.

Rudićevih sedam:

1. Sandro Sukno (Pro Recco) 7

2. Andro Bušlje (Olympiakos) 6

3. Javier Garcia (Jug CO) 5

4. Luka Lončar (Jug CO) 4

5. Maro Joković (Jug CO) 3

6. Marko Bijač (Jug CO) 2

7. Anđelo Šetka (Jadran) 1

Ratko Rudić rođen je 7. lipnja 1948. godine u Beogradu. Imao je i uspješnu igračku karijeru, no u povijest je ušao kao najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu. Vodio je čak pet reprezentacija (SFRJ, Italija, SAD, Hrvatska, Brazil) i s njima osvojio 40 izborničkih medalja. Ukupno (kao igrač i kao trener) ima 68 vaterpolskih odličja, pa je i po tome najveći. Posljednje četiri medalje osvojio je s reprezentacijom Brazila: dva puta prvak Južne Amerike, drugi na Panameričkim igrama, treći u Svjetskoj ligi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije