Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJICA ZAGREPČANA

Dinamu nisu bili zanimljivi, doveo ih Hajduk, a danas su među vatrenima

13.11.2020.
u 07:00

– Naravno da mi je drago kada vidim da su dvojica dječaka koje sam praktički uveo u nogomet danas reprezentativci. To je nama trenerima velika zadovoljština – kazao nam je Ivančić.

Nekadašnji hrvatski prvoligaš, danas drugoligaš, a prethodno dosta godina i stanovnik Treće lige, zagrebački klub Dubrava Tim kabel, imao je u utakmici Turska – Hrvatska čak dvojicu svojih bivših nogometaša: 25-godišnjega Josipa Juranovića iz poljske Legije i dvije godine mlađega Tomu Bašića iz Bordeauxa.

Obojica su Zagrepčani, obojica su dečki iz Dubrave, a nikada u seniorskoj konkurenciji nisu zajedno zaigrala za Dubravu, nego su im se putevi susreli tek prije pet godina u Hajduku. Juranović je tada tamo već bio starosjedilac, a Bašić se priključio bijelima nakon što je prošao školu u NK Zagreb te nakon seniorske posudbe u Rudešu.

Iz treće lige prešao u Hajduk

– Toma, njegov brat blizanac Jakov, koji danas igra u Dugopolju, i moj brat Josip zajedno su napravili prve nogometne korake u pionirima Dubrave i možda su skupa bili od osme do desete godine, kada je Toma preselio u NK Zagreb – priča brat Josipa Juranovića, 26-godišnji Dragan, inače danas nogometaš Dubrave.

Juranovići su iz Grižanske ulice, Bašići sa Žutoga brijega, kuće su im udaljene ni kilometar zračne linije. Josip Juranović išao je u OŠ Mate Lovraka, a Toma Bašić u OŠ Žuti brijeg.

– Moj brat Josip nije oduvijek bio desni bek, dapače, na toj poziciji počeo je igrati tek u Hajduku. I to je bila njegova ideja. Naime, shvativši da kao vezni možda neće imati toliko prilike, sam je treneru Vučeviću predložio da ga stavi na desnog bočnog kada je ta pozicija bila upražnjena. Inače, za prvu momčad Dubrave debitirao je vrlo mlad. Sjećam se da ga je u momčad postavio trener Željko Dacer i da je to bilo na trećeligaškoj utakmici u Lekeniku. Brat i ja skupa smo zaigrali za Dubravu u sljedećoj sezoni, kod trenera Radešića – dodaje Dragan Juranović, koji osim reprezentativca Josipa ima još i brata Mihaela rođenoga 2000. godine.

Zagrebački trener Željko Dacer dobro se sjeća Josipa Juranovića, u to vrijeme najdarovitijega nogometaša Dubravine škole nogometa.

– Odluku o Josipovu priključenju prvoj momčadi donio sam u zimskoj stanci. Naime, pravilo je nalagalo da moramo u seniorskoj momčadi imati trojicu nogometaša mlađih od 21 godine te sam se, među ostalim, odlučio za tadašnjeg izlaznoga kadeta, 17-godišnjega Juranovića – kaže Dacer i nastavlja:

– Josip je u to vrijeme bio ofenzivni vezist, krilo koje je u igri prema naprijed radilo dar-mar, te je, iako vrlo mlad, igrao doista izvrsno. Kada je jednom ušao u momčad, više iz nje nije izlazio.

Po čemu najviše pamtite Josipa Juranovića iz toga doba?

– Bio je ozbiljan, marljiv, karakteran dečko, i zato se tako mlad i uspio nametnuti u seniorima. Te su ga osobine pratile tijekom cijele karijere i dovele ga tu gdje je sada. Znate, on je kod mene bio najmlađi igrač kompletne treće lige, imao je težak, trnovit put, ali nije pokleknuo u toj žestokoj ligi, nego je naprotiv u njoj očvrsnuo i afirmirao se. Bila je to dobra odluka za njegovu karijeru – dodao je Dacer.

Obojicu, i Juranovića i Bašića, kao dječake u Dubravinoj školi vodio je trener Damir Ivančić. Danas s ponosom gleda na uspon svojih talenata do A reprezentacije.

– Naravno da mi je drago kada vidim da su dvojica dječaka koje sam praktički uveo u nogomet danas reprezentativci. To je nama trenerima velika zadovoljština – kazao nam je Ivančić.

Četvorica iz niželigaša

Kako su Josip i Toma izgledali kao dječaci koji tek počinju svoj nogometni put?

– Josip je bio krilo, prodoran, okomit, strelovit, a Toma onako finiji, fina lijeva noga, odmjereniji. Imali smo dobru ekipicu tada i odlično smo “plivali” u toj ligi u kojoj su nastupali najjači zagrebački klubovi – dodaje Ivančić.

Ako su Juranović i Bašić bili tako talentirani, kako to da ih nije uzeo Dinamo?

– Ah, puno naših igrača bilo je otišlo u Dinamo, pa su se odande ekspresno vraćali. Jednostavno, Dinamo je Dinamo, on može dobiti igrača kojega god poželi, a njih dvojica očito Dinamu nisu bili zanimljivi. A eto, obojica su imala svoj put i dobre karijere. Josip je bio toliko željan igre i dokazivanja, da je sam predložio treneru Hajduka da ga stavi na beka. Samo da se dočepa pozicije! I tako je do dana današnjeg dana ostao bek, vrlo solidan bek. Njih dvojica nisu jedini nogometaši iz tih mojih pionira koji su se bili probili do prve lige. Danas je u prvoj momčadi Lokomotive Dominik Kovačić – zaključio je Ivančić.

Još dvojica Dalićevih izabranika iz utakmice s Turskom prošla su obuku u klubovima iz Zagreba i “prstena”. Mislav Oršić počeo je svoju karijeru u Kustošiji, dok je Ante Budimir dijete tadašnjeg velikogoričkoga Radnika.

Ključne riječi

Komentara 6

BI
billynik
13:32 13.11.2020.

Ne bi vidjeli reprezentaciju da nisu bili u Hajduku, Dalic samo takve i zove.

DI
Dinamenavek
14:11 13.11.2020.

Dasoviću bre nasmejavaš ljude!!!!!!!

PE
peronja
08:07 13.11.2020.

kak ono vele-besposleni popa jariće krsti. tako i dasović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije