Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Peršon:

Bojkot želi manja grupa Armade, cijela će Rujevica biti uz vatrene

Hrvatska
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
06.10.2017.
u 13:00

- Atmosfera oko reprezentacije je malo poljuljana nakon poraza od Islanda i Turske, no plasman na SP još nije ugrožen jer je i dalje sve u našim rukama.

Kamo god krenula, osim valjda u Osijek, hrvatska nogometna reprezentacija prisiljena je u vlastitoj domovini igrati utakmice visokoga rizika i strepjeti od reakcija tribina. Tako je Armada uoči kvalifikacijskog sraza s Fincima u Rijeci najavila da na Rujevici neće biti organiziranoga navijanja za Hrvatsku, kao oblik otpora prema vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza.

Zanimljivo, bit će to tek druga kvalifikacijska utakmica kojoj će Rijeka biti domaćin, nakon sraza s Letonijom u listopadu 2011. godine, kada je Hrvatska slavila pobjedu 2:0. Za usporedbu, u Osijeku su dosad igrana četiri kvalifikacijska ogleda, u Splitu pet, a u Zagreb čak 48. U dosadašnjih 12 nastupa u Rijeci, na Kantridi i na Rujevici, hrvatska reprezentacija nikada nije poražena, a u prosjeku su je gledala 5893 navijača. Na Rujevici je ostvarila i najuvjerljiviju pobjedu u povijesti, 10:0 protiv San Marina, u predvečerje prošlogodišnjega Europskog prvenstva.

I u današnjem sudaru s Fincima (87. na Fifinoj ljestvici, Hrvatska 18.) potpora s tribina bit će neprocjenjiva, iako nakon priopćenja Armade cijela priredba možda dobiva jednu sasvim drugu dimenziju.

Razgovarali smo s dvojicom bivših nogometnih reprezentativaca iz Rijeke, Sašom Peršonom (52) i Igorom Budanom (37), i obojica tvrde da će Hrvatska na Rujevici imati potporu publike.

Hrvatska
1/23

- Pročitao sam na društvenim mrežama poziv na bojkot navijanja za Hrvatsku, no pripisao bih to jednoj manjoj grupi Armade koja time želi iskazati nezadovoljstvo radom vodstva Hrvatskoga nogometnog saveza. Uvijek se nađe netko nezadovoljan, no ne bih tome pridavao važnost. Riječka publika sigurno će stati iza naše reprezentacije – tvrdi Peršon, sudionik prve utakmice naše selekcije od samostalnosti, protiv SAD-a u listopadu 1990. godine.

Kaže da od HNS-a nije dobio pozivnicu za utakmicu s Finskom, pa još važe hoće li uopće doći na Rujevicu.

- Atmosfera oko reprezentacije je malo poljuljana nakon poraza od Islanda i Turske, no plasman na SP još nije ugrožen jer je i dalje sve u našim rukama. Uvjeren sam da izostanci brojnih ozlijeđenih igrača neće utjecati na našu izvedbu i da je hrvatska reprezentacija i u takvom sastavu dovoljno jaka da pobijedi Finsku. I onda u pobjedničkom raspoloženju dočeka odlučujuću bitku s Ukrajinom – ističe Peršon.

Igrač odluke protiv Finaca?

- Volio bih da to bude Andrej Kramarić, baš zbog toga što je iz Rijeke krenuo u inozemstvo. Ovo je prava prilika da se pokaže pred publikom koja ga je uvijek voljela i cijenila. Očekujem i eksploziju Ivana Perišića te Marija Mandžukića, koji su ovdje prošle godine na utakmici protiv San Marina bili u vrhunskoj formi – zaključio je Peršon.

Igor Budan također ne dvoji da će Hrvatska na Rujevici biti dočekana i ispraćena ovacijama.

- Takvo je pitanje zapravo izlišno. Zna se što je reprezentacija ostvarila u prošlosti i kako naši igrači u inozemstvu predstavljaju svoju zemlju. Zna se kako su Hrvati bili složni od 1991. do 1995., kao i uvijek kada igra reprezentacija, u bilo kojemu sportu. Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje i kritiku, jasno mi je da HNS godinama prati loš glas, no kada sudac označi početak utakmice, svi na stadionu trebaju biti koncentrirani na potporu našim igračima – kazao je Budan.

Strahujete li rezultatski od sraza s Fincima?

- Ne treba isticati tko je u toj utakmici favorit, i ovo je prava prilika da naši igrači otklone sve sumnje u svoju posvećenost najvažnijem cilju, odlasku na SP. Dovoljno su zreli i stalo im je i te kako da odnosom prema svome poslu i pobjedom anuliraju sve negativnosti koje ih prate u posljednje vrijeme. Jednostavno, ta naša velika imena trebala bi biti prevaga, a moj favorit od igrača u toj utakmici je Mario Mandžukić. Čujem da je ovih dana posjetio zubara u Rijeci, nadam se da je otklonio teškoće i da će protiv Finaca igrati optimalno – zaključio je Igor Budan.

Hrvatska reprezentacija nakon utakmice s Finskom noćit će u Opatiji te na Rujevici u subotu ujutro održati trening. Potom odlazi u Zagreb te u 17.35 iz Zračne luke dr. Franjo Tuđman putuje u Kijev. 

Komentara 13

CR
crodux
13:47 06.10.2017.

uvijek za Hrvatsku, 1941, 1991, 2017 živjeli!

BE
Berlioz
14:33 06.10.2017.

Potpora Hrvatskoj nikad nije upitna bez obzira na galamu malobrojne ali glasne skupine koja nas uvjerava u suprotno.

QU
quovadis
23:04 06.10.2017.

Da vatreni? A oni kao led vec godinama. Nosite se u materinu svi od reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije