Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVIO SE U ZAGREBU

Beogradski umjetnik izradio portrete vatrenih na dosad neviđen način: 'Cijena? Tisuću eura'

Zagreb: Bojan Đorđević kavom slika portrete nogometaša
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/11
24.05.2024.
u 10:36

U kavi su oslikani Dominik Livaković, Luka Modrić, Joško Gvardiol, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Borna Sosa, Ante Budimir, Domagoj Vida..., ali i izbornik Zlatko Dalić, pa Ivica Olić, Vedran Ćorluka... Bilo bi zgodno kada bi netko od reprezentativaca koji borave u Zagrebu uoči okupljanja posjetio Velesajam i uvjerio se u talent beogradskoga slikara.

U sklopu GR8 Coffee Festivala u Zagrebu održava se izložba jedinstvena u svijetu pod nazivom "Vatreni od espressa" beogradskoga umjetnika Bojana Đorđevića. Taj je daroviti slikar doista svjetska posebnost kao umjetnik koji portrete slika – kavom!

Tako je u Paviljonu 9 Zagrebačkoga velesajma Đorđević izložio dvadeset izvanrednih portreta hrvatskih nogometnih reprezentativaca i članova stručnoga stožera vatrenih. Tu su u kavi oslikani Dominik Livaković, Luka Modrić, Joško Gvardiol, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Borna Sosa, Ante Budimir, Domagoj Vida..., ali i izbornik Zlatko Dalić, pa Ivica Olić, Vedran Ćorluka... Bilo bi zgodno kada bi netko od reprezentativaca koji borave u Zagrebu uoči okupljanja posjetio Velesajam i uvjerio se u talent beogradskoga slikara.

>> Pogledajte galeriju

Zagreb: Bojan Đorđević kavom slika portrete nogometaša
1/11

Za sliku tri sata rada

Koliko vam treba za izradu jednoga portreta i koja je njegova cijena, pitali smo Đorđevića.

– Jedini se na svijetu bavim ovom vrstom umjetnosti. Za izradu jednoga portreta treba mi možda tri do četiri sata, ovisno o kompleksnosti slike, i naravno ovisi u kojemu sam ja modu, odnosno koliko sam inspiriran. Cijena jednoga portreta je tisuću eura – kaže Đorđević i ima potrebu dodati:

– U mojoj pratnji ovdje su dvije prelijepe žene: Nataša Čučulanović, inženjerka, moja menadžerica, osoba koja sve radi kako bih bio na ovoj razini, te moja mnogo ljepša polovica Sonja Simanić. Mi smo tim koji je pripremio ovu izložbu.

Kako ste počeli slikati od kave, otkud takva ideja?

– Slikanje u kavi ispočetka, prije tri i pol godine, bio je neki moj bijeg od depresije. Najprije sam počeo slikati svoje prijatelje, prijateljice, voljene osobe, članove obitelji, a prvi portret koji mi je zaista puno značio bio je portret Diega Maradone. I od tada je krenula neka priča da ja to dobro radim pa sam prionuo poslu. Poslije sam imao sreću slikati, na primjer, Paola Maldinija, svog nekog idola iz djetinjstva, pa sam imao zadovoljstvo s njim piti kavu u Milanu. Također, bio sam u kući i kod Andree Pirla, radio sam Alessandra del Piera, Novaka Đokovića, Tonija Cetinskog, Dejana Savićevića, Dejana Stankovića, Darka Pančeva.... Svi oni imaju moje slike u svojim kućama, što mi je zaista velika čast.

Jeste li imali priliku upoznati nekoga od hrvatskih reprezentativaca, je li vam netko od njih uživo pozirao?

– Uživo nisam slikao ni jednoga hrvatskog reprezentativca, ali kako je do mene došlo, uskoro će Borna Sosa imati moju sliku te Mario Mandžukić. Za njih su naručili njihovi prijatelji.

Problem je loša kava

Koja količina kave je potrebna za jedan ovakav portret?

– U jednoj šalici kave ima 7-8 grama kave. Meni treba između 3 i 4 grama za jednu sliku – odgovara Đorđević.

Pijete li puno kave s obzirom na to da s kavom radite, da praktički od nje živite?

– U usporedbi s prosječnim čovjekom – da, pijem dosta kave, dok za mene to ipak nije puno: deset plus espressa dnevno. Najviše sam u jednom danu popio 29 espressa na festivalu kave u Trstu, a imam za vas još jedan podatak: najviše sam kava – tijekom jednoga dana i noći – popio 2019. godine u Beogradu, čak 53! Te godine ušao sam u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je pravio kavu 24 sata bez prestanka i, dok sam je pravio, popio sam ih 53! Taj događaj imao je humanitarni karakter pa sam tome danu posvetio i jednu tetovažu na ruci. Pamtit ću ga cijeli život!

Pa kako ste preživjeli s toliko kofeina u organizmu u 24 sata?

– Kako ne bih preživio!? Piti dobru kavu nije problem, piti lošu kavu je problem – zaključio je simpatični beogradski umjetnik, čija je želja da mu za portret pozira Robert Prosinečki jer istoga dana slave rođendan, 12. siječnja.

Njegova izložba, kao i kompletan postav GR8 Coffee Festivala u Zagrebu, traje do subote.

 
Ključne riječi

Komentara 2

BJ
Barutanski jarak
18:25 24.05.2024.

Nadam se da će MSU sve otkupiti. Takav talent! Tako vjerni portreti! Cijena ovih remek-djela je zapravo premala

KU
kuramela
13:21 24.05.2024.

Izgleda da bi on laku lovu, za ovo nacrtati pravom umjetniku trebaju 2 minute.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije