Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odradio prvi trening

Bjelica je osmi hrvatski trener u Bundesligi, debitirat će protiv Bayerna

1.FC Union Berlin - New Coach Nenad Bjelica Press Conference
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/5
28.11.2023.
u 15:33

U Nenadu Bjelici dobili smo iskusnog trenera koji je uspješno radio u raznim zemljama. On ima jasnu ideju kako želi voditi momčad – kazao je Dirk Zingler, predsjednik Union Berlina

Nenad Bjelica sutra će debitirati na klupi Union Berlina. Opet ćemo u ozbiljnom nogometnom sustavu imati hrvatski štih, jer će Bjelicu u njemačkoj prijestolnici dočekati naš reprezentativac Josip Juranović. Bjelica će tako postati osmi hrvatski trener u Bundesligi. U tom su društvu još Zlatko Čajkovski, Branko Zebec, Ivica Horvat, Otto Barić, Josip Skoblar, Zvonimir Soldo i Niko Kovač.

Uspjeli bez milijardera

Bjelica je tako, nakon epizoda u Dinamu, Osijeku i Trabzonsporu, napravio još jedan veliki trenerski iskorak, preuzevši klub iz Lige petice koji igra u Ligi prvaka, elitnom europskom natjecanju. Podsjetimo, Bjelica je nakon igračke karijere bio trener austrijskoga Kärntena te bio u Lustenauu, Wolfsbergeru i bečkoj Austriji. Nakon rada u Italiji i Poljskoj, vratio se u Hrvatsku, gdje je dvaput osvojio prvenstvo i jednom Kup s Dinamom, a kasnije dvije godine bio trener Osijeka. U najužem Bjeličinu stožeru bit će njegov sin Luka, kao i Danijel Jumić, bivši trener Istre i voditelj Osijekove nogometne škole, koji se stožeru priključio u turskom Trabzonsporu.

Prije samo pet godina, Union Berlin igrao je drugu ligu, a ove je sezone u skupini Lige prvaka, s madridskim Realom, Napolijem i Bragom. Kakav iskorak u tako kratkom razdoblju. U Berlinu kažu kako je taj proces odrađen bez potpore države, vlasnika milijardera ili velikih igračkih imena. Klub je potpuno u vlasništvu navijača, financira ga više od 40 tisuća navijačkih članova, a ti članovi donose ključne odluke poput imenovanja izvršnog direktora i odbora. Bjelica je naslijedio Ursa Fischera, švicarskoga nogometnog trenera koji je bio jedna od ključnih figura kluba u posljednjih pet godina. Imat će tešku zadaću, najprije u skupini Lige prvaka, a potom i u domaćem prvenstvu, u kojem je Union Berlin, nakon 12 kola, na pretposljednjem mjestu sa sedam bodova. Momčad je prošlu sezonu završila na četvrtom mjestu.

– Union je vrlo dobro vođen klub u jednoj od najboljih europskih liga. Moja je zadaća izvesti momčad iz ove teške faze i ponovno pokazati snagu. Veselim se ovom izazovu. Želim igrati dobro organiziran, aktivan i dominantan nogomet te imati igrače koji su spremni preuzeti odgovornost. Od sada ćemo zajedno raditi na tome – rekao je Bjelica.

Direktor Uniona Oliver Ruhnert je istaknuo:

– Uvjeren sam da će se Bjelica sa svojim dugogodišnjim igračkim i trenerskim iskustvom dobro uklopiti u našu momčad. Učinit ćemo sve da poboljšamo sportsku situaciju i uspješno odradimo posao ostanka u ligi. Veselim se suradnji s njim...

Bjelica će na klupi debitirati u srijedu u Ligi prvaka kada Union gostuje kod Brage. Nijemci su u najužem izboru za trenera imali nekoliko imena, jedno je od njih i Raul Gonzales, legendarni napadač madridskog Reala. Za hrvatskog stručnjaka u Berlinu su se odlučili, među ostalim, vjerojatno i zbog njegovih trenerskih principa bliskih njemačkom mentalitetu. Nije nevažno da Bjelica priča i pet stranih jezika, među ostalim i njemački. Također, Bjelica je u karijeri igrao za Kaiserslautern (2001. – 2004.), svlačionicu je u to doba dijelio s igračima kao što su Tim Wiese, Mario Basler, Perica Ognjenović, Miroslav Klose, a trener mu je bio i Andreas Brehme, legendarni njemački reprezentativac.

Ozbiljan sustav

Bjeličin angažman u tako ozbiljnom sustavu sigurno će pridonijeti našem nogometnom i trenerskom imidžu u svijetu i to je zapravo jako važan benefit u ovoj priči. Naš je trener posljednjih mjeseci, nakon otkaza u Trabzonsporu, imao mnogo ponuda, među ostalim i iz Saudijske Arabije, koja je u posljednje vrijeme postala jedna od najatraktivnijih trenerskih destinacija. No, sve te ponude odbio je iščekujući onu koja će mu u CV-u biti posebno istaknuta.

– U Nenadu Bjelici dobili smo iskusnog trenera koji je uspješno radio u raznim zemljama. On ima jasnu ideju kako želi voditi našu momčad i kakav bismo nogomet trebali igrati. Dajemo mu povjerenje sa zadatkom da nas ponovo dovede do uspjeha. Bjelici i cijeloj ekipi želim dobar početak zajedničkog rada – kazao je Dirk Zingler, predsjednik kluba.

Prvu će utakmicu u domaćem prvenstvu Bjelica igrati protiv Bayerna u subotu.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije