Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija knjige 'Sinovi'

Dalić: 'Ćirini vatreni bili su inspiracija i mojima!'

Zagreb: Promocija knjige "Sinovi" u čast povijesti Ćire Blaževića i njegovih Vatrenih
Matija Habljak/PIXSELL
10.10.2023.
u 13:46

Ovo pitko štivo rasterećeno je nepotrebnih statističkih podataka te se čita s lakoćom i užitkom, a autori su otkrili niz zanimljivosti, nepoznatih priča o herojima o kojima nam se činilo da već sve znamo. Knjiga ne donosi samo prisjećanje na jedan od najljepših hrvatskih sportskih trenutaka, broncu 1998., već nam otkriva brojne intrige o Ćiri i njegovim sinovima

U zagrebačkom hotelu Hilton, u kojemu se nalazi sjedište Hrvatskog nogometnog saveza, održana je svečana promocija knjige "Sinovi" autora Andreja Maksimovića i Siniše Malusa, napisana povodom 25. godišnjice osvajanja bronce na nogometnom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Hommage je ovo neponovljivome šefu hrvatske nogometne reprezentacije Miroslavu Ćiri Blaževiću, knjiga koja opisuje Ćirinih deset najintenzivnijih godina, no nije to samo knjiga o Blaževiću i vatrenima, već i knjiga o Zagrebu i Hrvatskoj iz toga razdoblja.

Promociji su, uz autore knjige, među ostalim nazočili glavni urednik Večernjeg lista, suizdavača ove knjige, Dražen Klarić, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, izbornik vatrenih Zlatko Dalić, osvajači francuske bronce Robert Jarni, Petar Krpan i Robert Prosinečki, bivši predsjednici HNS-a Mladen Vedriš i Branko Mikša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša...

GALERIJA Promocija knjige "Sinovi" u čast povijesti Ćire Blaževića i njegovih 'vatrenih'

Zagreb: Promocija knjige "Sinovi" u čast povijesti Ćire Blaževića i njegovih Vatrenih
1/47

Jarni, Krpan i Prosinečki prisjetili su se nekih anegdota iz razdoblja osvajanja francuske bronce. Primjerice, Krpana, tada igrača Osijeka, iznenadio je u ljeto 1998. godine susret s predsjednikom Tuđmanom.

- Bilo je to za vrijeme priprema na Bjelolasici, kada nas je posjetio predsjednik Tuđman. Obratio nam se riječima: 'Gdje je onaj moj ratnik?', misleći na mene. Kada sam stao pred njega, kazao mi je: 'Ti si jedini ovdje kome dopuštam da mi se obraća s 'ti'! - ispričao je Krpan, koji je kao mladić u Osijeku bio sudionik Domovinskog rata, što je posebno bilo ganulo tadašnjega kapetana reprezentacije Zvonimira Bobana.

- Zvone mi je na SP-u kazao kako će za vrijeme natjecanja nositi moju akreditaciju. Možete misliti koliko mi je to značilo!

Robert Jarni jednom je anegdotom ilustrirao Ćirinu veličinu.

- Ne sjećam se uoči koje je to utakmice bilo za vrijeme SP-a. Bili smo u našemu kampu kada mi je bilo javljeno kako mi je supruga u Madridu imala prometnu nesreću. Kada sam to bio prenio šefu, kazao mi je da odmah krenem za Madrid! Čak mi je bio osigurao policijsku pratnju do zračne luke. Odletio sam u Madrid, i kada sam se uvjerio da mi je supruga dobro, vratio sam se u kamp reprezentacije – ispričao je Jarni.

VEZANI ČLANCI:

Zlatko Dalić u svome je nastupu istaknuo kako je uspjeh Ćirine generacije bio inspiracija i njegovim vatrenima.

- Mi smo dvadeset godina živjeli u sjeni Ćirinih vatrenih, i stalno smo govorili o njima. Novi vatreni bili su inspirirani njima. Ćiro Blažević je moj mentor, moj nogometni otac, koji me u ovo uveo, dao mi šansu, omogućio mi da napravim sve ovo. Nakon svega što je napravila hrvatska reprezentacija, zahvalan sam mu, kao što sam zahvalan i ostalim izbornicima. Ovo što sada Hrvatska radi je čudo! Mi još nismo svjesni svega toga, i nećemo još dugo biti svjesni, a ono nije uspjeh samo moj i mojih vatrenih, nego svih koji su gradili jedan sustav. Zato treba pročitati ovu knjigu, koja govori o počecima svega toga. A mi ćemo biti i dalje motivirani da ponovno napravimo veliki rezultat – istaknuo je Dalić.

- 1998. godina apsolutno ostavila je duboki trag na sve nas, ja mislim da nema osobe koja se ne sjeća gdje je bila u to vrijeme. Svi smo mislili da se to ne može više ponoviti, ali zahvaljujući Zlatku Daliću i njegovim vatrenima i to se dogodilo. Bilo je to ljetno vrijeme, a kako nismo baš u sve to puno vjerovali, organizirali smo si godišnje odmore. Odjednom je trebalo proizvoditi dosta stranica, a meni su naslovnice koje sam tada radio najdraže otkad sam u novinarskom i uredničkom poslu. U središtu ove knjige naravno naš je Ćiro, čovjek koji je zadužio hrvatsku medijsku scenu kao malo koja osoba. Kada niste imali o čemu pisati, onda ste nazvali Ćiru. Puno anegdota je u ovoj knjizi, puno osobnih sjećanja i doživljaja i priča, a Večernji list sretan je sretan i zadovoljan što smo i mi dio ove priče – kazao je glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić.

GALERIJA Hrvatska 'pomela' Latviju: Vatreni na Rujevici slavili sa 5:0

Zagreb: Promocija knjige "Sinovi" u čast povijesti Ćire Blaževića i njegovih Vatrenih
1/7

Ovo pitko štivo rasterećeno je nepotrebnih statističkih podataka te se čita s lakoćom i užitkom, a autori su otkrili niz zanimljivosti, nepoznatih priča o herojima o kojima nam se činilo da već sve znamo. Knjiga ne donosi samo prisjećanje na jedan od najljepših hrvatskih sportskih trenutaka, broncu 1998., već nam otkriva brojne intrige o Ćiri i njegovim sinovima. Otkriva nam kako sportski tako i društveno-politički kontekst priče o vatrenima. U ovoj su knjizi vatreni predstavljeni i na neki drukčiji način, ne samo sportski nego prije svega ljudski. U knjizi ćete doznati da je, primjerice, Davor Šuker bio sjajan i za klavirom!

Jedan od dvojice autora knjige, Andrej Maksimović, u svojim je sjećanjima na "Ćirine sinove" otkrio kako se potpisivala peticija za generale i kakva joj je tajna operacija prethodila. Otkrio je Maks u svojim sjajnim tekstovima i da je Ćiro Blažević imao paničan strah od letenja, ali i da je 1997. godine, nakon kvalifikacijskih remija protiv Danske i Slovenije, trebao biti smijenjen, a na njegovo izborničko mjesto doći slavni Johan Cruyff!

Knjiga donosi i brojne druge ekskluzive poput podatka da je Igor Štimac zamalo ostao bez mjesta za turnir u Francuskoj, no onda je kod Ćire reagirao Boban i kao pravi kapetan zaštitio važnog suigrača.

– Kod svakog spominjanja Francuske zanimalo me zašto Igor Štimac nije bio na prvom popisu. Bilo je govora da netko u HDZ-u radi za Gorana Jurića, a sam Štimac spominjao je da se mjesto čuva za Stjepana Tomasa. To je bilo posebno zanimljivo stoga što se znalo da je Bilić bio ozlijeđen. Bio sam najskloniji vjerovati da su razlozi politički jer je Štimac bio pristupio Nikoli Štedulu. No, Zvone Boban nam je otkrio pravi kontekst te priče i kako je došlo do toga da Štimac ipak bude pozvan – rekao je Maksimović.

VEZANI ČLANCI:

U razgovoru sa Zvonimirom Bobanom Maksimović je doznao zanimljivu informaciju, dosad nepoznatu javnosti.

– Tako sam reagirao ne zato da bih se miješao u Ćirino selektiranje igrača niti da bih ulazio u to koji su razlozi što Igora nema na popisu, nego zato što sam mislio da je jako bitno da se pokaže kakva smo škvadra. A kao škvadra ne možemo nekoga napustiti. Osim toga, Igor je kvalitetom i igrama zaslužio da igra u reprezentaciji. Svojom karakterističnom reakcijom u intervjuu Nacionalu Igor je dodatno uzburkao duhove, a meni je samo bio cilj da Igor ide na SP. Morao sam to diplomatski odigrati, nazvao sam Roberta Matteonija, a taj je intervju objavljen oko Božića. Tih smo dana svi bili u Hrvatskoj. Matteoni je u Puli odradio intervju sa Štimcem, i on je smirio duhove. Mene je ta situacija vratila u Čile kad smo Štimac i ja trebali biti izbačeni iz reprezentacije zbog poznate afere s misicom – otkrio je Boban u knjizi.

– Prijateljstvo između Štimca i Bobana dokazano je i kad je Štimac rekao Ćiri da zaštiti Bobana nakon polufinalne utakmice s Francuskom. Boban je to ispričao u razgovoru na Klinčeku kad smo došli na temu Štimca i nadam se da se neće ljutiti što sam ovo objavio. Sve se ovo potvrdilo do kraja jer sam informaciju provjerio i kod Matteonija. Matteoni mi je sve to potvrdio, uz detalj da je intervju odrađen u pulskom restoranu Valsabion. Nakon objave tog intervjua duhovi su se smirili. Ostalo znamo. Igor je pozvan u reprezentaciju – zaključio je Maksimović.

Knjiga od 300 stranica moći će se kupiti u Školskoj knjizi i svim većim knjižarama po cijeni od 20 eura.

VIDEO Josip Šimunić progovorio o velikoj obiteljskoj tragediji: 'Preminula je na Uskrs, dragi Bog ju je uzeo'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije