Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA PSIHOLOŠKA KOMORA

Čerenšek nema licencu za sportskog psihologa!

Čerenšek
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
09.02.2017.
u 23:05

– Čerenšek je pogriješio što sebe spominje kao sportskog psihologa, a nema dopusnicu, što nije u skladu s etičkim kodeksom.

Nakon što ga je izjavama “oprao” kondicijski trener Mirko Krolo, a ne sjećamo se da je taj mirni čovjek ikad ikoga tako javno napao, psihologu hrvatske rukometne reprezentacije Igoru Čerenšeku dogodila se još jedna neugoda. Prozvala ga je i Hrvatska psihološka komora, odnosno njezin Stručni razred za psihologiju sporta u čijem priopćenju stoji:

Morao bi zadovoljiti formu

“Slijedom posljednjih medijskih nastupa vezanih uz rad psihologa rukometne reprezentacije Igora Čerenšeka, ovime se želimo ograditi od njegova rada i djelovanja unutar područja psihološke pripreme u sportu, kao i njegovih istupa u javnosti. Gospodin Čerenšek nema posebnu dopusnicu za rad u području psihološke pripreme sportaša čije je stjecanje regulirano propisima koje je usvojila Skupština Hrvatske psihološke komore... A svrha donošenja ovakve regulacije – vezano uz dopusnicu, a i korištenje naziva ‘sportski psiholog’ – zaštita je korisnika od pružanja nestručnih oblika usluga... Posebna dopusnica je dokument koji potvrđuje da sportski psiholog posjeduje kompetencije za obavljanje psihološke pripreme u sportu i njome našim korisnicima želimo osigurati kvalitetu, profesionalnost i etičnost u obavljanju psihološke djelatnosti.”

Hrvatska psihološka komora trenutačno ima 13 licenciranih sportskih psihologa, ali i 13 psihologa koji pohađaju edukaciju za stjecanje posebne dopusnice za rad u području psihološke pripreme sportaša, no ni na jednom popisu nema Igora Čerenšeka. A riječ je o mladom čovjeku (33) koji je studirao psihologiju na američkom sveučilištu (Minnesota) i koji bi za to trebao pronaći vremena i zadovoljiti nešto što je tražena forma. Uostalom, sportski psiholog nije zanimanje poput trgovca pa da nije važno što si po zvanju i imaš li sve dokumente jer u ovom slučaju posebna dopusnica je i dokaz stručnosti. A ona je, kada radite s nečijom psihom, jako važna.

Bez obzira na to što su nam nerijetko rame za plakanje ili izvor savjeta za izlaz iz neke tjeskobne situacije, i psiholozi griješe pa je tako i Čerenšek učinio pogrešku kada se bavio ocjenjivanjem kondicijske pripremljenosti rukometne reprezentacije.

– Bilo tko od psihologa ne bi trebao omalovažavati bilo čiji rad, pogotovo ne rad suradničke struke jer to jednostavno nije etično. A Komora je istupila da bi zaštitila struku, da ne bi došlo do generalizacije pa da se sportski psiholozi povezuju s ispadima i prozivanjem drugih suradničkih struka, što nikako nije praksa – objašnjava Anđelko Botica, predsjednik Povjerenstva za posebne dopusnice Stručnog razreda za psihologiju sporta Hrvatske psihološke komore, te dodaje:

– Čerenšek je pogriješio što sebe spominje kao sportskog psihologa, a nema dopusnicu, što nije u skladu s etičkim kodeksom.

Damir Martin ga je hvalio

Čerenšek je bivši plivački olimpijac (Atena 2004.) koji danas vodi tvrtku “Mentalni trening” kojoj je specijalnost psihološka podrška sportašima i koja nije bez uspjeha u svijetu sporta. Štoviše, nakon osvajanja olimpijskog srebra u nezaboravnoj utrci samaca, Igora i njegovu prvu suradnicu Anu Kotzmuth javno je hvalio Damir Martin, a “Mentalni trening” je dvije godine bio i podrška Borni Ćoriću (od 2013. do 2015.). Ono što razlikuje Anu Kotzmuth i Igora Čerenšeka jest da ona ima posebnu dopusnicu HPK, a Igor nema. 

Komentara 1

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
00:36 10.02.2017.

pa ako je gobac veči rukometni stručnjak od balića i metličića, ne vidim razloga zašto se i ovaj nebi nazivao stručnjakom. danas su u hrvatskoj, u sportu stručnjaci svi, samo stručnjaci nisu oni koji su se radom, školovanjem i rezultatima dokazali. danas gobac i onaj predsjednik hrs-a odvjetnik donose najstručnije odluke u sportu, a to je kadroviranje reprezentacije. strašno i žalosno je da gobac u rukometu misli kako bolje od balića zna tko treba voditi reprezentaciju, eto to su hrvatski zakoni... dok zakon iz sporta ne makne takve likove, neće hrvatska iči naprijed

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije