Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST NOGOMETA

Često slušamo o novim zvijezdama, ali dugo nismo vidjeli ovakve talente. Zapamtite ova dva imena

Euro 2024 Qualifier - Group B - France v Gibraltar
Foto: CLAUDIA GRECO/REUTERS
22.11.2023.
u 16:00

Emeryjeve brojke iz ove sezone također nam puno govore o njegovoj važnosti za PSG. Od svih igrača u klubu ove su sezone samo vratar Gianluigi Donnarumma i stoper Milan Škriniar upisali više minuta od 17-godišnjaka, a u svojih 15 nastupa za PSG ​i napadačke su mu brojke prilično dobre, posebno kad se uzme u obzir da nije riječ o ofenzivnom igraču; upisao je dva pogotka i pet asistencija, od čega čak tri u Ligi prvaka.

Uoči skoroga Europskoga nogometnog prvenstva iduće godine u Njemačkoj, dva su tinejdžera posebno privukla pozornost svojim igrama te će gotovo sigurno biti važne karike moćnih reprezentacija na nadolazećem velikom natjecanju. Riječ je o reprezentativcu Španjolske Lamineu Yamalu (16) i reprezentativcu Francuske Warrenu Zaire-Emeryju (17). Svake godine čujemo priče o nekim mladim igračima koji su posebno bljesnuli igrama za velike klubove ili reprezentacije, no mnogi s pravom tvrde da su ova dva mlada nogometaša i nešto više od toga. Rekordne knjige u koje su se upisali prikaz su toga.

Napredak u ​Messijevu stilu

U kultnoj Barceloninoj nogometnoj školi La Masiji još od doba Lionela Messija neki igrač nije imao strelovit napredak kao Yamal. Momku koji je rođen u Španjolskoj otac je Marokanac, a majka iz Ekvatorske Gvineje. Uz pregršt, kako tvrde oni najupućeniji, razmažene španjolske djece bogataša u La Masiji, Yamal se od svoje sedme godine, otkako je došao u Barceloninu školu, zbog odgoja isticao po skromnosti i kulturnom ponašanju. Osim toga, uvijek je kao krilni ili središnji napadač pokazivao nevjerojatnu tehničku kvalitetu te bio mnogo bolji od svojih vršnjaka, no nikad nije htio "igrati sam", već mu je uvijek prioritet bio timska igra, a ne želja za iskazivanjem, čak i u najmlađoj dobi.

GALERIJA Uefa žestoko kaznila PSG zbog incidenata u Ligi prvaka

Euro 2024 Qualifier - Group B - France v Gibraltar
1/23

S tim karakteristikama zadobio je povjerenje svih trenera tijekom svojeg odrastanja u Barceloninim mlađim dobnim skupinama te je kod njega napravljen presedan kakav dosad nije viđen u mlađim kategorijama Blaugrane. Naime, inače mladići u Barceloni imaju A i B momčad u svakoj dobnoj kategoriji, jednu za ulazno i jednu za izlazno godište, a Yamal je jedini u povijesti kluba koji je iz A momčadi kadeta preskočio B momčad juniora i skočio izravno u juniorsku A momčad. Mnogi su unutar kluba kritizirali tu odluku i nazivali je rizičnom, ali na kraju se višestruko isplatila te je Yamal vrlo brzo postao i dio seniorske momčadi.

S 15 godina, devet mjeseci i šest dana 29. travnja ove godine postao je najmlađi debitant u povijesti Barcelone u utakmici protiv Betisa, oborivši rekord Vicenca Martineza star čak 82 godine, no tu su se njegovi rekordi tek počeli nizati. Već u prvoj utakmici prvenstva ove sezone Yamal je postao najmlađi starter u povijesti španjolske La Lige (16 godina i 38 dana), zatim je nekoliko tjedana kasnije u utakmici protiv Porta postao i najmlađi starter u povijesti Lige prvaka (16 godina i 83 dana). Rekorde je oborio i u nacionalnom dresu, budući da je "skinuo" rekorde svojeg suigrača Gavija i za najmlađeg strijelca te za najmlađeg igrača u povijesti španjolske reprezentacije, sa 16 godina i 57 dana pogotkom u svojem debiju za Furiju protiv Gruzije.

Međutim, uza sve te rekorde važno je naglasiti da Yamal nije samo tu da bi skupljao takva postignuća. Njegova igra i u dresu Barcelone i u dresu Španjolske donosi prevagu za momčadi, što je pomalo i zastrašujuće kad se uzme u obzir da je riječ o momku rođenom 2007. godine.

VEZANI ČLANCI:

A još više prevage u redovima svojih momčadi donosi Warren Zaire-Emery, 17-godišnji središnji veznjak koji je u iznimno kratkom razdoblju uistinu postao jedan od ključnih igrača velikoga Paris Saint-Germaina. Talijan Marco Verratti više je od deset godina besprijekorno vodio momčad PSG-a iz vezne linije te su se mnogi pribojavali hoće li za njega biti dostojnog nasljednika kad je ovog ljeta otišao u katarski Al-Arabi. U tog se nasljednika nevjerojatnom lakoćom i brzinom prometnuo upravo Zaire-Emery te oni koji pomno prate PSG ističu da je trenutačno samo Kylian Mbappé važniji igrač za parišku momčad od njega. Riječi trenera Luisa Enriquea više nego dovoljno govore o njegovoj važnosti.

– Toliko sam sretan što imam igrača ovakve kvalitete. Po njegovoj igračkoj inteligenciji više mi se čini da ima 37 nego 17 godina, igra kao da ima stotine utakmica u svojim nogama. Ne samo da je jedan od naših najinteligentnijih igrača, nego je i skroman i marljiv – rekao je Enrique, a pohvale za tinejdžera imao je i Mbappé:

– Uopće nas nije briga što ima samo 17 godina, ima odličnu osobnost, gard i karakter i to je ono što želimo ovdje.

Zabija u Ligi prvaka

Emeryjeve brojke iz ove sezone također nam puno govore o njegovoj važnosti za PSG. Od svih igrača u klubu ove su sezone samo vratar Gianluigi Donnarumma i stoper Milan Škriniar upisali više minuta od 17-godišnjaka, a u svojih 15 nastupa za PSG ​i napadačke su mu brojke prilično dobre, posebno kad se uzme u obzir da nije riječ o ofenzivnom igraču; upisao je dva pogotka i pet asistencija, od čega čak tri u Ligi prvaka.

VEZANI ČLANCI:

Kad govorimo o njegovu igračkom profilu, riječ je o nogometašu koji na terenu radi apsolutno sve. U izgradnji napada ima izrazitu kvalitetu u nošenju lopte, driblinzima i dodavanju, bez lopte ima sjajan osjećaj za pozicioniranje, čvrst je u duelima na tlu i u zraku, a po brojkama također vidimo da se zna pridodati i u završnici. Uza sve to, kao i kod Yamala, Zaire-Emery vlasnik je već mnogih rekorda: najmlađi igrač i strijelac u povijesti PSG-a te treći najmlađi igrač u povijesti francuske reprezentacije.

Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego reći: Lamine Yamal i Warren Zaire-Emery – zapamtite imena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije