Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMJAN RUDEŽ:

Šokiralo bi me kada bi Cavsi ovo preokrenuli

Damjan Rudež
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.06.2017.
u 11:00

– Warriorsi imaju toliko raznovrsnih igrača i toliko paklenih šutera da se od njih nemoguće braniti. Jer svi oni jako se dobro kreću, a lopta im nesebično kruži pa su za svaku obranu prava noćna mora.

Damjan Rudež, hrvatski NBA-jevac s trogodišnjim iskustvom, finale NBA prati iz svog Zagreba. Nakon sezone u Orlando Magicu, Damjan je dio odmora, zajedno sa suprugom, proveo na proputovanju SAD-om, a onda se odmarati nastavio u Hrvatskoj. No vrlo će brzo Damjan krenuti preko Atlantika jer, u iščekivanju novog ugovora, treba dobro zasukati rukave.

Nakon što su u prvoj utakmici u Clevelandu slavili sa 118:113 (Durant 31, Thompson 30, Curry 26), Golden State Warriorsi poveli su s 3-0 pa se mnogima čini da se novi prvak već sada prilično jasno vidi. Što na to kaže Damjan?

– Ne mogu reći da me ovakav rasplet potpuno šokirao jer ovo je prva finalna serija za koju sam mislio da može otići do 4-0 i na jednu i na drugu stranu.

Kakva moć Warriorsa!?

Nitko nikad u povijesti NBA lige , u čak 126 takvih situacija, dosad nije preokrenuo seriju na četiri pobjede u kojoj je gubio 0-3.

– Do prošle godine nitko nikad nije u finalu preokrenuo 1-3 pa se ipak dogodilo i to u srazu istih ovih klubova kada je na kraju slavio Cleveland. Unatoč tome što me su me tijekom sezone više impresionirali Cavaliersi od Warriorsa, jer igrali su nekako kompaktnije, s više samopouzdanja, sada bi me poprilično šokiralo kada bi Cleveland preokrenuo seriju.

Nakon velike partije u kojoj je upisao 39 koševa, 11 skokova i 9 asista, čak je i LeBron James priznao da se nikad nije susreo sa suparnikom koji ima toliko veliku “vatrenu moć”. Ističe to i Rudež:

– Warriorsi imaju toliko raznovrsnih igrača i toliko paklenih šutera da se od njih nemoguće braniti. Jer svi oni jako se dobro kreću, a lopta im nesebično kruži pa su za svaku obranu prava noćna mora. Njih je impresivno gledati, oni su jedna od najboljih ofenzivnih momčadi u povijesti NBA lige. Bili su teško zaustavljivi i prije Duranta, no kada su njega doveli, onda su “nadrasli igricu”.

S obzirom na to da je, igrajući za Indianu, Minnesotu i Orlando, imao prilika sučeliti se s ključnim akterima finala, Damjana smo zamolili da nam predoči dojmove igranja obrane protiv LeBrona Jamesa i Kevina Duranta?

– Njih su dvojica prilično različiti igrači, ali jednako zastrašujući. LeBron često gleda sva četiri svoja suigrača, nekad više nego sebe, i postavlja ih kao šahovske figure po terenu. U većini slučajeva on bi mogao probiti svog igrača i zabiti koš, no on želi uključiti sve suigrače. Durant je pak “stroj za ubijanje” i, kada kod obrambenog igrača nanjuši krv, nemilosrdan je. Kod njega je više izražen taj “instinkt ubojice” i nemoguće ga je zaustaviti jedan na jednoga. LeBron je više razigravač, što se od Duranta nikad nije očekivalo. On je takav “ubojica” da se od njega očekuje da što više ide na koš.

Njih su dvojica i različite tjelesne konstitucije. LeBron ima 113 kg na 203 cm, a Durant stotinjak kilograma na 210 cm.

– LeBron je toliko fizički dominantan da svakoga može ugurati pod koš. Ima zastrašujuću kombinaciju sposobnosti pa je u obično najeksplozivniji igrač na terenu. Durant ima iznimno duge ekstremitete. Nevjerojatno dugim rukama može pogoditi preko svakoga, a za svoju visinu ima i sjajnu kontrolu lopte i dribling.

Nesebičnost ključ dominacije

Tko ima brži prvi korak?

– Teško je to reći. Durant je toliko dugačak da svojim prvim korakom osvoji jako puno prostora, dok je LeBron eksplozivniji i fizički moćniji. On je kao brzi vlak, jako je teško stati ispred njega.

Warriorsima prednost donosi i branič-čarobnjak Curry (26 koševa, 13 skokova) koji je korisniji za momčad nego jednako okretni Irving (38 koševa, 3 asistencije).

– Curry je jako brz i vješt s loptom, a nevjerojatno preciznom rukom i brzim izbačajem oslobađa si prostor za prodore. Svi protiv njega igraju tako da mu oduzmu tricu pa on to koristi za prodore. Premda on zna šutirati i s dva-tri koraka nakon prijeđenog centra, od Curryja kreće nesebičnost u igri Warriorsa, a to je jedan od ključeva njihove dominacije. U tom sastavu nema sebičnih igrača, što u momčadi s toliko snažnih individualaca nije nimalo lako postići – zaključio je hrvatski NBA-jevac Damjan Rudež. 

Komentara 2

KR
kruti175
12:17 09.06.2017.

cleveland te tokom sezone više impresionirao od golden statea? ČIME???? drugim mjestom na istoku??? nije ni čudo da 48min glancaš klupu u jadnom orlandu i da ti je glavni zadatak 'give me 5' na tajmautovima!!!

DH
dalibor.hren
06:55 10.06.2017.

Nema kaj, Damjan je napregnuo sve moždane vijuge i izrekao misao kao u naslovu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije