Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATERPOLIST GODINE

Bijač donosi sigurnost i mirnoću, a Garcia je veliki potez Saveza i struk

Marko Bijač
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
15.12.2018.
u 11:18

– Najveći problem Hrvatske je glomazan, neučinkovit i iznimno skup državni aparat. Koji uzrokuje veliko porezno opterećenje pa je Hrvatska 12. država u svijetu po poreznoj presiji.

Bio je sjajan sidraš, težak za čuvanje jer bi uvijek čuvaru znao izmigoljiti, potom je uspješno plovio i u poduzetničkim vodama, da bi, neočekivano, završio u politici.

Vedran Jerković od ožujka 2017. voditelj je Mostova Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo.

Marko Bijač
1/5

Pa, otkud vi u politici?

– Moj politički angažman dogodio se spontano. S bivšim državnim tajnikom za energetiku Antom Čikotićem poznajem se dugi niz godina. I surađivali smo na nekim projektima 2012. i 2013. godine. Tada mi je Ante govorio o nekim sjajnim ljudima iz Metkovića – Nikoli Grmoji i Boži Petrovu – i pozvao me da se aktivnije uključim u tu priču. Očito im se svidjelo kako razmišljam pa sam pozvan u Savjet za gospodarstvo.

I koji je najveći problem Hrvatske danas?

– Najveći problem Hrvatske je glomazan, neučinkovit i iznimno skup državni aparat. Koji uzrokuje veliko porezno opterećenje pa je Hrvatska 12. država u svijetu po poreznoj presiji. Plaćamo usluge hostela po cijeni hotela s pet zvjezdica. Kada na to dodamo drugi problem – pravosuđe, onda nije ni čudno da dolazimo do trećeg – iseljavanja.

Najboljim vaterpolistom u 2018. smatrate Bijača?

– Vratar je to koji svojim obranama daje sigurnost i mirnoću suigračima. Samo što se ta sigurnost kod njega može ispisati velikim slovima. Njegove su reakcije čudesne i svakako je jedan od najjačih aduta naše reprezentacije.

Što vam se svidjelo kod Bušlje?

– Također stožerni igrač reprezentacije, a sada i Olympiakosa. Igrač koji ima sve: snagu, sjajne plivačke sposobnosti, šut i – ono što je najvažnije – te kvalitete uvijek stavlja u funkciju kolektiva. Igračina za poželjeti.

Lončar?

– Koliko su Marko i Andro važni za obranu, toliko je Luka važan za napad. Dokazao je da nije samo vrhunski sidraš, nego po potrebi i branič. Svojim pristupom i borbenošću apsolutno je zaslužio svaki trofej i medalju u svojoj karijeri kao i visoko mjesto u ovom izboru.

Garcia?

– Kada na desnoj strani imate igrače poput Garcije i Jokovića, to je kao da morate odlučiti je li bolji Porsche ili Ferrari. U pitanju su nijanse. Smatram da je upravo za tu nijansu, pogotovu u obrambenom dijelu, Xavi ove godine odigrao bolje. Garcia je veliki potez Saveza i struke jer smo s njim dobili dimenziju više i dodatnu raznovrsnost na desnoj strani. Oduševljava njegova brzina prilagodbe igri momčadi.

Izbor ste zaokružili Fatovićem, Vukičevićem i Pavićem?

– Kod Lorena se vidi da u sebi nosi genijalni vaterpolski gen tate Elvisa. Ima dozu pozitivne drskosti u igri, osjećaj za kontru, pa iako je mlad ne boji se preuzimati odgovornost u završnici. Ante je odigrao sjajnu sezonu, pogotovu na EP-u na kojem je bio četvrti strijelac. Pravi šuter, iznimno opasan u napadu. A Josip je ikona hrvatskog i svjetskog vaterpola. Uzor mnogima kao igrač, ali i kao čovjek. Finalna utakmica Lige prvaka protiv Pro Recca i 15 obrana dokazuju da mu je mjesto među najboljima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije