Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski suci

Beusan: Jovića bi, prešutno, trebalo izuzeti s Hajdukovih utakmica

25.02.2020.
u 06:45

Fran Jović teorijski je najbolje potkovan naš sudac, čovjek koji je prošle godine na seminaru u Portugalu postigao najbolje rezultate i dobio velike pohvale čuvenoga Talijana Rosettija

Tko su, što su i kako žive hrvatski nogometni suci, koliko i gdje zarađuju, čime se bave u slobodno vrijeme i kakva im je europska perspektiva?

Napravili smo kratki presjek karijera nekih od najvažnijih protagonista sa zviždaljkom s hrvatskih travnjaka, ljudi koji su s pojavom VAR-a još više u fokus javnosti, i došli do nekih zanimljivih otkrića.

Joviću atenski derbi

Primjerice, pomalo ispod radara prolaze delegiranja naših sudaca u nacionalna prvenstva zemalja Bliskoga istoka. Pa tako najbolji hrvatski sudac Ivan Bebek u nogama već ima 20 utakmica prvenstva i Kupa Saudijske Arabije, Igor Pajač dvaput je sudio u toj zemlji, Mario Zebec po jednom je gostovao u Kuvajtu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, Tihomir Pejin bio je također u Kuvajtu, te ovog vikenda na Cipru, Fran Jović u Egiptu, ali i u Grčkoj gdje je nedavno sudio vrući atenski derbi AEK – Panathinaikos.

Zanimljivo, Bebek i Zebec bili su u akciji u Saudijskoj Arabiji prije nešto više od dva tjedna: Bebek je 6. veljače sudio utakmicu Al Nasr

– Al Fateh, a Zebec 5. veljače Damac – Al Adalh, sudar momčadi sa začelja lige. I u to vrijeme bili su izuzeti od suđenja u Hrvatskoj ligi.

Je li normalno da dvojica naših ponajboljih sudaca u jeku nastavka Hrvatske lige sude utakmice prvenstva Saudijske Arabije?, pitali smo sudačkoga eksperta, umirovljeno “Oko sokolovo” Matea Beusana.

Naime, ima i ekonomske logike: sudačka taksa glavnoga suca u Prvoj HNL iznosi 2800 kuna (mahača i VAR-a po 1800, AVAR-a 1200, a četvrtog suca 700 kuna), dok je na Bliskom istoku riječ o neusporedivo izdašnijim iznosima.

– Za mene je to normalno, čak pohvalno, da neka zemlja poziva hrvatske suce da sude njihove derbije. Dapače, dobro je za naše suce da sude vani, radi promocije našega suđenja, to je u interesu hrvatskog nogometa – kaže Beusan.

Kad smo se već dotaknuli Frana Jovića, kako gledate na njegovu poziciju u odnosu na Hajduk nakon što je donedavno bio u sudskom sporu s trenerom bijelih Tudorom?

1/10

– Iako je Fran Jović odustao od tužbe prema Tudoru, a znajući da je jedan spor s njim već izgubio (Županijski sud u Zagrebu pravomoćno oslobodio Tudora krivnje za klevetu, nap.a.), taj sudac barem godinu dana ne bi trebao suditi Hajdukove utakmice, i o tome bi prešutno u HNS-u trebalo voditi računa. Naravno da bi svaka iole diskutabilnija Jovićeva odluka u Hajdukovoj utakmici bila pod povećalom. Smatram da mu nije bilo pametno ulaziti u sudski spor s Tudorom, pa makar on tada i nije bio u Hajduku. Uostalom, i Uefa je protiv toga da suci podižu privatne tužbe protiv nogometnih dužnosnika – nastavlja Beusan.

Tko je po vama najtalentiraniji hrvatski sudac?

– Čini mi se da je Pajač u ovom trenutku u najboljoj formi i da je on sudac kojega bi trebalo forsirati.

Kad će neki naš sudac na veliko natjecanje, SP ili EP?

– U dogledno vrijeme sigurno ne. Jednostavno, u Uefi nemaju dovoljno povjerenja u naše suce. Na žalost, naši suci možda jednom-dvaput u sezoni sude pred 20-25 tisuća gledatelja, usto su utakmice Hrvatske lige znatno slabijega intenziteta nego u najjačim ligama – naglasio je Mateo Beusan.

Ali kako onda Slovenci imaju dvojicu (donedavno i trojicu) sudaca u Ligi prvaka, Damira Skominu i Slavka Vinčića?

– Nad tim se moraju zamisliti u Hrvatskom nogometnom savezu, jer nikoga iz HNS-ove sudačke organizacije nema u Uefinim tijelima, a mi smo drugi na svijetu. Dok Slovenci imaju Vladu Šaina. Skomina je primjerice njegov projekt. Danas se bez lobiranja, kakve god bile izvedbe na travnjaku, ne može napredovati – dodaje Beusan.

Elitnu skupinu hrvatskih sudaca čine šestorica, najiskusniji Bebek, pa Zebec, Jović, Pajač, Strukan i Jović, i na njihova leđa past će najvažnije utakmice nastavka prvenstva.

U 1. skupini su Batinić, Bel, Čuljak, Kulušić, Matoc, Vidulin, Vučković i Župan. Najimućniji među njima svakako je Osječanin Batinić, privatni poduzetnik iz Osijeka, vlasnik hotela, caffe bara, restorana i diskoteke u osječkoj staroj gradskoj jezgri.

Najiskusniji je Riječanin Ivan Bebek koji će za dvije godine dosegnuti dobnu granicu od 45 ljeta i prestati suditi. Bebek je i najveći autoritet među hrvatskim sucima, čija se riječ na sudačkim seminarima najviše sluša. Riječanin rođen u Ljubuškom ima i najveće međunarodno iskustvo, jer je sudio 12 utakmica u Ligi prvaka i čak 37 u Europskoj ligi, no nikada nije bio sudionik Svjetskog ili Europskog prvenstva.

Fran Jović teorijski je najbolje potkovan naš sudac, čovjek koji je prošle godine na seminaru u Portugalu postigao najbolje rezultate i dobio velike pohvale čuvenoga Talijana Rosettija.

Braća Pajač nogometaši

Splićanin Duje Strukan diplomirani je inženjer elektrotehnike, radi u privatnoj firmi Kron, partneru Hrvatskog telekoma, Tihomir Pejin bio je djelatnik ugašenoga Agrokora u Osijeku, hobi mu je, kako je svojedobno otkrio u intervjuu na web-stranici Prve HNL, čitanje knjiga, naprimjer djela američke spisateljice Danielle Steel, ekspertice romana.

Marin Vidulin ugostitelj je iz Kanfanara, Mario Zebec zaposlen je u očevoj tvrtki Elektromehanika, Ivan Župan je bjelovarski odvjetnik, te je zastupao kolegu Jovića u sporu s Tudorom, pa je i on na neki način u potencijalnom sukobu interesa kad su Hajdukove utakmice u pitanju.

Dario Bel sin je Željka Bela, dugogodišnjega tajnika NS-a Osječko-baranjske županije, a Zagrepčanin Ante Čuljak (rođen 1991. godine) profesionalni je tehnički tajnik u Zagrebačkom nogometnom savezu i sudac u velikom naletu...

Zanimljiva je priča i zelinskoga profesora kineziologije Igora Pajača, uz Zebeca jedinoga suca s A liste koji je nekada bio nogometaš, član NK Zeline. Pajač je bio zaposlenik Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog, u emotivnoj vezi je s poznatom rukometašicom Vesnom Milanović-Litre.

Igorov brat Marko (r. 11. svibnja 1993.), danas član talijanskog prvoligaša Genoe, skupio je u mladim državnim selekcijama 22 utakmice.

Bio je sudionik EP-a U-19 u Estoniji 2012, a 2013. tadašnji izbornik Dinko Jeličić vodio ga je i na SP-a U20, zajedno s Antom Rebićem, Markom Pjacom, Dominikom Livakovićem, Markom Livajom, Simonom Slugom, Jozom Šimunovićem…

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije