Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI IZBORNIK

Čačić stvorio klimu u kojoj su igrači opušteni i bezbrižni

Ante Čačić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/8
04.06.2016.
u 11:30

Hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv San Marina na Rujevici (20.15 sati) posljednju test-utakmicu uoči puta na Euro u Francusku

Hrvatski brk broj jedan Ante Čačić u pripremama za Euro imao je ulogu – astronoma. Proučavati pažljivo, iz dana u dan, od jutra do sutra, zvijezde kockastih, uklopiti ih u galaksiju i osigurati da gravitiraju jedni drugima. Stvoriti ravnotežu.

– Samo ako svi s popisa za utakmicu budemo jedno, tada možemo uspjeti – upozorio je i Modrić.

Ne može ni Ronaldo sve sam, to je želio naglasiti.

U momčadi ima, po mišljenju mnogih, ključnog Realova igrača. Ima i dečka koji se nametnuo u Barceloni i drži leđa Messiju. Ima prekaljenog senatora Darija Srnu koji je sve igrače dočekivao kao klince.

Ima Matea Kovačića koji očekuje da će nastupati barem u reprezentaciji. Pa Marcela Brozovića, koji bi mogao na klupu, gledati u igri Milana Badelja.

Učio na Lovrenovu slučaju

Ima Šimu Vrsaljka koji sjedi na klupi, a traži ga madridski Atletico. Svaki od njih uvjeren je da je baš on taj koji bi trebao igrati. Dakle, šef ima itekako sklizak teren. Vrlo lako mogao bi netko podići glas: – Zašto ne igram ja?

Sjetite se slučaja Dejana Lovrena.

Čačić to želi izbjeći i to mu je prvi i osnovni zadatak. Momci ionako znaju igrati. Jedino su pričuvni vratari, inače simpatični dečki, svjesni da idu na izlet.

– Bolje da ne igram, jer to bi značilo da su se Subašić i Kalinić ozlijedili ili dobili kartone – kaže veselo treći vratar Ivan Vargić.

Eh, ali kako to učiniti? Nametati autoritet ovih dana na pripremama u Svetom Martinu na Muri ili u Rovinju nije mogao. Ne bi to bio pravi put, jer društvo je naviklo biti pod palicom Zidanea, Guardiole, Simeonea... On je odabrao – prijateljski put.

– Želio sam dečke približiti gledateljima, odveo ih u šetnju, čak smo bili prvih dana i na Trgu bana Josipa Jelačića – veli Čačić.

Otvarao je treninge gdje god je mogao. Cilj je tom “astronomu” bio uvjeriti kockaste da nisu – svemirci. Nije bilo povišenih glasova, stresa i pritisaka. Tko se želi kupati u moru – može, bazen – može, macchiato na štekatu – nema problema, torta – uzmi, romobil – zašto ne...

Čak ih je u Rovinju odveo na večeru u restoran “Pineta” poznat po roštilju. Ali, na treningu se potom radilo punom snagom. Igrao je na kartu – savjesti.

Evo još jednog banalnog primjera koji pokazuje koliko je pazio da igračima ništa ne fali. Vozač Ivo svaki bi put prije odlaska na trening parkirao autobus par stotina metara u debeli hlad, kako igrači te dvije minute vožnje ne bi proveli u sparini.

Izbornik čuvao igrače

Sumnjamo da je ijednom pokucao na vrata sobe ne bi li provjerio tko spava. Više je tip koji će im, ako treba, posuditi i punjač za mobitel.

– Kod Nike Kovača to je bilo mnogo strože. Sad je mnogo ležernije. Svaki trener ima svoj način rada, a ovaj Čačićev je drukčiji – kažu igrači.

Nije teško zaključiti da im to odgovara. Postavio je stvari tako da je on čovjek koji se ne nameće, ali kontrolira i usmjerava neprimjetno stvari u smjeru u kojem želi.

Čak ih je sakrio i od medija, tek po dvojicu dovodio na par minuta pred kamere svaki dan, spasio ih iscrpnih priča, gostovanja u TV prijenosima uživo, sjedenja s novinarima.

To oni, u pravilu, ionako ne vole. Išao im je uz dlaku koliko je god mogao. Čak je i on, neformalno, pitao novinare.

– Kako se to tebi čini? Što misliš – iskreno je pitao nakon što je objavio popis trojca koji neće na Euro pa dodao:

– Teško mi je bilo... Baš je teško nekome reći da neće na put.

Ponašao se ljudski. Stajao na zemlji. Pa i Modrić je pozvao na skromnost. Pazite, to su dečki koji se voze u Bentleyima i Porscheima. A Čačić u – Smartu. I time je želio pokazati koji kurs drži.

Na pripremama za SP 2006. znalo se dogoditi da s jedne strane trenira “jug”, a s druge “sjever”. Ovdje su svi – škvadra. Igrači mu na treninge dolaze nasmiješeni.

U igri, to se sve ionako zna. Pa čak pred njih nije stavljao ni teške utakmice – San Marino za kraj. Da se raspucaju. Ne i umore.

Usto, i Luka Modrić je na poštedi, ne pamti se da nije odigrao nijednu utakmicu prije odlaska na Euro. Nije igračima nametao ni videoanalize s igrom Turske ili Češke.

Dozira, pomalo. Bit će vremena. Sa strane, sve to izgleda vrlo ležerno. Nema euforije, nema skandala, ni gore, ni dolje. Radi se polako, dan po dan. Latentno priprema vatrene da zavriju. Čačićev pristup...

>>Čačić: Protiv San Marina šest izmjena, to će mi dati ideju tko treba igrati na Euru

Komentara 14

IN
Inspector
12:42 04.06.2016.

Pljuvaci pljuju cijelo vrijeme. Jovanovicevci samo hoce komunjare u repki, ali ne daj Boze slucajno Hrvatska ostvari uspjeh transformacija u Caciceve navijace od prvog dana. A obratno, nastavljaju pljuvat i znali su..

VI
virkom
14:45 04.06.2016.

Ma čujte, svi oni ZNAJU igrati nogomet! Jel tako??? Njih samo treba opustiti i na dan utakmice ukazati na opasnosti protivnika. To je sve! Kakve analize, kakvi bakrači? Čačić radi super. Za sada... Ako još pogodi prvih 11 protiv Turskee i mi ih pobijedimo (što naravno nije nemoguće) odjednom ćete ga svi dizati u nebesa! Ajte molim vas! Pa nisu oni MI, početnici i neznalice. Oni taktiku svih formacija imaju u malom prstu. Radi se samo o motivaciji. Psiha... ništa drugo.

JO
jovanovic
19:12 04.06.2016.

bitno je da oni gledaju big brother ako osvoje bod bit ce uspjeh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije