Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'beckamovski' centaršut

Dobre vijesti za vatrene! Zlatko Dalić riješio je kronični problem Hrvatske

Zlatko Dalić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
01.04.2019.
u 09:54

Hrvatska je dobila lijevog beka na dulje staze. To je Borna Barišić koji je iskoristio svoju priliku

Reprezentacija Hrvatske ostvarila je neplanirano polovičan učinak na otvaranju kvalifikacija za Euro 2020. ali je zato dobila lijevog beka na dulje staze. Borna Barišić (26) dočekao je svoju priliku i iskoristio je, “zahvalio” izborniku Daliću pogotkom u prvom nastupu u službenoj utakmici za reprezentaciju kojim je poništio neugodno vodstvo Azerbajdžana na Maksimiru, a bio je i jedan od najboljih u Budimpešti prije nego što je zbog neugodne ozljede u 30. minuti napustio travnjak.

Gerrard ga je osobno nazvao

– Po meni je Borna naš najbolji lijevi bek, ali izbornik je taj koji najbolje zna, što uostalom potvrđuje i svjetsko srebro. Ono što se vidi je da je Barišić reprezentaciji donio odličan centaršut, izuzetno je opasan na protivničkoj polovini i s njime je reprezentacija dobila kvalitetu više – zadovoljno komentira Davor Rupnik, jedna od nogometnih legendi Osijeka koji je poslije kao trener najveći trag ostavio u BSK-u, klubu iz Bijelog Brda u kojem je Bornu Barišića vratio nogometu.

Barišićeva karijera često je bila na prekretnici i novim počecima, prvi put 2011. kada su u Gradskom vrtu procijenili kako nije dovoljno dobar za profesionalni pogon. Tada je zamalo odustao od nogometa i na Rupnikovo inzistiranje nije se ostavio lopte.

– Velika podloga za sve mu je nogometna škola Osijeka, no u zadnjoj godini juniorskog staža ozlijedio je koljeno i u klubu su procijenili kako to nije to. Došao je u ljeto k meni na probu tjedan dana, ali i dalje je vukao ozljedu i htio je odustati od nogometa. Ipak, koncem studenoga odlučio je opet probati – kaže Rupnik.

U tada trećeligašu BSK Barišić počeo je od nule, grijao klupu 12 godina starijem Mariju Vratoviću koji je u nogama imao prvoligaško iskustvo i strpljivo čekao priliku. No bilo je očito da je BSK premala sredina za njega, godinu i pol poslije okušao se na probi u mađarskom PMSC-u iz Pečuha – tada prvoligašu, a danas trećeligašu – potom i u talijanskoj Brescii, gdje je prošao “audiciju”, a u kojoj su mu ponudili sazrijevanje u mladoj momčadi koja se natječe u Primaveri.

– U Brescii sam i ja bio s njime, a bili su mu ponuđeni odlični uvjeti. Ivan Javorčić, u to vrijeme trener mlade momčadi Brescie, rekao je kako je Borna igrač koji će za godinu dana biti u njihovoj seniorskoj momčadi, no on i otac odlučili su da se ipak vrate u Osijek kako bi Borna završio fakultet. Na povratku kući, na autocesti, stigao je poziv Osijeka koji nije mogao odbiti – prepričao je Rupnik.

Ljetošnji transfer u Glasgow Rangerse, a Barišić je s 2,45 milijuna eura druga najveća kupnja Stevena Gerrarda, “nagrada” mu je za to što sedam godina ranije nije odustao od nogometa. A Gerrard je želio Bornu toliko da kontakt nije prepustio klupskim operativcima, već ga je osobno nazvao.

– Kod Stevena Gerrarda jako je napredovao. Uopće nije sporna njegova brzina, ni centaršut na kojem smo jako puno radili. Mnogo ljudi ne zna, ali on je i sjajan izvođač slobodnih udaraca i žao mi je što ga i više ne koristi. Ono oko čega je bilo upitnika jest igra u fazi obrane koju je u Škotskoj, međutim, bitno popravio.

Taj “beckamovski” centaršut, kako ga mnogi opisuju, ono je po čemu je Barišić postao prepoznatljiv. Navijači Rangersa znaju se našaliti: “Leo Messi htio bi imati lijevu nogu Borne Barišića.”

– Ima specifičan centaršut i tijelo mu je specifično nagnuto kod centaršuta, više “frče” loptu, ali jako velik rad stoji iza toga. On je i izuzetno veliki radnik. U Čepinu smo radili individualne treninge prijepodne, poslijepodne je odradio trening s momčadi, a navečer me pitao može li raditi i u teretani.

Igrač za lige petice

Iako je ovo bila sezona velikog Barišićeva uzleta, obilježile su je i ozljede. Nikada prije u profesionalnoj karijeri nije bio toliko često izvan travnjaka. Ozljeda koju je zaradio na utakmici protiv Mađarske, a koja će ga odvojiti od terena najmanje dva tjedna i zbog koje će propustiti najveću utakmicu škotskog nogometa i ogled s Celticom, već mu je treća ove sezone. Iako Barišić igra u najtrofejnijem klubu na svijetu, Rupnik smatra da Glasgow Rangersi nisu njegov vrhunac, da mu tek slijedi transfer života.

– Uvijek je u karijeri išao stepenicu po stepenicu. On je igrač za lige petice, za englesku Premier ligu, tamo ga vidim.

A nije Barišić jedini “Rupnikov nogometaš” koji bi potencijalno mogao biti zanimljiv izborniku. Jakov Filipović, kojeg je Rupnik također vodio u BSK-u, skupio je tri utakmice u nacionalnoj vrsti, posljednju je odigrao prije gotovo dvije godine protiv Meksika, a trenutačno igra u Lokerenu.

>> Pogledajte što je Zlatko Dalić rekao nakon poraza od Mađarske

– Filipović nije ništa slabiji potencijal od Barišića, ali dogodila mu se nesreća. Prije dva ljeta sjedio je satima u uredu u Gradskom vrtu i čekao potvrdu transfera Matea Baraća u Ajax. Kada je to propalo, propao je i njegov transfer iz Intera u Osijek. Da je tada došao, vjerujem da bi danas i on bio u krugu reprezentacije – zaključio je Rupnik.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
10:51 01.04.2019.

Borna je tipičan primjer kako se na kraju ipak trud isplati

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
11:20 01.04.2019.

ZNA UPUTITI ODLIČNE ubačaje,ali tu staje sva njegova igračka čarolija.NIJE vrhunska klasa a najveći problem je što više vremena provodi na terapijama nego na terenu....bojim se da ipak nismo riješili lij.bok.

AG
Agricola
12:03 01.04.2019.

Korektan igrač., ali prva zadaća beka je ipak posao u obrani. A tu je Strinić još uvijek tata za sve i zato je jigrao i kod Bilića i kod Čačića i kod Dalića. Šteta što na lijevom beku nemamo nekog poput Vrsaljka na desnom. Vrsaljka nema toliko dobar centaršut ali je to uz Jarnija najbolji bek kojeg smo ikad imali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije