Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI PRIOPĆENJE

Dinamo, Rijeka i drugi klubovi brane suce: Ne možemo ostati nijemi na hajku i sijanje straha

Zagreb: Komisija nogometnih sudaca HNS-a o slu?aju 'VAR'
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
29.02.2024.
u 18:45

"Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa", stoji u priopćenju više hrvatskih prvoligaša

Curenje snimki razgovora iz VAR soba tijekom utakmica Hrvatske nogometne lige prouzročilo je najnoviji skandal u hrvatskome nogometu. Cijela je priča započela spornim razgovorima tijekom utakmice Varaždina i Hajduka (1:1), a posljednji šok dogodio se u četvrtak poslijepodne kada je objavljena informacija o ostavci Brune Marića, predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a. Na cijelu su situaciju priopćenjem reagirali Dinamo, Rijeka, Gorica, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo. Tekst priopćenja prenosimo u cijelosti.

"Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnu savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

GALERIJA Dinamo do vrha napunio mrežu Gorice, u sjajnoj predstavi zabio i veliki talent plavih

Zagreb: Komisija nogometnih sudaca HNS-a o slu?aju 'VAR'
1/7

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

VEZANI ČLANCI:

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca.

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

VEZANI ČLANCI:

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj imaju stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koje se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednost za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca.

Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa."

Na situaciju se osvrnula i Istra. "NK ISTRA 1961 izražava duboku zabrinutost zbog očitih pokušaja destabilizacije integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a kojima svjedočimo u javnosti u proteklih nekoliko dana. Nedopustivo je da se u nogometnoj javnosti pokuša stvoriti atmosfera straha ili da se javno mnijenje iskoristi radi utjecaja na sudačku organizaciju ili na buduće nogometne događaje. Nogometni suci moraju biti neovisni i slobodni od bilo kakvog pritiska", poručili su iz Istre za gol.hr.

VIDEO Bruno Marić dao ostavku, suci planiraju bojkot. Janković: 'Ovo je slijepa ulica'

Komentara 18

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
19:04 29.02.2024.

Jakobuđić treba suditi sve utakmice a kustić treba biti u VAR sobi.

BS
Blue_shirt
19:08 29.02.2024.

Kad ste vec takvi zagovirnici pravde zasto se niste ovako revno javili 2022 "Hajduk i Dinamo na Poljudu odigrali 1-1 izvdojene su dvije situacije iz kojih je protumačeno da je Igor Pajač propustio svirati kazneni udarac za Dinamo u 58.. minuti zbog duela Eleza i Perića na gol crti ‘Bilih’ " Tada je to bilo , uredu je igraj dalje a sada kad jedva zabijete rudesu gol vise su svi krivi

NO
novabit
19:33 29.02.2024.

Izbaciti Hajduk u zadnju ligu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije