Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat na putu Dinamu

Budućnost je hrvatske reprezentacije, taj bi trenirao i noću da može

03.04.2019.
u 07:35

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih trenera u svojoj velikoj karijeri ima dobar dio zasluga za uspješne karijere mnogih hrvatskih vratara poput Dominika Livakovića, Tomislava Piplice, Vladimira Vasilja, Dragana Stojkića i mnogih drugih

Na putu do najvećeg uspjeha Dinamovih juniora u povijesti stajat će zagrebački dečko, i to između vratnica. Gol Chelseaja danas će u četvrtfinalu juniorske Lige prvaka (16 sati) protiv Modrih braniti Karlo Žiger, 17-godišnji vratarski talent koji je u redove bluesa stigao prije više od pet godina te zadržao važnu ulogu u svim dobnim uzrastima u kojima je nastupao.

Kad Zagrepčanin ode u Chelsea, mnogi bismo pretpostavili da je u redove plavaca došao iz Dinama, no Karlo je zapravo proizvod famoznog Zagrebella, pod palicom jednog od najuspješnijih vratarskih trenera na našim prostorima, 74-godišnjeg Željka Nježića.

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih trenera u svojoj velikoj karijeri ima dobar dio zasluga za uspješne karijere mnogih hrvatskih vratara poput Dominika Livakovića, Tomislava Piplice, Vladimira Vasilja, Dragana Stojkića i mnogih drugih.

Da skratimo, popularni “Deda” trenirao je 50-ak vratara koji su zaigrali u prvoj HNL, a Karlov uspon mogao bi biti jedan od najvećih uspjeha Dedina famoznog stila treniranja.

Nježić: Karlo upija kao spužva

– S osam godina počeo sam ga trenirati u Zagrebu, a već je s 12 otišao van. Kad ima praznike i dođe u Hrvatsku, radimo zajedno. Uživam raditi s Karlom, izvrsno je odgojen i voli trenirati. Da može, trenirao bi i po danu i po noći. Kao spužva je. Upija, sluša i ima odlično razvijene radne navike. Nikad nisam trenirao takvog momka. Imamo odličnog mladog golmana za budućnost reprezentacije – ističe skromni, ali vrhunski zagrebački trener vratara.

Mjesto u Londonu zavrijedio je tijekom ljetnog kampa koji je organizirao milanski Inter. Tamo su ga pronašli skauti, nekoliko je puta probno otišao u London na tjedan-dva i oduševio je pa je stoga zaradio poziv za stalno.

Svoj je status zadržavao sjajnim partijama, što na većim, što na manjim utakmicama, a u klubu kao njegovu najveću prednost najviše ističu mentalnu snagu uz, naravno, odlične fizičke predispozicije.

Najviše o njegovu uspjehu u mlađim uzrastima londonskog giganta govori činjenica da je sa 17 na leđima prvi vratar momčadi do 19 godina, što je za njega gotovo standardno jer igra za starije uzraste otkako je došao u London.

Živi u Londonu s ocem Darkom koji je fasciniran kako su mu se sinovi brzo snašli. Naime, uz Karla u Londonu živi i njegov mlađi brat Luka (13) koji također radi pod skautskim okom kluba sa Stamford Bridgea, a nastupa za Wimbledon.

U siječnju ove godine Karlo je dobio priliku prvi se put okušati u seniorskom nogometu na Otoku. Posuđen je petoligašu Suttonu za koji je odradio jedan nastup u FA Trophy kupu te je pokupio brojne pohvale iako je Sutton poražen s 3:0.

Horkaš protiv Žigera

Posudba sa Suttonom, međutim, otkazana je ubrzo nakon njegova debija za klub kojem je posuđen. Vraćen je u London zato što su skauti shvatili da im je potreban u Ligi prvaka te je bio odličan u dvoboju osmine finala protiv Montpelliera, što govori i više nego dovoljno, pogotovo u klubu s nepresušnim izvorom talenata poput Chelseaja.

Dva hrvatska vratara imat će važnu ulogu danas na Stamford Bridgeu. Dok će Žiger pokušati otežati život svojim sunarodnjacima, vratar i kapetan Dinama Dinko Horkaš pokušat će drugo kolo u nizu zagorčati život Englezima nakon što je bio junak raspucavanja u osmini finala protiv Liverpoola s dva obranjena jedanaesterca.

Dva fenomenalna hrvatska vratara na najjačoj europskoj sceni mladih nada. Kad uz to dodamo Livakovića, Posaveca, Kotarskog, Pandura, Grbića, da ne nabrajamo unedogled, hrvatska vratarska scena trebala bi uživati 
odličan period na reprezentativnoj razini, nešto što baš ne možemo reći za svaku poziciju na terenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije