Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stjepan Lamza

Dinamova legenda: Plavi, krenite našim putem i do kraja!

Fenerbahce - Dinamo
Foto: Reuters/Pixsell
01.12.2018.
u 10:40

– Dani Olmo je pravi igrač, pravo pojačanje. Jako mi se sviđa kako taj dečko igra, i što je Dinamo tako pogodio s nekim inozemnim pojačanjem.

Legendarni Dinamov nogometaš, po mnogima najveći koji je ikada zaigrao za plave, 78-godišnji Stjepan Lamza, jučer se nekoliko sati osjećao kao da se vratio u godinu svoje najveće slave, 1967.

Zagrepčanin Rudolf Pokupec (64), koji je Lamzine čarolije gledao kao dječak, poželio je upoznati idola svoje mladosti.

>> Pogledajte što je Dinamov trener Bjelica rekao nakon povratka iz Istanbula

Za tu prigodu, susret s Lamzom oči u oči radi kojega je bio uzbuđen kao dijete, Pokupec je pripremio ukoričenu knjigu sa Štefovim i Dinamovim fotografijama iz 60-ih godina, isječcima iz novina s tekstovima o Lamzi i najvećoj Dinamovoj generaciji...

Ovaj Dinamo je sjajan

– Štef Lamza bio je čudo od nogometaša, i nikada poslije nisam vidio ni jednoga sličnog njemu. Očaravao me svojim nogometnim znanjem, upijao sam njegove poteze, finte, majstorije. Na terenu je to izgledalo kao da mu je lopta bila zalijepljena za nogu. Danas to vidim samo kod jednoga nogometaša – Messija. Uživo sam kao 13-godišnjak gledao utakmicu Dinamo – Eintracht 4:0; to je nešto najbolje što je jedan igrač ikada prikazao u Maksimiru – ispričao nam je u dahu uzbuđeni Rudolf Pokupec.

Lamza je najčešće u društvu svoga nekadašnjega suigrača Branka Gračanina, još jednoga iz galerije najvećih Dinamovih igrača. I jučer su bili zajedno.

– Ja Štefa zovem Il fenomeno, takav se zaista nikada poslije nije rodio! – kaže Gračanin, koji s Dinamom nije u najboljim odnosima i nedavno im je vratio godišnju ulaznicu.

No, za sebe kaže da je dinamovac do groba i da ništa ne može umanjiti njegovu ljubav prema klubu.

Kako vam se sviđa današnji Dinamo?, pitamo Stjepana Lamzu, koji unatoč gotovo 80 na leđima djeluje vitalno, čilo i poletno.

Fenerbahce - Dinamo
1/15

– Dinamo je sjajan, ne mogu reći ništa drugo nego da mi se sviđa kako suvereno korača od početka sezone. Trebam li uopće reći kako će se s lakoćom prošetati do naslova prvaka? – kaže Lamza.

Nije gledao utakmicu Fenerbahče – Dinamo, ali pratio je ranije europske nastupe svoga kluba.

– Odem često u Maksimir, volim ih pogledati. I doista im čestitam kako predstavljaju Dinamo u Europi. Ali, nešto mi ipak malo smeta; kako netko može tvrditi da je Dinamovo prezimljavanje u Europi najveći uspjeh kluba. Neka se nitko ne uvrijedi, ali ništa se ne može mjeriti s našim osvajanjem Kupa velesajamskih gradova – ističe Lamza.

Tko je u Dinamu igrač po vašem ukusu?

– Dani Olmo je pravi igrač, pravo pojačanje. Jako mi se sviđa kako taj dečko igra, i što je Dinamo tako pogodio s nekim inozemnim pojačanjem. Ostale igrače Dinama baš i ne poznajem – dodaje Lamza, a Gračanin se nadovezuje:

– Teško je danas navijaču saživjeti se s Dinamovim igračima kada svakih nekoliko mjeseci jedni odlaze, drugi dolaze. U naše vrijeme nije se moglo u inozemstvo prije 28. godine, mi smo odigrali 300-tinjak utakmica zajedno, pa su i vrapci znali Dinamovih 11.

Oni još nisu ništa osvojili

Gračanin i Lamza slažu se kako će se zauvijek, kao jedna od najvećih, pamtiti Dinamova pobjeda nad Fenerbahčeom u Zagrebu.

– Kakav god bio Fener, nitko Dinamu ne može osporiti da je u toj utakmici bio velik i sjajan! A sada, kada se Dinamo plasirao u europsko proljeće, ja mu želim da krene našim stopama i osvoji taj Kup. Pa čekajte malo, oni još nisu ništa osvojili, neka odu do kraja da ih se pamti i slavi kao nas 1967., a onda im želim da ponovno igraju u Ligi prvaka i da i u njoj dočekaju proljeće – zaključio je Stjepan Lamza, koji nije skrivao kako ga je iskreno dirnula gesta Rudolfa Pokupca.

Sljedeći ‘čvenk’ zakazan je kod još jedne Dinamove legende – Rudolfa Belina. 

Komentara 1

DH
dalibor.hren
09:06 02.12.2018.

Sad bi Olmo trebao na ogradu balkona "Vile Rebar"!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije