Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDE IM SJAJNO

Dinamov novi podvig: Plavi su oborili rekord i ovo napravili prvi put u povijesti!

Zagreb: GNK Dinamo i NK Slaven Belupo sastali se u 11. kolu Prve HNL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
03.10.2022.
u 09:27

Računamo li prvih 11 prvenstvenih utakmica ovo je najbolji Dinamov učinak, i to ne samo u samostalnoj hrvatskoj ligi u kojoj su također rekorderi već u – kompletnoj povijesti.

Trener Dinama Ante Čačić i njegova momčad subotnjom su pobjedom nad Slaven Belupom potpisali najuspješniji start u klupskoj povijesti!

Računamo li prvih 11 prvenstvenih utakmica ovo je najbolji Dinamov učinak, i to ne samo u samostalnoj hrvatskoj ligi u kojoj su također rekorderi već u – kompletnoj povijesti. Momčad trenera Čačića u tom je opusu upisala čak 10 pobjeda uz tek jedan remi, onaj u gostima protiv Varaždina, 1:1, u dvoboju 4. kola SuperSport HNL-a. Ovakav omjer, 10-1-0, purgeri su imali još samo jednom u povijesti, i to još 1939. godine u Hrvatsko-slovenskoj ligi kao prednatjecanju za završnicu predratnog jugoslavenskog prvenstva.

Ovo je, računamo li početnih 11 utakmica, ujedno i treći najefikasniji Dinamo u povijesti samostalne hrvatske lige. Zagrebački su igrači od starta prvenstvene sezone postigli 34 pogotka, a učinkovitiji su bili samo dvaput: ujesen 2007. pod vodstvom trenera Branka Ivankovića kad su zabili 35 te dvije godine kasnije pod paskom trenera Krunoslava Jurčića kad su mrežu tresli 37 puta. Jednaki ofenzivni učinak kao ove sezone, dakle 34 postignuta pogotka, upisali su i ujesen 1996. godine kad ih je s klupe predvodio Otto Barić.

>> VIDEO: Senzacija na Maksimiru: Dinamo srušio Chelsea na otvaranju Lige prvaka!

Jedini slučaj kad su plavi u prvih 11 kola hrvatske lige dosegnuli 10 pobjeda datira iz jeseni 2007. s Ivankovićem na čelu. No, tada su ipak imali bod manje jer su upisali jedan poraz. Zanimljivo je da su se Zagrepčani i tada, baš kao i ove sezone, poskliznuli u Varaždinu. I dok je ove godine na varaždinskom travnjaku bilo 1:1, tada je Varteks pobijedio s 4:3.

Čak devet puta u povijesti HNL-a maksimirski je klub u prvih 11 kola imao devet pobjeda. Omjer 9-2-0 dosegnuo je ujesen 1998. (treneri Zlatko Cico Kranjčar u osam i Velimir Zajec u tri utakmice), 2006. (Josip Kuže), 2014. (Zoran Mamić) i 2017. (Mario Cvitanović), dok je učinak od 9-1-1 upisao ujesen 1995. (Zlatko Cico Kranjčar), 1996. (Otto Barić), 2005. (Josip Kuže) te 2009. i 2011. (u oba navrata Krunoslav Jurčić).

Računamo li i dalju povijest, ustvrdit ćemo da Dinamo u doba lige SFRJ nikad nije imao ovako uspješan rezultatski doseg u prvih 11 utakmica. Samo je jednom uspio upisati devet pobjeda, i to 1951. godine kad je imao omjer 9-2-0. S klupe ga je predvodio trener Bernhard Benda Hügl, raniji znameniti igrač iz doba Gradjanskog. Štoviše, u SFRJ je samo jednom nakon tolikog broja utakmica uspio dosegnuti brojku od 34 postignuta pogotka, i to u drugoj poslijeratnoj prvenstvenoj sezoni, 1947/'48. Tada su i osvojili naslov prvaka, a predvodili su ih Miroslav Mirko Kokotović kao igrač i trener u jesenskoj i potom Austrijanac Karl Mütsch u proljetnoj polusezoni.

U doba Građanskog su triput bili efikasniji: postigli su 54 gola u Hrvatsko-slovenskoj ligi kao jednoj od dviju skupina na putu do prvaka predratne Jugoslavije 1939/'40. kad su nakon 11 kola imali omjer 10-1-0. Sezonu kasnije zabili su 51 u ligi Banovine Hrvatske koja je također trebala služiti kao prednatjecanje za državnu ligu, ali završnica nije odigrana zbog početka rata. U sezoni 1937/'38. postigli su 35 golova. U sva tri slučaja trener je bio znameniti mađarski strateg Marton Bukovi. U ovom statističkom opusu nismo računali utakmice na razini gradskih kvalifikacija. 

Standings provided by Sofascore

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Svrab
Svrab
10:08 03.10.2022.

Šteta što više ne postoji onaj Dinamo koji nam je bio simbol otpora YU, Mamići su ga ugasili 2000 godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije