Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILA DETALJE

Bila je u automobilu koji je odvezao Dražena u smrt: 'Njegova djevojka...'

Dražen Petrović i Hilal Edebal
Foto: Screenshot/TRT/Monografija Dražena Petrovića
1/4
07.06.2019.
u 19:00

Draženova majka Biserka Petrović željela je upoznati Turkinju, a to joj je 2017. godine omogućila TRT televizija koja je i snimila taj susret. U videozapisu je Hilal odgovorila na brojna pitanja

Prošlo je 26 godina kako je Dražen Petrović napustio ovaj svijet. Tog kobnog 7. lipnja 1993., na autocesti kod Denkendorfa, nadomak Ingolstadta u Njemačkoj. U automobilu je bio s još dvije žene - djevojkom Klarom Szalantzy, bivšom košarkašicom i modelom koja je i upravljala golfom, te Hilal Edebal, u to vrijeme talentiranom 23-godišnjom košarkašicom koja je u toj prometnoj nesreći izgubila pamćenje. Njih dvije došle su po Dražena u zračnu luku u Frankfurtu, nakon što je s ostatkom reprezentacije doputovao iz Poljske, s kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Oni su za Zagreb nastavili avionom, on je sjeo u automobil...

Oko 17:30 toga dana, Golf se punom brzinom zabio u kamion u cisternu, a Dražen, koji je sjedio na suvozačkom mjestu, na mjestu je poginuo. Ostale dvije djevojke preživjele su nesreću. Hilal sa spomenutom amnezijom, a Klara s tek lakšim ozljedama i ogrebotinama.

Draženova majka Biserka Petrović željela je upoznati Turkinju, a to joj je 2017. godine omogućila TRT televizija koja je i snimila taj susret. U videozapisu je Hilal odgovorila na brojna pitanja.

- Upoznale smo se  puno prije nesreće, bile smo još mlade i obje smo igrale košarku. Imale smo 11 godina, družile smo se godinama, postale smo prave prijateljice. Kada sam otišla studirati u SAD ostale smo u kontaktu. Ponovno smo se srele u Njemačkoj, dan prije nesreće. Otišle smo po Dražena na aerodrom i užasno mi je žao što ga se ne sjećam, Taj dio mog mozga je izgubljen. Ničeg se ne sjećam. Ne sjećam se ni da sam sjedila iza njega, na zadnjem sjedištu, a to znam jer su mi rekli - rekla je na početku Hilal. 

Što je dovelo do nesreće?

- Klara je vozila prebrzo, ali bili smo jedini auto na cesti. Udarili smo u kamion. Koliko sam čula, nitko od nas nije bio vezan pojasom. Dražen je izletio kroz prozor, kroz vjetrobranska stakla. Umro je na mjestu. Ja sam bila u komi dugo nakon nesreće.

Jeste li ikad razgovarali kasnije s Klarom o nesreći?

- Rečeno mi je da me nekoliko puta posjetila dok sam bila u bolnici u komi. Kad sam se probudila, došla je nekoliko puta, ali odjednom je nestala. Dražen je bio ogromna košarkaška zvijezda i neki ljudi iz njegove zemlje su govorili da je Klara kriva za nesreću, da ga je htjela ubiti. Nesreća je bila njena krivica, ali nije to namjerno napravila. Voljela ga je, planirali su vjenčanje i osnivanje obitelji.  

Što se poslije nesreće dogodilo s vama, kakve su bile posljedice?

- Proživjela sam užasan period. Sjećala sam se svoje obitelji i prijatelja. Moja majka je stalno ispitivala doktore hoću li preživjeti. Rekli su joj da ću se sigurno probuditi jer sam mlada i imam zdravo, jako tijelo kao košarkašica, ali da ne znaju ništa više od toga i kakve će posljedice ostati za mozak.

Što vas je najviše mučilo?

- Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja baš tad bila u Njemačkoj.

Kako ste se osjećali kad ste čuli da vas Biserka Petrović želi upoznati? 

- Bila sam uzbuđena, nisam mogla vjerovati jer je to stvarno odlična ideja. Istovremeno, osjetila sam i strah jer nisam znala što će me pitati, hoću li joj moći odgovoriti. Nadala sam se da ne očekuje previše zbog moje amnezije - zaključila je Hilal. 

>>>> Pogledajte gostovanje Aleksandra Petrovića na Večernji TV-u

Ključne riječi

Komentara 6

KE
kentie
12:26 09.06.2019.

Ali ta, onda mlađahna novinarka Klara Szalanty je bila toliko loša vozačica da je njezin muž, čuveni bivši njemački igrač Oliver Bierhof joj zabranio da vozi obitelj jer je u dva navrata skoro smrtno unesrećila cijelu obitelj. Neki ljudi, bilo žene ili muškarci su toliko loši vozači da su permanetna plutajuća opasnost za sve dionike saobraćaja. U njima naime postoji permanentno patološki manjak samopouzdanja u vožnji odakle ih hvata panika i histerija koja onda dovodi do neshvatljivih nesreća. Zanimljivo je, da psiholozi koji provode psihološka testiranja budućih vozača to ne primjete na psihološkim testovima...i onda se događa to što se događa...

KE
kentie
12:34 09.06.2019.

Ima još jedan bizarni detalj...godinu dana nakon nesreće Klara Szalanty smogla je hrabrost da posjeti obitelj Petrović u Zagrebu. Kad je mama Biserka vidjela tko je zvonio i pozvonio, smjesta je ukletoj Klari zalupila vrata. Mamu Biserku moramo shvatiti...puno je i preveliko majčino srce u tuzi, muci, jadu i čemeru što više na svijetu nema takvog sina, genijalca nad genijalcima, legende nad legendama europske košarke, i ljudine nad ljudinama...moja malenkost osobno se uvjerila u veličinu, genijalnost, ali i skromnost i jednostavnost velikog i neponovljivog Dražena....

MT
makan tahi
21:34 07.06.2019.

i , šta o tome misle oni koji misle da žene voze dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije