Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravda prema Hrvatu

Rađa: Da je Šarić Amerikanac, bio bi rookie godine

Dario Šarić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.06.2017.
u 17:14

Najboljim novakom NBA lige proglašen je Malcolm Brogdon, iako je imao slabiju statistiku od Šarića, pa su navijači gnjevni: “Ovo je nemoguće, Šarić je pokraden!”, “Pljačka, očigledna i jednostavna.” “ To je nemoguće. Raznijeli ste mi mozak.”

Premda je imao sve elemente da to bude baš on, Sixer Dario Šarić, nažalost, nije izabran za novaka godine u NBA ligi. Ta počast pripala je braniču Milwaukee Bucksa Malcolmu Brogdonu pa je, sa strane zagovornika lika i djela hrvatskog košarkaša, na društvenim mrežama došlo do burnih reakcija:

- Šarić je pokraden.

- Pljačka. Očigledna i jednostavna.

- To je nemoguće. Raznijeli ste mi mozak.

Bilo je i argumentiranih pitanja.

- Kako je moguće da je novak godine netko tko nije nijednom bio novak mjeseca?

I doista, protukandidati Embiid (3) i Šarić (2), bili su to po više puta, a ono što još ide u prilog Šariću svakako je i bolji koš-učinak, kao i to što je “dvoznamenkast” bio 53 puta u odnosu na Brogdonovih 43. Brogdonu nije išla u prilog ni činjenica da igrač koji ulazi s klupe tu nagradu nikad nije osvojio, što potvrđuju i podaci vezani uz imena njegovih prethodnika kao što su Karl-Anthony Towns (82 starta u 82 utakmice), Andrew Wiggins (82 od 82), Michael Carter-Willimas (70 od 70), Damian Lillard (82 od 82)..., a Brogdon je startao u samo 27 od 74 utakmice.

Shaq i Barkley bili za Darija

No, Brogdonu je išlo u prilog to što je igrao za momčad koja je izborila doigravanje i u tome dao značajan doprinos. Nema atraktivne statistike, igrač je s najnižim prosjekom koševa koji je ikad osvojio tu nagradu, no svaku je izgubljenu loptu kompenzirao sa tri dodavanja za koš.

No, više od toga na glasače, a to su bili sportski novinari, utjecala je zacijelo topla ljudska priča koja ide uz Brogdona i o čemu je on u svom govoru zahvale i sam nešto rekao.

- Ovo posvećujem svima onima koji su podcijenjeni, koji su izabrani u drugom krugu NBA drafta.

Na istom tragu je i Dalibor Bagarić, košarkaš s trogodišnjim stažem u Chicago Bullsima:

- Nije mi jasno po kojim kriterijima su to američki novinari izglasali, ako Dario ima bolju statistiku. Tko zna, možda mu bolje stoji dres. Uostalom, čak su i Barkley i Shaq svoj glas dali Dariju. No, lako je moguće da su novinari htjeli napraviti priču od toga što je Brogdon izabran tek u drugom krugu drafta, da se pokaže da nije sve u tome da budeš izabran u prvom krugu jer drugi ne jamči potpisivanje ugovora. Nepravda je to prema Šariću koji će to prihvatiti kao izazov i još snažnije ući u sljedeću sezonu.

Gordan Giriček, koji ima šestogodišnje NBA iskustvo, o tome slučaju kaže:

- Za takvu odluku američkih novinara može biti nekoliko razloga. Nisam siguran, no možda je u pitanju američko čistunstvo. Možda oni jednostavno štite svoj proizvod. Druga je moja teza da oni misle da je Brogdon imao veći efekt na svoju momčad, koja je ušla i u doigravanje, nego Dario na svoju. Žao mi je što Šarić nije izabran, no on je i sam rekao da mu to nije problem, da mu nije do pojedinačnih trofeja, već da hoće biti bolji iz sezone u sezonu. Dario ima igrački ponos i inat i on će, vjerujem, već u sljedećoj sezoni pokušati dokazati da je bolji igrač od Brogdona.

A da je hrvatski reprezentativac bolji od braniča Milwaukee Bucksa potpuno je uvjeren Dino Rađa, košarkaš koji je četiri sezone branio boje Boston Celticsa. Uostalom, upravo je i on doživio nepravdu kada je u sezoni 1995./1996. na All-Star utakmicu pozvan Juwan Howard, a imao je lošiju statistiku od hrvatskog centra (18,9 koševa, 9,5 skokova).

- Dario je bolji igrač od Brogdona i mislim da će mu ovo sljedeće sezone biti samo motiv više da to i dokaže.

Čim smo ga pitali što misli o odluci američkih novinara, Dino je uzvratio protupitanjem?

- A koje je nacionalnosti Brogdon? Amerikanac!? Onda vam je valjda sve jasno. Da je bila neka ogromna razlika u statistici, ne bi to učinili, no s obzirom na to da su parametri bili blizu, presudila je putovnica.

Melodramatični Westbrook

Nisu li možda američki novinari ovaj put jednostavno sebi izabrali priču koja im se čini boljom?

- Zar nije super priča i Šarić koji je došao iz Europe, bez iskustva s koledža. Dobra priča se uvijek može složiti. Uostalom, da ja, primjerice, u Hrvatskoj biram tko je najbolji igrač prvenstva, Šarić ili neki Amerikanac, vjerojatno bih i ja izabrao svog sunarodnjaka.

Priredba na kojoj su laureati postali Giannis Antetokoumpo (igrač koji je najviše napredovao), Eric Gordon (šesti igrač), Mike D’Antoni ( trener), Draymond Green (defenzivac) i Bob Myers (Warriors, dužnosnik) održana je u New Yorku, u dvorani Brooklyn Netsa.

A na cijeloj toj fešti, organiziranoj prvi put, i to u oskarovskom stilu, najemotivniji bio je dobitnik nagrade za najkorisnijeg igrača sezone Russell Westbrook (MVP). Na pozornici bio je melodramatičan te u suzama rekao:

- Hvala roditeljima koji su me vozili na trening, bratu koji je upravo diplomirao i moj je uzor. Otkako sam ušao u ovu ligu, on mi je na poluvremenu svake utakmice u kojoj sam igrao slao poruku. Moja životna družica najbolja je supruga koju si muškarac može poželjeti jer se toliko žrtvovala za mene i trudila da ostanem na pravom kolosijeku.

Na kraju je Westbrook dodao i sljedeće:

- Nisam mislio da ću ovo ikad reći, no hvala i novinarima. Oni su glasovali za mene.

A oni su “krivci” i za to što Dario Šarić nije novak godine. Od dvojice kandidata, među kojima je jedan (Šarić) imao blagu prednost, odlučili su se za svoga sunarodnjaka. Valjda im je išlo na živce to što su u najboljoj petorci čak četiri stranca. Šarić je Hrvat, Embiid Kamerunac, Hield Bahamac a Hernangomez Španjolac.

Dakle, više se ima što zamjeriti NBA izvjestiteljima nego NBA ligi kao takvoj, no i njoj ide na dušu to što je, prije dva mjeseca, na stranicama službenog portala lige objavljen tekst koji favorizira Brogdona.      

Komentara 3

DU
Deleted user
22:57 28.06.2017.

Rađa da je Tito živ Hajduk bi bio prvi. Na tvoju žalost Hrvati i Dinamo kolo vode. Ili Rađa dragi da je baba muško jbg. tak ti je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije