Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pa je li to moguće?

VIDEO Čudo Božje u Bakuu: Dečko iz Dubrave Marko Golubić prvak svijeta

Foto: Privatna arhiva
1/4
03.06.2023.
u 18:43

Nakon što je na velikim natjecanjima čak tri puta gubio u borbama za medalju, 22-godišnji član zagrebačkog Metalca premostio je famoznu četvrtfinalnu barikadu i otišao do kraja

Čudo Božje večeras se dogodilo u glavnom gradu Azerbajdžana. Marko Golubić, 22-godišnji član zagrebačkog Metalca, postao je prvak svijeta u olimpijskom tekvondou. Nakon Filipa Grgića (2007.) drugi muški prvak svijeta kojeg je Hrvatska producirala a uz Anu Zaninović i Lenu Stojković tek četvrti ukupno.

Nakon što je čak tri puta, na velikim natjecanjima, gubio u borbama za medalju ovaj put je premostio tu četvrtfinalnu prepreku i otišao do kraja. A ovo mu je prva seniorska medalja na velikim natjecanjima i odmah zlato. A put do vječne slave nije mu bio nimalo lak.

Kao peti nositelj, Golubić je u prvom kolu bio slobodan pa je svoj pohod na odličje započeo pobjedom nad Meksikancem Navom (9:6, 16:3). Uslijedila je uvjerljiva pobjeda nad Čehom Sittekom koji, zbog tehničke nadmoći Hrvata, nije dočekao kraj niti jedne od dvije runde (14:1, 17:5).

Kraj treće nije pak dočekao Golubićev četvrtfinalni protivnik Azerbajdžanac Eltaj Gafarov (4:6, 7:0, 17:5), možda i posljednja nada domaćina SP-a da se domognu barem jedne medalje. No, 22-godišnji Hrvat se raspucao u drugoj i, naročito, trećoj rundi koja je prekinuta minutu prije kraja jer se domaći borac pod Golubićevim tempom kondicijski slomio.

- U svim borbama Marko je bio brz i eksplozivan a i vodio je borbe taktički pametno. Vidjevši da mu borba iz klinča protiv Azerbajdžanca ne prolazi, jer je ovaj imao dobre kratke udarce nogom, Marko se udaljio i pogađao s distance - prokomentirao je Golubićev klupski trener Dejan Mesarov koji je na ovom Prvenstvu sjedio u kutu svjetskom doprvaku Ivanu Šapini te sjajnoj Doris Pole koja se ovaj put morala zadovoljiti s petim mjestom.

A peta mjesta su dosad bila obilježje Marka Golubića koji je u čak tri navrata, na najvećim natjecanjima, bivao zaustavljen upravo u četvrtfinalu. Dvaput na prvenstvima Europe i jednom na Svjetskom prvenstvu i to lani.

A da u svemu bude poetske pravde Marko je u finalu pobijedio upravo borca koji ga je na prošlo Svjetskom prvenstvu prikratio radosti. A riječ je o sjajnom srpskom borcu Stefanu Takovu koji mu je, i nakon podjele medalja, prišao u dvorani za zagrijavanje i još jednom čestitao. Baš kao i srpski izbornik Dragan Jović.

Za razliku od polufinala protiv Australca Leona Serjanovica (21:4, 15:9) kojim me Marko dominirao, finale je bio prava drama. Bilo da ste ga gledali s hrvatske ili srpske strane.

VEZANI ČLANCI:

 

Prvu rundu dobio je hrvatski borac (4:3) a drugu srpski (6:9) pa se išlo u treću rundu. A u njoj je bilo svega. Golubić je vodio, Takov je s istekom vremena izjednačio na 8:8 ali mu to nije bilo dovoljno. Naime, tada je stupilo na snagu pravilo da pobjeđuje onaj koji je osvojio više čistih bodova, a Takov je dva dobio na opomenama.

Kad je semafor pokazao da je novi svjetski prvak hrvatski borac, radosti hrvatskih navijača nije bilo kraja. A navijali su žustro svi dosadašnji osvajači medalja (Matea Jelić, Bruna Duvančić, Ivan Šapina i Lena Stojković) ali i svi ostali članovi reprezentacije koji se medalje ovaj put nisu domogli.

 

Komentara 16

PR
prajdali100
19:01 03.06.2023.

Bravo ! Nova medalja za Hrvatsku.Neću valjda i zbog ovoga dobiti opomenu.

JR
Jr48
19:18 03.06.2023.

Bravo 🙌

AP
apon
19:56 03.06.2023.

Bravo Marko!! Davnih dana se je vidjelo da ti imaš ono nešto u sebi potrebno za ovakav rezultat.Samo tako nastavi i dalje. Pozdrav iz Dubrave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije